Механізм дії та особливості застосування препаратів для компосту

real 799cc8a5 d13c 4d70 95c8 b1d224c0f19c

Прискорювачі дозрівання компосту — це спеціальні препарати, які містять бактерії, ферменти та біологічно активні речовини, які прискорюють розщеплення органічних сполук. Ці засоби сприятливо впливають формування структури ґрунту, збагачують його цінними елементами, сприяють утворенню гумусу. В Україні виробництво таких біопрепаратів займається «БТУ-ЦЕНТР». На сайті компанії https://btu-center.com/promisloviy-sektor/tvarinnitstvo/biokompostuvannya/ представлений широкий асортимент якісної продукції для агропромислового комплексу, яка пропонується за вигідними цінами зі швидкою доставкою по Україні.

Ефект від застосування засобів

Біопрепарати для компосту робляться на основі так званих ефективних мікроорганізмів — це бактерії, які беруть участь у ґрунтоутворенні. Ці засоби забезпечують таку дію:

  • Деякі мікроорганізми, які входять до складу прискорювачів компосту, виробляють природний антибіотик, який пригнічує розмноження патогенних мікробів. Саме тому подібні препарати використовуються як біодеструктори для обробки дачних туалетів та септиків.
  • «Правильні» бактерії знижують вміст важких металів у компості та насичують його необхідними для рослин елементами (азотом, калієм, фосфором).
  • Прискорення дозрівання компосту — лише одна з корисних функцій, а наслідками роботи мікроорганізмів стане підвищення стійкості рослин до несприятливих умов навколишнього середовища, покращення якості плодів садових та городніх культур, зростання врожайності.

Величезний плюс біопрепаратів у тому, що вони зовсім не токсичні та безпечні для людей, тварин та для екосистеми загалом. Саме тому засоби на основі живих бактерій усе популярніші у дачників та садівників.real 0c9d33c2 a604 4c24 937a afbc07d466d8

Особливості застосування та зберігання

Усі біопрепарати для компосту рекомендується розводити у нехлорованій воді кімнатної температури (оптимальна температура від 20 до 25 °C) — можна брати джерельну або дощову. Якщо доступу до цих джерел немає, водопровідній воді потрібно дати відстоятися 48 годин. Зазвичай прискорювачем дозрівання проливають кожен шар компосту товщиною 15–20 см. Якщо препарат у формі порошку, його розсипають по поверхні компостної купи та поливають водою, потім присипають землею або мульчею (шар 5 см) та прикривають зверху агротекстилем. Це важливо для досягнення оптимальних показників температури та вологості, за яких корисні бактерії зможуть працювати ефективно.

У сумішах бактерії та гриби перебувають у неактивному стані, тому в закритій непрозорій тарі, без доступу кисню та без «харчування» вони не діють і можуть зберігатися досить довго. Розведення препаратів теплою водою, змішування їх з органічною масою та забезпечення доступу кисню дозволяють «розбудити» мікрожителів та запустити процес утворення компосту. Завдяки активності бактерій формування родючого субстрату відбувається не за рік-два, а лише за 2–3 місяці.

Зберігати біопрепарати для дозрівання компосту можна досить тривалий час, але пам'ятайте, що необхідно обмежити доступ кисню до місткості. Тобто пластикова пляшка із засобом або не повинна бути розкрита, або треба «вигнати» з неї зайве повітря і тільки потім закрутити кришку.

0
репостів
0
репостів