Вигонка гіацинтів: як виростити квіти в горщиках

Ці багаторічні цибулинні рослини добре ростуть на відкритому ґрунті та розквітають навесні після зимівлі. Але квіти можна висаджувати в горщики, щоб вони цвіли в потрібний період, на приклад, на перші лютневі чи березневі свята. Для такої вигонки прекрасно підходять цибулини гіацинтів в каталозі Сільський Вісник.

цибулини гіацинтів

Відбір цибулин і визначення часу для висадки

Для вигонки оптимальним діаметром цибулин є 4-6 см. Вони мають бути щільними, гладкими, без пошкоджень і хворобливих ознак. Гарний цвіт будуть мати екземпляри з чітко вираженими шийкою та плечиками на поверхні. Перед висадкою їх піддають обробці фунгіцидним розчином.

Час, необхідний для вкорінення та закріплення в ґрунті, коливається від 7 до 9 тижнів в залежності від сорту та якості посадкових цибулин.

Якщо метою є вирощування квітів на конкретну дату, то необхідно керуватися практичним досвідом щодо оптимального часу висадки. Досвідчені садівники в газеті "Сільський вісник" рекомендують для цвітіння, наприклад, на Різдво висаджувати цибулини в кінці вересня, а щоб насолоджуватись ароматними квітами в перші дні весни - садити в кінці жовтня. 

Якісний ґрунт для гіацинтів

При підготовці контейнера горщика спочатку на дно рекомендується покласти шар дренажу висотою до 4 см, використовуючи дрібну гальку чи керамзит. Весь залишок місткості заповнюють ґрунтовою сумішшю, яка вміщує в рівних частинах:

  • листову і дернову землі;
  • мульчу;
  • компост;
  • кислий торф;
  • трохи річкового або іншого крупнистого піску.

Ґрунт додатково посипають піском. Це допомагає запобігти загниванню цибулин. Горщики з глибиною від 14 до 20 см є ідеальними для вирощування гіацинтів. При посадці цибулин денцем необхідно помістити їх у ґрунт і присипати, залишаючи вершечок невкритим. 

Період спокою і цвітіння

Після висадки квітів в горщик, необхідно дати їм спокій на 2-2,5 місяці. Горщик з цибулиною розміщують у темному приміщенні (в підвалі, гаражі), де має бути 5- 7 °С тепла і волого. Для уникнення появи грибків можна один раз полити їх слабким розчином марганцівки та додати трішки подрібненого попелу. Після сходу паростків, коли вони досягнуть висоти до 4 см, місткість з квіткою потрібно перемістити до теплого світлого приміщення, краще на підвіконня.

З появою бутонів можна перемістити, наприклад, у кухню чи вітальню, та очікувати цвітіння. При цьому потрібно регулярно поливати горщик, уникнувши перезволоження. Якщо відповідні умови дотримуються, ви отримаєте чудове цвітіння гіацинту вчасно.

0
репостів
0
репостів