Савойська капуста: як виростити екзотичний овоч

Зовні савойська капуста схожа на білокачанну, але виглядає незвично – у неї зморшкувате листя. За багатьма властивостями вона перевершує свою видатну родичку і є смачною, ніжною й містить багато корисних речовин. Ця рослина ще досить рідко зустрічається на приватних городах. І дуже даремно.

Насіння капусти савойської в yaskravaklumba.com.ua – вдячний супутник садівника-любителя, оскільки цей вид капусти дуже простий у догляді та легко вирощується. Вона є більш витривалою ніж білокачанна, що робить рослину ідеальною для садівників-любителів.

Савойська капуста: як виростити екзотичний овоч

Молоду савойську капусту висівають у парники у лютому, ярі сорти вирощують під плівкою, а осінні – у ґрунті. З цього сорту капусти можна приготувати багато смачних та корисних страв. Її можна варити, тушкувати або маринувати, а також їсти у сирому вигляді

Характеристика рослини

Савойська капуста – один з ботанічних сортів білокачанної капусти, що походить із Середземномор'я. Це дворічна рослина сімейства капустяних, культивується як однорічник. Перше вирощування савойської капусти датується 17 століттям на півночі Італії.

  • Савойська капуста має невисокі кліматичні та ґрунтові вимоги, ніж білокачанна і є менш чутливою до низьких температур. У ній також більше сухої речовини, азотистих сполук і вітаміну С.
  • У перший рік рослина формує укорочений стовбур, на якому формуються головки капусти з великим листям різних відтінків зеленого кольору, всередині качана листки мають світло-зелений відтінок. Від звичайної білокачанної відрізняється тим, що її листя не гладкі, а блискучі, качан має легку структуру.
  • За врожайністю савойська капуста поступається білокачанній, але відрізняється смаковими якостями, високим вмістом білка та вітамінів. На другий рік рослина викидає довге розгалужене стебло, на якому утворюються суцвіття. Насіння зберігає схожість до 5 років.
  • Савойська капуста є прекрасним доповненням до овочевих і м'ясних страв. Також її можна додавати в супи. Однак найбільше користі вона приносить у сирому вигляді в цінних для здоров’я салатах.

Савойську капусту недарма називають королевою всіх капуст. Вона містить величезну кількість вітамінів (в основному вітаміну С) і мінералів, які є важливими елементами у профілактиці та лікуванні багатьох поширених захворювань.

Який сорт савойської капусти вибрати?

Вибираючи сорт савойської капусти, необхідно враховувати її цільове використання, а також очікувану врожайність. Неабияке значення має вегетаційний період та середній розмір качана. Важлива коренева система обраної рослини, а також стійкість до температурних коливань й стресових умов. Ось найбільш популярні сорти савойської капусти, яку люблять вирощувати наші садівники:

  • Estoril – ранній сорт, призначений для вживання у свіжому вигляді. Вегетаційний період 60-65 днів. Дає округлі, компактні головки вагою до одного кілограма з високою щільністю. Рекомендується для ранньовесняного вирощування та для осіннього збору врожаю. Має тривалий термін зберігання.
  • Savonarch – різновид білокачанної капусти італійського типу, сорт, призначений для салатів, рекомендований для весняно-літнього та літньо-осіннього вирощування. Вегетаційний період 90-95 днів. Головки мають темно-зелене листя і важать до двох кілограмів.
  • Savoy King – середньостиглий гібрид з великою розеткою світло-зеленого листя, з великими та щільними качанами. Рослини утворюють великі та щільні качани. Вегетаційний період 85-90 днів. Холодостійкий сорт, дає головки вагою від 1,5 до 2 кілограмів.
  • Ovasa – є гарним осіннім гібридом від сорту савойської капусти Бейо. Зовнішнє листя капусти цього сорту темне. Середньопізній сорт з вегетаційним періодом в 100 днів. Призначена для салатів. Має темно-зелене листя з дрібними зубцями. Дає головки вагою до кілограма.

Слід враховувати, що ранні сорти висівають у березні, а врожай збирають з квітня по травень. Середньоранні садять у квітні, збирають у червні-липні. Пізні сорти висівають у травні-червні, а врожай збирають з червня по вересень.

Вимоги до посадки та вирощування

Савойська капуста – світлолюбна рослина. Тривалий світловий день позитивно впливає на формування її качанів. З усіх видів саме савойська капуста відрізняється високою морозостійкістю.

  • Проростання насіння відбувається вже при температурі + 3 ° C, а інтенсивний ріст сходів – при 16-18 ° С. Паростки середньоранніх і ранніх сортів витримують короткочасні заморозки до -1-2 °C, пізніх – до -5-6 °C.
  • Розсада савойської капусти краще інших видів переносить брак води, але дорослі рослини люблять вологу. Через велике листя вона інтенсивно випаровується, і рослини потребують регулярного поливу.

Культура віддає перевагу родючим ґрунтам і є чутливою до добрив. Пізні сорти більш вимогливі до підгодівлі, ніж ранні. При вирощуванні савойської капусти в основному використовують мінеральні добрива.

0
репостів
0
репостів