Що потрібно знати новачку про гастрономічний туризм

На перший погляд здається, що влаштувати собі гастротур - справа нехитра. Знай собі їдь по містах і країнам і їж усе підряд, нехтуючи пам'ятками на користь чергової їдальні. Але не всяка неконтрольована обжерливість зветься гастрономічним туризмом. Адже суть його не так занурення в світ тотального гедонізму, де їжа виходить на перший план, і можна їсти від пуза, скільки вивчення країни або регіону через призму національної кухні, її традицій та історії. І все це вимагає не тільки міцного шлунка і гарного метаболізму, а й незвичайної допитливості. Гастрогіди gastrotravel.club допомогли нам розібратися у цьому, на перший погляд, простому питанні.

Кому подібні тури потрібні? Безумовно варто вибратися на короткі кулінарні канікули, якщо:

  • Стандартні маршрути і враження вам вже обридли, і хочеться якихось неочевидних вражень - наприклад, обідати на поромі в Данії або полювати на трюфелі в П'ємонті.
  • Будь-яке ваше подорож мусить мати мету і сценарій.
  • Ви власник ресторану або плануєте їм стати / кухар / гурман / трохи занудьгували (потрібне підкреслити).


Який тур вибрати?

Обрати гастрономічний тур "Їжа для розуму" відразу не так просто, кожен тур має спою специфіку та призначення. Залежно від мети можна вивести умовну класифікацію:

  1. Ресторани. Частина мандрівників здатна подолати багато тисяч кілометрів, щоб відвідати особливий ресторан, який отримав пару зірок Мішлен, що володіє якоюсь оригінальною концепцією чи прославився іншим шляхом. Такі тури, як правило, найдорожчі, бо мандрівник заздалегідь оплачує свої трапези у всіх закладах. У вояжі по ресторанам їздять безпосередньо пов'язані з бізнесом власники закладів - за натхненням, досвідом і новими ідеями, а також просто ентузіасти і гурмани.
  2. Спеціалітети. Кухарі та ті, кому цікавий оригінальний смак продуктів, їх походження і виробництво, частіше відправляються в тури, заточені на вивчення всіх цих аспектів. Часто це подорожі з приставкою «агро» - по сільській місцевості і фермам.
  3. Кулінарія. Привертає майже всіх, хто взагалі любить готувати - адже вчитися робити правильну пасту куди цікавіше в Італії, за традиційними сімейними рецептами і під акомпанемент мелодійної італійської мови.

Це дорого?

Дійсно, будь-який з таких турів - задоволення недешеве. Це пов'язано з тим, що кулінарні активності майже ніколи не замінюють повністю класичні туристичні маршрути. Як правило, будь-який оператор намагається об'єднати в одній поїздці прогулянки по визначних пам'ятках і дегустації, поїздки на виробництво і майстер-класи - тільки так можна досягти повного ефекту занурення в гастрономічну культуру країни.

В результаті кінцева вартість туру включає в себе проживання, супровід гіда, екскурсійну програму та всі вечері і навчання в ході програми. Оператор практично ніколи не бере на себе переліт і візи - їх ви оплачуєте окремо.

Куди їхати?

Напрямки для гастрономічного туризму безмежні - їдять всюди по-різному, і все це заслуговує на увагу. Якщо ви тільки починаєте свої пізнання в цій стежині, то варто розпочати з всіх відомих та близьких Італії, Франції, Германії. Таким чином ви спочатку зрозумієте специфіку подібних турів і підготуєте себе до більш екстравагантних смаків ти видовищ.

А коли ви вже будете обізнані з побутовими аспектами таких подорожчей, будете обирати тури за своїм смаком, у прямому та переносному сенсі цього слова.  

0
репостів
0
репостів