Коліматорний приціл: особливості та вибір

Коліматор – надійний приціл, що значно спрощує стрільбу. З таким приладом можна добре прицілитися до об'єкта, що рухається, і успішно його вразити навіть з незручного положення. Пристрій підійде як стрільцям-новачкам для опанування зброї, так і досвідченим професіоналам для покращення результатів.

kollimatorholosunhs512cnabatarejkahissolnechnojpanelju

Як працює коліматорний приціл?

Прилад створює проекцію в безкінечність. Мітка утворюється з пучків світла, що перетворюються на паралельні один одному промені. У результаті стрілок бачить точку, яку потрібно лише поєднати з мішенню. Ця точка – не що інше, як вже зведені разом мушка та цілик. Цим і визначається простота та швидкість прицілювання в КП.

Деякі стрілки надають перевагу лазерним аналогам, проте коліматор має важливу перевагу. Мерехтливу точку цього прицілу видно лише оператору – жива ціль її не помітить. Тоді як лазерний промінь може наполохати об'єкт. Секрет полягає в тому, що приціл коліматора за допомогою світлодіода проектує крапку на напівпрозоре дзеркало. Оскільки рефлектор та лазер знаходяться всередині приладу, промінь не виходить за межі лінз. 

Варто зауважити, що в різних моделях прицільні точки можуть відрізнятися за розміром та формою. Чим менша позначка, тим зручніше цілитися на великі відстані. Також замість точки може бути ціла сітка, що спрощує ведення цілі та адаптацію до зміненого освітлення. Якщо КП планується використовувати для різних цілей, краще одразу вибирати варіант із можливістю змінювати форму прицільної марки.

Різновиди приладу

За способом утворення точки коліматорні приціли ділять на дві категорії, які найчастіше зустрічаються у продажу:

  1. Рефлекторний. Це класичний варіант КП, який має вбудовану лінзу із дзеркальним напівпрозорим покриттям. На нього проектується промінь світла з невеликого світлодіода.
  2. Голографічний. Це сучасніші моделі, які відрізняються кращою видимістю цілі. Крапка в такому приладі є голограмою, яка ніби виходить за лінзу і тримається на відстані.

Оскільки в голографічних прицілах на склі немає покриття, картинка стає виразнішою, без аберації та затемнень. Прилади саме такого типу найчастіше передбачають прицільну сітку.

Також коліматорний приціл може бути відкритим та закритим. Перший варіант приваблює компактністю, ним зручно користуватись у полі. Другий тішить зносостійкістю – він менш сприйнятливий до зовнішніх впливів.

Як вибрати модель

Ознака правильно підібраного приладу – ефективна стрільба. Приціл повинен утворювати єдине ціле зі зброєю і не викликати затримок при оперативному демонтажі чи заміні. Стрілку має бути максимально зручно цілитися і взаємодіяти з пристроєм. Також при виборі треба дивитися на допоміжні функції – вони підкажуть, наскільки конкретна модель підходить під індивідуальні завдання.

Додаткові характеристики, що оптимізують процес

  • Регулювання підсвічування. Допомагає контролювати споживання енергії, знижуючи інтенсивність світла, коли воно не потрібне. Буває плавним та ступінчастим.
  • Налаштування яскравості прицільної точки. Дозволяє адаптувати насиченість марки під вимоги стрілка, освітленість місцевості тощо.
  • Перемикання сітки. Для різних завдань іноді потрібні різні приціли. Чим більше режимів у приладі – тим він універсальніший.

Важливим моментом є спосіб кріплення КП. Він буває двох типів – планка Вівера та “ластівчин хвіст”. Перший використовується частіше.

0
репостів
0
репостів