Як потрапити до Чорнобильської зони і що необхідно знати

img101986-й рік увійшов в історію людства не тільки відкриттям студії Pixar, встановленням дипломатичних відносин між СРСР і Вануату, але і катастрофою на Чорнобильській АЕС імені Леніна. Катастрофі був привласнений рівень INES 7 (найвищий за міжнародною шкалою ядерних подій), результатом аварії стало повне відселення тридцятикілометровій зони. Через тридцять років рівні радіації значно знизилися, були проведені роботи по дезактивації територій, в даний час насунений новітній саркофаг - об'єкт «Укриття-2». Зона вже більше п'яти років як відкрита для відвідувань туристами. Такі туристичні кампанії як http://chernobyl.agency/, вже давно пропонують пакетні тури. Що ж там робити і що треба знайти? Спробуємо розібратись 

Навіщо їхати?

На групу туристів обов'язково буде один фанат гри «Сталкер» або той, хто дивився серіал «Чорнобиль. Зона відчуження". Як правило, більшість людей вже підготовлені і чітко знають, що хочуть побачити. Хтось - як виглядає найбільша техногенна катастрофа і її наслідки. Комусь цікаво, як жили люди 30 років тому і як живуть в Чорнобилі зараз. Інші хочуть зануритися в обстановку з комп'ютерної гри.

Відчуття тривоги з'являється, коли ти бачиш колючий дріт на КПП, і постійно посилюється в міру під'їзду до Чорнобиля і Прип'яті. Дивну тугу викликають образи, які вихоплюєш краєм ока: спочатку мимоволі, потім цілком свідомо. Від села за напівзруйнованої зупинкою, залишилися лише горбки зі знаками радіації на них та стежка від зупинки. Іноді назустріч рухаються яскраво-помаранчеві вантажівки зі знаками радіації на бортах, що вивозять радіоактивне сміття.

Місто Чорнобиль викликає подив - там є люди, працює магазин. Але в цьому місті немає жодної дитини.

Як потрапити

Якщо ти все-таки вирішив (-ла) потрапити в зону, найпростіше звернутися до професійних організаторам.

Схема у всіх одна: за одноденну поїздку візьмуть близько $ 100, попросять вислати паспортні дані. У дату поїздки сідаєш в екскурсійний автобус, приходиш на КПП, проводиш день в Зоні відчуження і стрибаєш назад в автобус. З собою потрібно мати лише паспорт. Поїздки плануються як мінімум за місяць. У групі 7-15 осіб.

Що брати з собою

  • Паспорт.
  • Ліхтарик, рукавички, зручний закритий одяг. Ти напевно зайдеш в Прип'яті в будівлі, може бути піднімешся на дах, відвідаєш басейн, будинок культури, зайдеш в пару квартир. Тепер уяви, що там стан постійного ремонту - все в побілці. Ще й світла немає.
  • Бінокль. Розглянути місто з даху в деталях - одне задоволення.
  • Їжу (опціонально). У Чорнобилі зможеш купити майже все, чого тобі не вистачає: на першому поверсі звичайний продуктовий магазин, на другому - буфет з кавою і булочками. Вся їжа привізна.

Як себе вести

Небезпеки і правила поведінки. Перше, що потрібно запам'ятати: слово супроводжуючого - закон, його вимоги необхідно виконувати неухильно, інакше може постраждати вся група. Наприклад, не можна фотографувати деякі об'єкти. Якщо не втримаєшся від спокуси, наслідки можуть бути серйозними - аж до багатогодинної розмови з СБУ. Ігнорувати співробітників і охорону ЧЗО навіть не намагайся.

Радіація і радіоактивний пил. Її там немає. Взагалі, звичайно, є, і, якщо взяв (-ла) з собою дозиметр, то навіть трохи злякаєшся, коли він покаже перевищення раз в 20-100 від норми, але страшного в цьому немає нічого. Для порівняння - під час аварії фон був у сотні тисяч разів більше. Для тебе це буде безпечніше, ніж політ на літаку або планова флюорографія. Пилу теж немає. Протигаз і навіть маску можна не брати, якщо тільки ти не хочеш зробити ефектне Селфі на тлі атомної станції.

Забруднений одяг і взуття. Спалювати одяг після відвідування не потрібно. Само собою, залишилися в Зоні брудні місця, але тебе туди і не поведуть. Вляпатися в якусь гидоту буде дуже важко. У будь-якому випадку, опромінитися за такий короткий термін не встигнеш. На виїзді з Зони буде дозиметричний контроль, кран з водою і мило - відмиєшся. Але це вкрай неймовірна історія.

Дикі звірі. У Чорнобилі дуже багато собак. У Прип'яті є мінімум два котика та лис Семен. Обов'язково візьми з собою якиї-небудь старої ковбаси (попроси продавщиць в магазині - тобі віддадуть неліквід), щоб погодувати звірину.

Швидше за все, ти хоча б краєм ока побачиш коней Пржевальського - їх там в розплідниках вирощували після аварії, потім випустили в дику природу, де вони відмінно прижилися.

Запобіжні заходи. Яблука в Прип'яті зривати і їсти не варто, як і пити воду зі ставка-охолоджувача. Якщо руки забруднив (-а) в чомусь, не варто палити відразу - візьми з собою вологі серветки, протирай руки після того, як торкнувся (-а) щось, якщо ти без рукавичок. Слухай супроводжуючого і екскурсовода і не пий багато коньяку.

0
репостів
0
репостів