Вітамін D та кальцій: взаємозв'язок і вплив на здоров'я

Для того, щоб обговорити взаємозв'язок між вітаміном D і кальцієм, ми повинні почати з опису найважливіших функцій вітаміну D в організмі людини. Тоді буде легше зрозуміти, що спільного між кальцієм і вітаміном D.

Головною функцією вітаміну D в організмі людини вважається регуляція кальцій-фосфатного обміну. Перш за все, слід зазначити, що вітамін D3 підвищує всмоктування кальцію і фосфору в кишечнику і регулює їх концентрацію в крові. Таким чином, він значною мірою відповідає за правильну мінералізацію кісток, зменшує ризик переломів, що дуже важливо як для дітей, так і для дорослих. Однак важливість вітаміну D для організму слід розглядати і в інших сферах. Зокрема, доведено, що вітамін D зміцнює імунну систему, впливаючи як на вроджений, так і на набутий імунітет. Отже, його дефіцит може сприяти не тільки підвищенню частоти вірусних і бактеріальних інфекцій, але й більш важкому їх перебігу.

Унікальний препарат Кальцемін містить в своєму складі оптимальну кількість вітаміну Д та кальцію. До складу входять додаткові мінерали для підвищеного засвоєння кальцію й захисту кісткової тканини від руйнування. Інструкція Кальцемін містить всю детальну та необхідну інформацію про цей препарат.

Як підвищити засвоєння кальцію?

Тут варто зазначити, що не тільки вітамін D підвищує засвоєння кальцію. Додатково потрібно забезпечити адекватне споживання різних вітамінів і мінералів. Зокрема, слід звернути увагу на:

  • Вітамін А – має вирішальне значення для правильного росту кісток.
  • Фосфор – вітамін D має вирішальне значення не тільки для метаболізму кальцію, але й для метаболізму фосфатів, а сам метаболізм фосфору тісно пов'язаний з метаболізмом кальцію. Обидва мінерали повинні бути присутніми в раціоні у співвідношенні 1:1.
  • Магній – впливає на наявність і кількість вітаміну D3 в організмі, а кальцій, як відомо, залежить від "сонячного вітаміну". Достатня кількість магнію в організмі може покращити засвоєння кальцію.
  • Цинк – варто також звернути увагу на цинк, який – завдяки співпраці з кальцієм – діє як будівельний матеріал.

Як вітамін D підвищує засвоєння кальцію?

Це відбувається на кількох рівнях. Перш за все, слід сказати, що вітамін D – у своїй активній формі, тобто 1,25(OH)2D3 – класифікується як кальцитропний гормон, який передає інформацію від однієї клітини до іншої, де є рецептори, що мають здатність отримувати специфічну інформацію. Впливаючи на кісткові клітини, вітамін D впливає на метаболічні функції та забезпечує належний баланс між формуванням та резорбцією кісткової тканини. Активна форма вітаміну D застосовується для всмоктування кальцію з шлунково-кишкового тракту та ниркових канальців. Завдяки вітаміну D відбувається відповідна експресія генів білків, які беруть участь у всмоктуванні кальцію, що забезпечує всмоктування цього елемента зі шлунково-кишкового тракту та нирок у правильних пропорціях. Це, в свою чергу, впливає на правильну мінералізацію кісток.

Які ще взаємозв'язки існують між вітаміном D та кальцієм? Слід зазначити, що вітамін D опосередковано впливає на зниження рівня паратгормону (ПТГ), який також відіграє важливу роль у підтримці кальцій-фосфатного обміну. Коли концентрація кальцію занадто низька, що залежить, серед іншого, від вітаміну D, відбувається підвищене вироблення ПТГ, що призводить до збільшення абсорбції кальцію в крові.

Література

1. Поворознюк, В. В., & Паньків, І. В. (2014). Взаємозв'язок дефіциту вітаміну D зі зниженою функцією щитоподібної залози. Клінічна ендокринологія та ендокринна хірургія, (3), 12-16.

2. Chen L.R. et al. Calciun and Vitamin D supplementation on Bone Health: Current Evidence and Recommendations. International Journal of Gerontology. Vol. 8, Issue 4, December 2014, P.183-188.

3. Leach RM, Muenster AM. Studies on the role of manganese in bone formation. I. Effect upon the mucopolysaccharide content of chick bone. J Nutr 1962; 78: 51–6.

0
репостів
0
репостів