Кольпоскопія шийки матки. Особливості та різновиди процедури

Однією з ефективних діагностичних методик обстеження статевих органів є кольпоскопія шийки матки. Вона дозволяє за допомогою спеціального оптичного приладу з багаторазовим збільшенням оглянути шийку матки, вульву, порожнину піхви. Це дає можливість оцінити стан тканин та кровоносних судин, виявити можливі патологічні процеси.

Кольпоскопія залежно від особливостей діагностики може бути простою або розширеною. При стандартному гінекологічному огляді досліджуються слизові оболонки та тканини без застосування медичних засобів. Розширена процедура передбачає використання спеціальних забарвлюючих розчинів для підсвічування патологічно змінених тканин (новоутворень, злоякісного переродження тощо).

Показання до проведення діагностичного дослідження

Кольпоскопія приходить на допомогу гінекологу у випадках, коли стандартного огляду в гінекологічному кріслі недостатню для оцінки стану сечостатевих органів. Якщо є підозри на формування генітальних кондилом, поліпів, ерозії, ракових станів та інших патологічних процесів, огляд кольпоскопом сприяє чіткому встановленню діагнозу.

Процедура є оптимальним варіантом для дослідження саме слизової оболонки шийки матки. В цьому плані вона відрізняється від ультразвукової діагностики, яка більше підходить для огляду порожнини та тіла матки, яєчників. Варто звернутись до гінеколога для проходження процедури при змінах менструального циклу, болях в нижній частині живота, підозрілих виділеннях з піхви.

Виконання кольпоскопії шийки матки

Кольпоскопію важливо виконувати за певною процедурою, щоб підвищити точність обстеження. Вона проводиться через декілька днів після завершення менструації. Перед діагностикою слід виключити інтимну близькість, використання вагінальних свічок, тампонів.

Кольпоскопія шийки матки проводиться за наступною процедурою:

  1. розміщення пацієнтки в гінекологічному кріслі та розширення піхви;
  2. введення оптичної частини кольпоскопа для огляду слизової оболонки матки;
  3. обробка поверхонь медичним розчином, якщо проводиться розширена діагностика;
  4. взяття біологічного матеріалу, якщо є підозри на наявність злоякісно змінених тканин.

Загалом на проведення процедури потрібно до двадцяти хвилин, вона проходить без болісних відчуттів або втрати крові. Протягом 3-5 днів після кольпоскопії можливі кров’янисті виділення з піхви, на цей період рекомендовано відмовитись від статевих контактів, надмірних фізичних навантажень, купання в басейнах або відкритих водоймах. Проведення цього різновиду гінекологічного дослідження є оптимальним варіантом для виявлення патологічних станів на ранніх стадіях та призначення ефективного лікувального плану.

Джерело: сайт bilyak.com.ua

0
репостів
0
репостів