Що таке штучне запліднення і чи небезпечно це

25 липня вперше відзначається «Всесвітній день ДРТ - World ART Day». Допоміжні репродуктивні технології (ДРТ) - це збірна назва медичних технологій і методів лікування, які проводяться з метою досягнення вагітності.

Дата 25 липня була обрана не випадково - саме в цей день у 1978 році народився перший у світі малюк, зачатий за допомогою штучного запліднення - британка Ліза Браун, яка, до слова, підтримала ідею створення Всесвітнього дня ДРТ. Ліза не просто дитина, її народження - результат справжнього прориву в медицині, який приніс творцеві методу Роберту Едвардсу Нобелівську премію.

У цьому матеріалі ми детально розповімо про допоміжні репродуктивні технології та історії їх розвитку.

Екстракорпоральне запліднення (скорочено ЕКЗ)

Саме ця технологія дозволила з'явитися на світло Лізі Браун. ЕКЗ використовується в першу чергу в разі безпліддя. При такому заплідненні яйцеклітину витягують з організму жінки і запліднюють в пробірці. Ембріон після цього розміщують в інкубаційних умовах протягом декількох днів, після чого переносять його в матку, де він продовжує розвиватися, як при звичайній вагітності.

Показання: практично будь-які форми безпліддя. Даний спосіб ефективний у випадках, коли не можна усунути причину безпліддя, або коли причина невідома, при імунологічному безплідді, частковій або повній відсутності прохідності маткових труб, ендометріоз, малій кількості і обмеженою активності сперматозоїдів і інших. Крім того, тоді, коли вагітність не настає протягом року після пластичної операції на маткових трубах у жінок до 35 років або 6 місяців у жінок після 36 років, а також у разі відсутності ефекту лікування непрохідності труб протягом одного року і більше.

Допоміжні методи

Інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда (ІКСІ). Цей метод лікування безпліддя є допоміжним методом ЕКЗ. Вперше був застосований в 1992 році в Бельгії. Таку процедуру використовують не завжди, а тільки при наявності одного або декількох факторів, таких як: мала кількість сперматозоїдів в спермі; мала рухливість сперматозоїдів; велика кількість патологічних сперматозоїдів; наявність в спермі антиспермальних антитіл, патології сперматозоїдів або яйцеклітин.

Однак штучне запліднення https://alternatyva.clinic/zaplidnennya-in-vitro/ навіть з проведенням ІКСІ дає певний відсоток невдач. Чому здоровий за зовнішніми ознаками сперматозоїд навіть «на всьому готовому», у внутрішньому середовищі яйцеклітини, тримається осторонь від її ядра і «уникає» злиття?

- При «відмові» суміщених статевих клітин провести злиття "аукається", зокрема, приховані патологічні зміни сперматозоїдів. Виявити такі зміни неможливо стандартною спермограмою або мікроскопічним аналізом властивостей сперматозоїдів при проведенні ІКСІ. За даними спермограми, і «на око» (збройний мікроскопом), сперматозоїди живі, рухливі, дієздатні. Вони, здавалося б, цілком здатні до репродуктивного взаємодії з яйцеклітиною. Насправді - ні, - пояснили в асоціації репродукції людини. Виручають високі технології: запобігти таким помилковим оцінкам дієздатності сперматозоїдів і підвищити результативність ІКСІ дозволяє додаткова процедура морфологічного відбору сперматозоїдів. Інтрацитоплазматична ін'єкція морфологічно відібраних сперматозоїдів називається IMSI.

Кріоконсервація

З її допомогою вчені і медики зберігають сперму і яйцеклітини протягом тривалого часу. Технологія має на увазі низькотемпературне зберігання без шкоди для їх біологічних функцій.

Так звану процедуру вітрифікації (коли рідина переходить в склоподібний стан при зниженні температури) придумали порівняно недавно, тому поки немає прикладів з народженням дітей, вихідні клітини яких зберігалися б у кріобанку більше 50 років. Але зафіксований випадок, коли вагітність наступила після запліднення замороженої на 11 років і потім розмороженої яйцеклітини. Вчені впевнені, що в кріобанку біоматеріал також здатний зберігати свою життєздатність кілька десятків років.

Сурогатне материнство

У цьому випадку після штучного запліднення яйцеклітину поміщають не в матку генетичної матері, а іншій жінці дітородного віку, яка згодна виносити дитину на платній або безоплатній основі.

0
репостів
0
репостів