Правила відповідального вживання антибіотиків

Антибіотики — це ліки, які допомагають організму боротись з інфекційними захворюваннями. Разом з тим їх часто застосовують неправильно. Зокрема, мова про неналежне дозування, невідповідний до хвороби антибіотик чи навіть ігнорування рекомендованої тривалості прийому. Врешті-решт, це призводить до втрати їхньої ефективності в протистоянні з бактеріями. Тож перед тим, як придбати той чи інший антибіотик в інтернет-аптеці, спершу слід дізнатись про 5 правил, як правильно приймати антибіотики.


інтернет-аптека

Що таке антибіотики 

Передусім антибіотики — це речовини, які борються з інфекціями, які спричинені бактеріями. Вони знищують їх, пригнічують їхню шкідливу дію, перешкоджають розмноженню. Певний антибіотик розрахований на протистояння з конкретною групою бактерій. При цьому є антибіотики широкого спектру дії, які долають опір багатьох видів бактерій. Їхня перевага — те, що їх можна застосовувати, коли точна група бактерій ще не визначена або якщо інфекція викликана різними їх групами.

За допомогою антибіотиків лікують такі захворювання, як цистит, ангіна, стоматит, гайморит, сечова інфекція, менінгіт, пневмонія, шкірні інфекції тощо. Оскільки вони дієві лише при хворобах, спричинених бактеріями, при вірусних захворюваннях, наприклад, ГРВІ, грипі чи застуді, їх застосування є не лише неефективним, а й шкідливим.

В цьому контексті важливо згадати про антибіотикорезистентність. Цим складним словом називають явище, коли бактерії адаптуються, втрачають чутливість та стають стійкими до впливу антибіотиків. Внаслідок цього інфекційні захворювання стають складнішими для лікування. Водночас однією з основних причин цього явища є недотримання правил вживання антибіотиків.

5 правил, як правильно приймати антибіотики

1. Вживайте антибіотики лише при захворюваннях, які викликані бактеріями. Ні для лікування вірусних захворювань, ні для їх профілактики антибіотики не підходять. 

Неконтрольоване вживання антибіотиків (читай: самолікування) може призвести до стійкості мікробів та побічних дій.

2. Приймайте тільки ті антибіотики, які призначив лікар. Оскільки існують десятки видів бактерій, тільки після досліджень та аналізів, проведених лікарем, можна підібрати найдієвіший антибіотик для вашої ситуації. При цьому ви маєте надати лікарю найповнішу інформацію про стан вашого здоровʼя, чутливість до певних речовин, алергію, інформацію про захворювання, до яких ви маєте схильність.

3. Дотримуйтесь інструкцій щодо дозування та тривалості терміну лікування. Перервати прийом ліків можна лише після узгодження з лікарем за умов, якщо протягом довгого часу не спостерігається поліпшення, посилились симптоми або ж проявились побічні ефекти. В інших випадках — курс лікування має бути пройдений повністю. Навіть якщо в середині процесу вам стало набагато краще і ви вирішили, що можна припинити приймати ліки.

4. Не залишайте антибіотики, не діліться ними з іншими та не радьте нікому приймати саме їх, бо “вам вони допомогли”. Антибіотики призначаються індивідуально лікарем. Це важливо, щоб запобігти антибіотикорезистентності.

5. Будьте відповідальними під час прийому антибіотиків. Не слід вживати алкоголь, ділити таблетки (звісно, якщо це не передбачено інструкцією), ігнорувати особисту гігієну тощо. Додатковим плюсом буде вакцинація.

І найголовніше правило — піклуйтесь про своє здоровʼя! Здоровий сон, заняття спортом, збалансована дієта — це саме те, що йому потрібно.

 

0
репостів
0
репостів