Як вибрати та купити пиво за типом використаних зерен

Основний компонент пива — зерно. Воно може бути солодженим або несолодженим. Використання конкретної зернової культури впливає на смак, аромат, консистенцію, колір, показники алкоголю. Якщо перейти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/pivo.html — можна замовити пиво, виготовлене з:

  • ячменю;
  • пшениці;
  • кукурудзи;
  • жита;
  • рису.

judges most important craft beers ft ss0117 dcba57e5c1534f22af7edab8644a9a13

Як на готовий напій впливає зерно

Найрозповсюдженіший пивний інгредієнт, окрім води, — ячмінний солод. Так називають зерно, якому дали прорости, попередньо змішавши з теплою водою, а потім висушивши. За бажанням виробника солод обсмажується. Від інтенсивності обсмажування залежить смак готового напою. Темний солод використовують для приготування чорного IPA. Несолоджений ячмінь використовують рідко, наприклад у сухих стаутах задля стабілізації піни.

Солод розкривається нотами крекерів, карамелі, кави. Зелений ячмінь надає пиву зернистий присмак, а також мутний колір. Заразом підвищується процент алкоголю. Особливості інших можливих складових:

  1. Пшениця. Як і у випадку з ячменем, використовується солоджене або несолоджене зерно. Пшениця містить достатньо білків, щоб можна було виготовляти пиво з шовковистою та гладкою структурою. Якщо його не фільтрувати, колір залишається каламутним. Тонкий смак підсилюється помірною кислинкою й терпкістю на посмаку.
  2. Кукурудза. Використання злаку знижує ціну готового продукту, а також покращує смак завдяки стабілізації. Вміст кукурудзи в зерновому заторі обмежується 5–10%. Кукурудза не надто помітно впливає на смако-ароматичну композицію, за винятком легкого солодкого акценту, однак освітлює пиво та мінімізує каламутний осад.
  3. Жито. Це зерно рідко використовують, оскільки у великій кількості воно схильне до формування грудочок. Жито надає пиву сухий і пряний характер. Інколи воно ускладнює смако-ароматичну композицію, додаючи трохи свіжості. Якщо використовується солоджене зерно, розвивається гострий присмак на фініші.
  4. Рис. Не використовується як самостійний компонент. У поєднанні з ячменем і пшеницею надає легкості, а також збалансовує смак.

Пивовар має право використовувати різні пропорції представлених зернових культур. Суміш, яку отримали в результаті, називають зерновим затором. В його основі завжди міститься близько 70% солодженого ячменю та пшениці. Це пов’язано з оптимальною концентрацією білків і цукрів, необхідних для успішної ферментації. Окрім інших зерен, до складу пінної продукції також можуть входити різноманітні добавки для створення крафтової продукції.

0
репостів
0
репостів