12 млн грн податків - підсумки роботи грального бізнесу за лютий

ilyustratyvne foto large

За лютий 2023 року український легальний гральний бізнес перерахував до державного бюджету 312 млн гривень податків. Аналітики називають такий показник результатом скасування податкових пільг для грального бізнесу на початку року.

Податкове питання - ключове для подальшого розвитку ринку

312 мільйонів гривень - доволі суттєва сума, якщо врахувати, що це в 1,5 раза більше, ніж за весь 2021 рік. Також аналітики відмічають, що в період дії податкових пільг у 2022 році ліцензовані оператори сплатили до бюджету всього 53,6 млн грн. Ознайомитись з переліком та рейтингом українських казино можна на сторінці інформаційного порталу gazeta.lviv.ua.

Представники бізнесу ще з моменту легалізації жаліються на високе податкове навантаження. Нагадаємо, що сьогодні гральний бізнес повинен сплачувати:

  • 18% на прибуток підприємств;
  • 10-18% на дохід;
  • 20% ПДВ (суміжні товари та послуги);
  • 18% на доходи фізичних осіб;
  • 1,5% військового збору;
  • 22% єдиного соціального внеску.

З таким навантаженням та найвищою в Європі вартістю гральних ліцензій легальним представникам ринку важко конкурувати з нелегалами та компаніями, що працюють по ліцензіях міжнародних юрисдикцій. Легальним операторам приходиться більше уваги приділяти асортименту, бонусній програмі для залучення потенційних гравців. Більше про бонуси читайте на порталі http://www.gazeta.lviv.ua/categories/nodeposit-bonuses.

На початку 2022 році через повномасштабне вторгнення рф влада дозволила гральному бізнесу тимчасово перейти на спрощену систему оподаткування зі сплатою фіксованої податкової ставки 2%. Наприкінці року було прийнято рішення скасувати такі пільги через масове ухилення учасників ринку від оподаткування. 

"За січень - лютий 2023-го ми вже отримали податків від азартних ігор майже стільки, скільки за весь минулий рік", - повідомив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. Він також відмітив, що деякі представники грального бізнесу під час війни виводили у тінь близько 10 мільярдів гривень обороту на місяць. Тому податкова реформа в гральній сфері на сьогодні залишається ключовим завданням держави, якщо вона не хоче, щоб оператори масово повертали свою діяльність в тінь.

Так, славнозвісний законопроєкт № 2713-д передбачає встановлення єдиної ставки податку на дохід від організації та проведення азартних ігор, випуску та проведення лотерей — 10%. Щоб закон набрав чинності, повинна почати діяти Державна система онлайн-моніторингу за всіма транзакціями гральних закладів. Якщо станом на 01.04.2023 ДСОМ ще не діятиме, то весь гральний бізнес оподатковуватимуть додатково 10% від обороту грошей.

0
репостів
0
репостів