Діуретики: які бувають і коли без них не обійтися?

Діуретики, або ж сечогінні ліки – група медпрепаратів, які допомагають ниркам виводити з організму рідину та солі. Зазвичай засоби цієї групи назначають людям з гіпертензією. Проте це не єдина ситуація, коли може знадобитися допомога таких ліків.

Види сечогінних препаратів

photo 1607874963930 2edecc67a25a

Затримка зайвої рідини в тканинах організму може відбуватися з багатьох причин: від захворювань нирок чи серця до зловживання солоним. Крім того, бувають ситуації, коли навіть за відсутності набряків, необхідно якомога швидше вивести з організму сечу. Наприклад, у випадку отруєння.

Сучасні діуретичні засоби бувають двох видів: ренальні та екстраренальні. Перші впливають безпосередньо на нирки й викликають виражений сечогінний ефект. Другі прискорюють діурез, але на сечовидільну систему діють опосередковано. Перелік найефективніших діуретиків, інструкцію з застосування, а також адреси, за якими можна придбати ліки, вказані на сайті медичної інформаційної системи Аптека 9-1-1 за посиланням https://apteka911.ua/shop/lekarstvennyie-preparatyi/mochegonnyie_preparatyi_diuretiki.

За хімічним складом та способом дії діуретики бувають:

  • тіазидні – викликають рівномірний сечогінний ефект (дихлотіазид);
  • калійзберігаючі – корисні, коли потрібно вивести з організму лишки хлориду і натрію, але залишити калій (амілорид, тріамтерен);
  • сольові – допомагають швидко вивести солі (фуросемід, буметанид).

Крім ліків на основі синтетичних компонентів, для досягнення сечогінного ефекту використовують засоби рослинного походження. Вони мають більш м’яку дію і менше побічних ефектів. Найпопулярніші – на основі хвоща, брусниці, журавлини, подорожника.

Коли варто приймати діуретики?

Показанням для прийому діуретиків можуть бути набряки ніг, спричинені різними факторами, підвищений артеріальний тиск, серцева недостатність, на тлі якої буває застій рідини в легенях. Ліки з сечогінним ефектом використовують в комплексній терапії хронічної ниркової недостатності, при важких патологіях печінки, глаукомі, підвищеному внутрішньочерепному тиску.

Якщо лікар порадив приймати діуретичні ліки, не варто ігнорувати рекомендацію. Застій зайвої рідини в організмі може викликати серйозні ускладнення, з якими важко боротися.

0
репостів
0
репостів