Стимулюючі препарати: безконтрольність та наслідки (реклама)

Якщо про це мало говорять, зовсім не означає, що проблеми не існує. Діти та молодь продовжують вживати шкідливі та небезпечні препарати, аби покращити свої спортивні можливості. Хоча межа поширення таких засобів давно вже вийшла поза професійний спорт і стала загальнонаціональною проблемою.

photoПро це голосно заявив Віктор Корж, доктор мед. наук, перший заступник голови ФСТ "Динамо" України, віцепрезидент НОК.

Всім відомий інцидент зі спортсменами Російської Федерації, коли Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) на 4 роки заборонило їм брати участь в олімпійських змаганнях. Під такі санкції попали й інші країни-учасники світового спортивного руху.

Не все гладко і в українських спортсменів. Щоб не допустити подібної ситуації, у Києві взялися розв'язувати проблеми використання допінгових речовин.

За словами Віктора Коржа, в Україні молодь та діти можуть без особливих перешкод отримати потрібні їм стимулятори. При цьому ні розповсюджувач препаратів, ні той, хто їх вживає, не несе за це ніякої відповідальності. І це, насправді, є великою проблемою.

Не виключення, що до вживання стимуляторів неповнолітніх підштовхують самі ж тренери. Адже відповідно до спортивних результатів їхніх вихованців залежить розмір заробітної плати та можливість отримання додаткових стипендій. Тому такі дії варто криміналізувати, особливо, якщо вони стосуються середовища професійного спорту, вважає Віктор Корж.

Крім того, кваліфікаційний рівень приватних спортивних шкіл є ще надто слабким. Закон ніяк не регулює якість надання послуг у таких закладах та не вимагає спеціальних дозволів і ліцензій. Представники цих спортивних клубів не відповідають за здоров’я своїх вихованців. Безконтрольна діяльність лише посилила проблему вільного вживання стимулюючих препаратів. І в результаті лише ускладнює ситуацію у способах формування здорової людини, навпаки завдаючи значної шкоди.

На жаль, вже існують летальні випадки через передозування такими препаратами. Це констатує той факт, що проблема не стосується лише спортивного середовища, а стає загально масштабною для всього населення.

Простий приклад - широке розповсюдження і легка доступність енергетичних напоїв. Сьогодні їх можна придбати мало не в кожному магазині чи кіоску. Серед підростаючого покоління вживання енергетиків стало навіть модно. При цьому мало хто з них задумується, яку шкоду завдає власному організму.

Бездіяльність з боку державних інституцій до цієї проблеми є великою помилкою. Віцепрезидент Національного олімпійського комітету Віктор Корж висловлює свою стурбованість з цього приводу. І впевнений, що байдужість до поширення і вживання стимулюючих препаратів може обернутися загрозою до перспектив розвитку здорового суспільства.

0
репостів
0
репостів