99-річний лікар з Полтави поділився секретами довголіття

99-річний лікар з Полтави Дудченко Максим Андрійович може привести в ступор будь-якого пацієнта, який випадково дізнається про його вік. На рахунку геніального доктора сотні тисяч пацієнтів і майже 80 років медичної практики, і він до цих пір не збирається кидати улюблену справу.

На роботу професор медицини добирається пішки, долаючи 2,5 кілометра, а потім тим же маршрутом додому. Максим Андрійович бадьорий і сповнений сил, у нього ясний розум і пам'ять, що дозволяє викладати студентам. Вони, до речі, обожнюють свого вчителя. 

Особливості харчування

На запитання про секрети свого довголіття Дудченко відповідає з посмішкою. Коли у нього питають про особливості харчування, то і зовсім сміється, кажучи: «Не їм тільки гостре, оскільки вже довгі роки страждаю від виразки. Люблю молочні продукти, куряче м'ясо, різні сорти хліба, обожнюю смажену картоплю і яйця ». 

Існує думка, що смажене шкодить організму, проте лікар-довгожитель впевнений, що організм сам знає, що йому можна, а чого не можна.

До цих пір при справі

Солідний вчений запевняє, що в свої роки знаходиться в повному здоров'ї і в здоровому глузді. «Я можу приносити користь суспільству. Намагаюся абстрагуватися від тризначнї дати, яка вже на носі, оскільки відчуваю себе набагато молодше. Я будую плани на майбутнє і, як зазвичай, повністю відданий роботі », - зізнається довгожитель. 

Це здається неймовірним, але Максим Андрійович переніс цілих 3 інфаркти, і все ще за часів СРСР. «Перший трапився в 1972 році. Я тоді сильно перевтомлюватися, ще й погода стрімко змінювалася, а я людина метеозалежна. Через 10 років стався другий інфаркт, а ще через п'ять років - третій. 

Мозок найважливіше

Але це нічого, мій учитель переніс цілих п'ять і залишався в строю: викладав і займався науковою діяльністю. Рубці на серці - це дрібниці, набагато важливіше робота мозку », - упевнений доктор. 

Перебувати в здоровому глузді Дудченко дозволяють спеціальні нейротропні препарати і активна мозкова діяльність. Професор проводить для студентів лекції і семінари, працює над науковими текстами. 

Улюблений вчитель

Студенти люблять свого викладача і вважають його одним з кращих. Його заняття відрізняються тим, що на них він запрошує пацієнтів і наводить приклади хвороб наочно, запевняючи, що так інформація краще запам'ятовується. Втім, Максим Андрійович скаржиться, що у сучасних учнів пам'ять набагато слабкіше, ніж у його покоління. 

У дитинстві Дудченко не мріяв стати лікарем. Народився він у бідній родині в Дніпропетровській області в 1919 році. У 10 років через надмірні навантаження заробив дві пахові грижі. Ледве пережив голод 1932-1933 років, хоча його батько помер. Тоді хлопчикові довелося працювати ще більше. 

Початок лікарської кар'єри

Професор згадує, що в ті роки мріяв позбутися злиднів, тому вирішив піти до військової академії. Прийняли його Ленінградську військово-медичну, де молоду людину і застала війна.
 
Тільки-но він встиг пройти медичні курси за прискореною програмою, як відправився на фронт військовим лікарем. Він пройшов шлях від Курської дуги до Західної Польщі. Отримав поранення, бойові медалі та закінчив війну зі званням полковника медичної служби. 

Тоді ж Максим Андрійович знайшов свою майбутню дружину, фельдшера Віру. Вона померла у віці 73 років. З тих пір за ветераном наглядають невістка і дружина внука.

Борись з нервозністю

Вчений запевняє, що найгірше на організм впливають нерви. Таблеток від них він ніяких не рекомендує, лише самоконтроль: «Я ніколи не доводжу до скандалу, вважаю за краще вирішити все мирно. Якщо накипіло - виходжу в іншу кімнату подихати і заспокоїтися, це допомагає ». 

Найбільша гордість для Максима Андрійовича як для доктора - здорові пацієнти, а як для викладача - процвітаючі учні. Серед них провідні фахівці України та багатьох далеких країн.

Сім'я довгожителів

Розповів Дудченко також про довгожителів у своїй родині: «Моя мама прожила 98 років, сестра - 94, брат - 90. Загалом, гени ... Я ж черпаю життєві сили в спілкуванні з молоддю». 

Без сумніву, на тривалість життя людини в значній мірі впливають гени, проте також важливо пам'ятати, що здорове харчування, регулярні фізичні навантаження і позитивний настрій додадуть тобі багато років.

0
репостів
0
репостів