Декоративна штукатурка, як альтернатива шпалерам: яку обрати для дому?

Зараз є багато варіантів декоративного облицювання стін, однак найпопулярніший із них – штукатурка. Річ у тім, що таке покриття має багато різновидів та широку палітру кольорів, тому без проблем можна знайти оздоблення під будь-який дизайн приміщення і практично під кожен інтер’єрний стиль.

Зовнішній вигляд штукатурки і стиль інтер’єру

Оформлення стін у приміщенні залежить від того, який інтер’єрний стиль ви обираєте. Відповідно, і вид декоративної штукатурки залежить від дизайну кімнат. За зовнішнім виглядом це оздоблювальне покриття поділяють та два види:

  • Рельєфна штукатурка має певний малюнок та неоднорідну поверхню.
  • Гладка може бути зовсім без малюнка або з орнаментом, але поверхня буде рівною.

Кожен з цих видів має ще кілька підвидів. Так, рельєфна є:

  • Структурна: малюнок на поверхні утворюються завдяки тому, що суміш містить дрібнофракційні нерозчинні домішки (пісок, камінь, тощо). Частіше цей вид притаманний матеріалам для зовнішніх робіт, хоча і в інтер’єрі його також використовують, особливо в офісних та комерційних приміщеннях.
  • Фактурна має вигляд однорідної маси в готовому вигляді, а малюнки чи узори формують з допомогою різних технік нанесення та із застосуванням шпателів, валиків, допоміжних матеріалів. Це можуть бути як абстрактні орнаменти по всій площі стін, так панно або інші складні декоративні елементи.

Гладка штукатурка попри однорідність та гладкість покриття може імітувати натуральний камінь дорогих порід (венеціанська штукатурка), дерево, метал, оксамит, мармур шовк, тощо. Кольорова палітра декоративних оздоблювальних покриттів значно ширша, ніж кількість різновидів, тож обрати можна будь-яке забарвлення на свій смак.

Як обрати декоративну штукатурку за дизайном інтер’єру?

Мода на оформлення житлових приміщень – мінлива та швидкоплинна, однак є стилі, які не втрачають актуальність роками:

  • Скандинавський або сканді – це тепла спокійна палітра з кількома кольоровими акцентами в природних кольорах. Стіни в приміщеннях сканді завжди світлі та однотонні – білі, молочні, світлий беж. Вони є фоном для елементів інтер’єру, тож краще надати перевагу фактурним видам штукатурки без узорів.
  • Сучасний – це, перш за все, про практичність і функціональність. Поціновувачі цього стилю обирають декоративне оздоблення стін не тільки за кольором, а й за простотою догляду та реставрації в разі потреби.
  • Індустріальний або лофт гарно доповнить штукатурка з імітацією бетону, каменю.
  • Богемський або вінтажний гармонійно поєднується з вигадливими узорами на стінах, тож фактурна штукатурка тут стане в нагоді.
  • Шеббі шик – це світла палітра, вишукані предмети інтер’єру з напиленням старини, тож «оксамит» чи «шовк» в оздобленні буде доречним.
  • Голлівудський гламур – розкіш у кожній деталі, тому імітація натурального дорогого каменю (венеціанська штукатурка) вдало його доповнить.
  • Бохо – вільнодумний стиль, практично не обтяжений канонами і правилами – повна свобода вибору декору і деталей. Структурна, фактурна, гладка штукатурка однаково гарно виглядатиме в інтер’єрі, якщо правильно доповнити її відповідними деталями.

Якщо дизайн інтер’єру для вас розробляє фахівець – він порадить підходящі варіанти. Якщо ж ви працюєте над дизайном самостійно – можете переглянути фото інтер’єрів у потрібному дизайні і звернути увагу на види оформлення стін.

Також слід врахувати особливості нанесення декоративних штукатурок на поверхні та експлуатаційні характеристики цього матеріалу. В житлових приміщеннях можна використовувати будь-яку штукатурку, а от у ванній кімнаті чи на кухні – стійкі до вологи. Структурні і фактурні види оздоблення наносяться на поверхні досить просто, але якщо ви хочете гладку штукатурку з імітацією каменю, шовку, дерева – краще звернутися до професіоналів. Ці види оздоблення якісно нанести без досвіду дуже складно. 

0
репостів
0
репостів