Ще недавно багато господинь мріяли роздобути на свої кухні модну склокераміку. Ці варильні поверхні вважалися найбільш просунутим варіантом, на відміну від звичайних газових або електричних плит. Сьогодні з'явилися індукційні варильні панелі https://ventolux.ua/ru/varochnye-poverhnosti. Це чудо техніки може демонструвати вражаючі речі: наприклад, на одній частині конфорки смажиться яєчня, на інший спокійно лежить сире яйце. У чому ж секрет?
Історія питання
Перший крок на шляху до такої досконалої вбудовуваної техніки зробив, як не дивно, відомий всім за шкільною програмою англійський фізик Майкл Фарадей. Саме він в 1831 році відкрив явище електромагнітної індукції. Тоді його досліди отримання струму без дотику двох провідників здавалися оточуючим дивовижними цирковими трюками. Але минув час, індукція міцно увійшла в повсякденність, і люди вже не мислять свого життя без трансформаторів, електродвигунів та інших електроприладів, заснованих на цьому явищі.
Перші індукційні плити з'явилися в 1987 році. Але тоді вони коштували дуже дорого, тому в побуті не прижилися. А ось учасники ресторанного бізнесу із захопленням використовували прогресивні варильні панелі: така вбудована техніка дозволяла швидко і якісно готувати великі обсяги їжі, тому витрати представлялися виправданими.
В даний час виробники істотно вдосконалили індукційні варильні панелі. Тому стоять вони лише трохи дорожче за звичайну склокераміку. Переваги ж, у порівнянні з іншими видами панелей, в тому числі і склокерамічними, очевидні.
Плюси індукційної варильної поверхні
Індукційні плити - найрозумніші з усіх плит. Вони виділяють рівно стільки тепла, скільки потрібно для розігріву дна каструлі або сковорідки певного діаметру. Якщо ж посуд неправильно стоїть на конфорці, панель просто не буде працювати, вона не включиться.
Індукційні поверхні швидко нагріваються, при цьому витрачаючи значно менше енергії, ніж звичайні. Наприклад, для нагріву до кипіння двох літрів води буде потрібно всього 4 хвилини. А на електричній і газових варильних поверхнях на це піде 8 і 6 хвилин, відповідно.
Індукційні плити можуть ненадовго перекидати потужність з однієї конфорки на іншу (функція «Бустер»). У підсумку можна отримати потужність на одній конфорці аж до 3500 ВТ. Це дуже цінна властивість, особливо якщо використовуються ємності типу WOK, наприклад, китайські увігнуті сковорідки або узбецькі казани.
Варильні поверхні індукційного типу абсолютно безпечні, об них не можна обпектися. На них не пригорає їжа, всі страви виходять корисними і смачними. До того ж, таку робочу поверхню легко обслуговувати і протирати. Ще один важливий фактор - індукційні панелі відмінно виглядають і вбудовуються в будь-які кухні.
Як це працює
Під скляною поверхнею плити розташована не звичайна газова або електрична конфорка, а індуктивна котушка з міді, по якій йде електричний струм високої частоти. В результаті з'являється вихрове магнітне поле. Воно вільно проходить через склокераміку і впливає на металеве дно посуду, створюючи подібні струми індукції.
В силу цього посуд нагрівається, причому тільки її дно, а стінки і сама склокерамічна поверхня залишаються холодними. Саме тому під денце каструлі або сковорідки можна без побоювань класти папір або тканину і одночасно смажити на конфорці яєчню в сковорідці, залишаючи сирим лежаче на ній же яйце.
Який посуд потрібен
Природно, дно використовуваної для приготування їжі на індукційній плиті посуду повинно бути з феромагнітних матеріалів. Тобто з тих, що добре намагнічуються. Тому мідні, латунні або алюмінієві каструлі і сковорідки для готування на такій поверхні не підійдуть.
Але це тільки в тому випадку, якщо з даних матеріалів зроблено весь виріб. А ось коли бортики мідні, латунні або алюмінієві, а дно, наприклад, з нержавійки - все вийде. Але найкращий посуд для індукційних варильних поверхонь - з нержавіючої сталі з феромагнітним дном, з алюмінію з феромагнітним дном і проста чавунна.
У чому відмінність від звичайної склокерамічної панелі
У стандартних склокерамічних поверхнях конфорки зазвичай спіральні, стрічкові або ж галогенні. Вони працюють, спочатку розжарючи нагрівальний елемент конфорки, потім зону нагріву склокераміки. Потім від неї нагрівається дно посуду. При індукційній ж технології тепло з'являється в самому дні каструлі або сковороди. Поверхня залишається холодною.
Якщо на просту склокерамічну конфорку потрапить суп з каструлі або втече молоко, вона пригорить. Тому господині доведеться чекати, поки плита охолоне, потім очищати її, використовуючи спеціальний скребок. При використанні індукційних моделей пригоріти нічого не може - адже поверхня холодна. А при чищенні не потрібно ніяких спеціальних скребків, досить простої серветки.
Склокераміка в центрі конфорки нагрівається до 550 градусів, а по краях - до 150-180 градусів. Індукційна панель в центр конфорки нагрівається максимум до 90 градусів. По краях ж - лише до 25 градусів.