Чи можливо захворіти через гроші?

До початку спалаху пандемії мало хто з нас замислювався про те, що паперові гроші та монети є носієм великої кількості патогенних мікроорганізмів. Також мало хто знає, що саме гроші займають одне з перших місць зі списку найбрудніших речей в світі. У зв’язку зі спалахом коронавірусної інфекції, про небезпеку використання готівки заявили експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я. Виникає просте запитання: як вберегти себе від інфекцій? Можна замінити готівку на пластикову картку, здійснювати оплату безконтактно, або ж отримати кредит без відмов на карту в будь-який час доби. Але навіть в таких випадках є певні ризики, які і розглянемо більш детально.

В чому небезпека готівки?

Незважаючи на розвиток банківських технологій, у багатьох людей використання паперових грошей це просто звичка, а не необхідність. До того ж, тримаючи гроші в руках, людина впевнена в тому, що у неї гроші є в даний момент і вона може ними розпоряджатися. Якщо розмірковувати з точки зору безпеки, то саме готівка і є носієм інфекцій для людини. Як стверджують експерти саме на банкнотах віруси та бактерії живуть 3-4 дні, на відміну від грошей на картці. Очевидно, що розраховуючись готівкою ризик заразитися будь-яким вірусом високий, адже купюри проходять через тисячі рук.

Які гроші “найбрудніші”

Те, що готівка - це розплідник мікробів, не є новиною. Ступінь забруднення банкнот залежить від багатьох факторів. По-перше, від паперу, на якому друкуються гроші, оскільки саме целюлозні матеріали - сприятливе середовище для росту мікроорганізмів. Причому чим довговічніший банкнотний папір, тим більше мікроорганізмів на ньому.

По-друге, важливий клімат країни, в обігу якої перебувають гроші, в країнах з вологим кліматом купюри вважаються більш забрудненими.

Експерти стверджують, що найбрудніші гроші - це старі банкноти, які найчастіше використовують при дрібних розрахунках. Будьте оборежні з такими купюрами, на них можна знайти збудників туберкульозу, гепатиту, кишкових і шкірних захворювань.

Як себе вберегти від зараження?

Якщо у вас у вас немає можливості повністю відмовитися від готівки або ж ви працюєте продавцем/касиром дотримуйтесь таких заходів безпеки:

  • частіше мийте руки милом, а потім обробіть їх антисептиком;
  • беріть гроші в рукавичках;
  • не торкайтесь своїх речей, наприклад, телефону, оскільки при розмові телефон притуляється до обличчя, також намагайтесь уникати дотиків до свого волосся;
  • якщо так сталось, що ви брали купюри в руки, то не торкайтеся ними до свого обличчя;
  • антисептик - обов’язкова річ, користування якою повинно увійти у вашу звичку, як і використання паперових грошей.

Чи варто обрати інший спосіб розрахунку?

Епідемія може пришвидшити процес переходу на безготівковий розрахунок. Вже в березні 2020 року, коли в країні оголосили карантин, готівкою стали користуватись набагато рідше.

Безумовно, замість грошей варто обрати для розрахунку пластикові карти, оскільки нею користуєтесь тільки ви, і вона не передається в руки іншим людям, на відміну від готівки. Але і з пластиком теж будьте обережні: вірус живе на ньому набагато довше - до 9 днів.

І тому важливо не забувати дезинфікувати руки після кожного користування пластиковою картою, а також бажано періодично обробляти антсептиком і сам пластик.

Варто згадати про банкомати і термінали, на поверхнях яких вірус живе ще довше. Кнопки і поверхні дезінфікуються не так часто, як цього хотілося б, а людей, які користуються цими апаратами дуже багато. Іншими словами, якщо ви оформили кредит на картку або ж вам, в такий спосіб приходить зарплата, і ви робите покупки через інтернет - то небезпеки немає, але як тільки вам доведеться провести будь-яку операцію в банкоматі, то необхідно дотримуватися тих самих правил безпеки, що і при контакті з паперовими грошима.

Безконтактна оплата - найбезпечніша оплата

Незважаючи на обмежувальні заходи в країні, купувати товари чи послуги люди будуть в будь-якому випадку. І тому з метою безпеки варто користуватися безконтактної оплатою - за допомогою телефону, годинника або карти без пароля. В такому разі ви менше торкаєтеся до різних поверхонь і ризик підхопити вірус значно знижується.

Також розгляньте безконтактну оплату за допомогою мобільних додатків. Переказ грошових коштів, оплата послуг, найрізноманітніші покупки - все це можна здійснити, не виходячи з дому, за допомогою свого смартфона.

Мобільний банкінг у вашому гаджеті - все це доступні можливості вже сьогодні. Звісно, на психологічному рівні не всі можуть відмовитися від готівкових грошей, але спробуйте розглянути всі зручності безконтактної оплати.

0
репостів
0
репостів