Історія компанії ZTE

До недавнього часу мало хто в країнах СНД чув про компанії ZTE. Китайський виробник телекомунікаційного обладнання, який утримує одну з лідируючих позицій у себе на батьківщині, а також входить в список конкурентів таких гігантів як Apple, Samsung, HTC, Motorola, Nokia і т.д. Але ZTE спочатку мав невеликий відсоток на ринку смартфонів і мобільних телефонів. Основний приплив грошей їм забезпечувало телекомунікаційне обладнання. Зараз же в Україні можна навіть знайти у продажі чохол для ZTE з індивидуальним дизайном, не те що смартфони. Давайте вивчимо з чого починала ця китайська компанія свій шлях.

Початок шляху

Історія компанії ZTE починається в 1985 році. Компанія заснована в Шеньчжень, Китай. Там знаходиться і штаб-квартира. Спочатку фірма носила назву Zhongxing Semiconductor Co., Ltd і мала невеликий статутний капітал. Основним завданням було забезпечити армію Китаю і кілька державних контор засобами зв'язку і всілякими побутовими пристроями. Глава компанії - Хо Вейго. Засновником можна вважати китайську визвольну армію.

Цивільному населенню продавали стаціонарні телефони, годинники і так далі. Компанія брала на себе різні дослідницькі проекти. В 86-му році з'явилася їх перша науково-дослідна база, яка включала в себе лише вісім співробітників. Перший серйозний крок на ринку телекомунікаційних технологій Zhongxing Semiconductor Co., Ltd зробили в 1987 році, коли запустили телефонну станцію ZX-60, яка керувалася вбудованим комп'ютером.

Справи компанії пішли в гору. Контора стала розвивати різні сегменти ринку: почали постачати цифровими пристроями зв'язку офіси, будинки, села. Особливо сильну підтримку підприємство отримало від Цзянсу і Цзянси - китайських провінцій, де телефонні технології справили враження бомби, що розірвалася.

90-ті роки: ZTE потрапляє в список найбільших компаній Китаю

У 93-му назва змінилася на ZTE (Zhongxing New Telecommunication Equipment Co., Ltd.). Перший проект, який був реалізований під новим ім'ям, стала цифрова автономна телефонна станція ZXJ2000. Усіх цієї станції був відзначений кількома нагородами від UN TIPS. 94-го ZTE продовжили свої розробки в сфері цифрових АТС і тоді ж на світ з'явилася ZXJ2000А, яка дозволяла обслужити дві з половиною тисячі абонентів. Поява другої версії цієї станції дозволило провести ряд комунікаційних мереж для ряду великих фірм, університетів, шкіл і різних урядових контор.

В середині 90-их ZTE активно розширюються і створюють кілька дослідницьких центрів. Один в Шанхаї, інший в Нанкіні. Перші заглибилися в розробку бездротових пристроїв для підключення до інформаційних мереж. Другі продовжили роботу з автономними станціями. У 96-ом ZTE потрапила в список найбільших компаній Китаю. Ціна активів перевалила за $ 400 млн.

98-ом фірма отримує свій перший міжнародний договір. ZTE укладає договір з урядом Пакистану і постачає країну своїми комунікаційними технологіями. Сума угоди склала $ 95 млн. Це був перший контракт світового рівня як для ZTE, так і для всього Китаю. Через рік, в Ісламбаде, відкривається перший іноземний філіал ZTE.

У ті ж 98-99-ті компанія продовжує розвиватися на батьківщині. ZTE випускає ZTE189 - перший китайський телефон, що працює відразу на двох діапазонах.

Другим досягненням став довгостроковий договір з China Telecom.

Початок XXI століття.

В 2000-го ZTE демонструє світові перший CDMA-телефон, особливість якого була в знімній SIM-карті. Незважаючи на те, що продукт був інноваційним для того часу, компанія не поспішала зайняти нішу в цьому сегменті ринку. У ZTE вважали за краще концентруватися на будівництві першої китайської CDMA-мережі, здатної обслуговувати понад мільйон абонентів. А оскільки раніше був укладений контракт з China Telecom, останні були дуже задоволені різким приростом клієнтів.

У 2002-му компанія починає розробляти 3G-пристрої за стандартами CDMA і UMTC. Їм допомагали ділки з Intel. Точніше співробітники їх китайського відділення. Партнерство з компанією такої величини дозволило віднести ZTE до однієї з найперспективніших контор, здатної продовжувати розвиток на світовому рівні.

У 2004-му році компанія обладнає ряд олімпійських об'єктів, таким чином заявляючи про себе світові. У 2005-му 3G-технології ZTE вже використовувалися в десятці європейських країн. Що стосується Китаю, то на той період компанія не мала серйозних конкурентів. З огляду на цей факт, ZTE продовжила освоювати світовий ринок.

Список іноземних партнерів швидко поповнювався. У 2007-му році угоду про партнерство підписали такі компанії як Vodafone, France Telecom, Telefonica і Hutchison. У тому ж 2007-му виручка компанії на світовій арені склала 60% від загального прибутку. Але це не означає, що справи компанії в Китаї пішли гірше. У себе вдома ZTE продовжує успішно продавати TD-SDMA техніку для China Mobile і до кінця першого десятиліття стає найбільшим продавцем комунікаційного обладнання в КНР.

2010 - наш час.

Не можна сказати, що наступні роки були дуже успішними для ZTE. У 2012-му році було відзначено різке падіння доходів. посилення конкуренції, розрив деяких контрактів в країнах Африки і Європи - всі ці фактори дуже згубно позначилися на квартальних звітах. Незважаючи на це, China Mobile спільно з ZTE розвиває приватні LTE-мережі, так і в світі попит на LTE-обладнання високий.

Про мобільних телефонах ZTE

Більшість пристроїв мобільного зв'язку, вироблені компанією ZTE, проходили повз світової спільноти. Попит був лише в Китаї, але і там конкуренція стає все жорсткішою. На китайському ринку знаходяться такі конкуренти, як Xiaomi, Huawei і Lenovo.

Першими популярними моделями телефонів стали ZTE Blade, ZTE V880, ZTE V795 і кілька інших.

Більшість моделей (а саме бюджетної категорії) підійдуть людям, чиї вимоги до мобільних телефонів та смартфонів не настільки завищені, як у власників смартфонів HTC, Samsung або Apple. Серед перших дорогих моделей ZTE не знайшлося нічого, що могло б протиставити іменитим конкурентам.

Користувачі перших пристроїв ZTE відзначають зручний корпус, хороший прийом сигналу, витривалий акумулятор, більш-менш пристойну камеру (для OS Android) і адекватну ціну. До недоліків відносять погану гарнітуру, слабке підсвічування екрану, поганий звук (як у навушниках, так і з динаміків).

Незважаючи на ряд провалів, ZTE продовжує розробляти і випускати смартфони. 

Майбутнє компанії

Аналітики налаштовані оптимістично щодо їх майбутнього фінансового становища. Якщо лідери ринку смартфонів не задавлять китайські компанії патентами, то китайські смартфони будуть займати високі рейтинги. Можливо ZTE коли-небудь стане загрозою на ринку мобільних пристроїв, але в області телекомунікацій з ними точно будуть вважатися ще дуже довго.

0
репостів
0
репостів