Критерії вибору наповнювача на котячого лотка

Утримання в домашніх умовах такого пухнастого улюбленця як кішка передбачає не лише приємні забави, але й певні не зовсім приємні моменти. Мова йде про необхідну і регулярну гігієну котячого туалету. Це заняття нікому не подобається, але воно просто обов’язкове до виконання. Інакше ніяке муркотіння та котячі пестощі не компенсують навколишню антисанітарію та неприємний запах у всьому будинку.

Саме для цього на поміч турботливим хазяям приходять спеціально розроблені наповнювачі для котячих туалетів. Вони дозволяють чотирилапим не лише комфортно слідувати своїм природним потребам, привчають їх до дисципліни здійснення цього процесу у визначених місцях, але й запобігають розповсюдженню «інформації» про це по всьому дому. І якщо раніше в основному в якості наповнювача використовували підручні засоби – звичайний пісок, подрібнений газетний або туалетний папір, тирсу і т.д. – то сьогодні будь-який зоомагазин пропонує настільки великий вибір наповнювачів для лотка, що можна й заплутатись.  

Основні вимоги до котячого наповнювача для лотка

Так, підібрати кошачий наповнювач не так просто як було раніше – пішов і набрав у пісочниці. Та переваг у сучасних матеріалів набагато більше. Але все одно орієнтуватися слід в першу чергу не тільки на ціну, але й на те, чому надає перевагу ваш улюбленець. Адже в разі чого прибирати все одно вам!

Якщо підсумувати основні запити власників котів та поведінку останніх можна скласти такий список основних вимог до наповнювача для лотка:

  • Наповнювач має стримувати неприємний запах від котячих випорожнень
  • Він повинен бути екологічним та безпечним
  • Бажано, щоб не забруднював підлогу та лапки тварини
  • Ідеально, щоб був економним та недорогим
  • Повинен подобатися і добре сприйматися котом

Якщо ви думаєте, що купити саме «ваш» такий наповнювач простіше простого, то не поспішайте з висновками. Для початку давайте поглянемо, яким буває котячий наповнювач взагалі.

Види наповнювачів для котів/кішок

Так само як і колись основна різниця між різними наповнювачами для котячих лотків полягає у матеріалах, з яких їх виготовляють. Найчастіше для наповнювача використовують природні матеріали – дерево, тирсу, кукурудзу, сою, але є й абсолютно штучні наповнювачі, як приміром силікагелеві.

Силікагель для котів – це найбільш практичний серед комкуючих/вбираючих наповнювачів для котячих лотків. Його основною перевагою є відмінна здатністю утримувати рідину та неприємний запах, що дозволяє рідше проводити заміну наповнювача. А це дозволяє економити бюджет та сили. Але через специфічну форму гранул такий наповнювач здатний спричиняти шум, коли кицька порається в туалеті, що може відлякати і тварину і заважати оточуючим. Важливим є те, що даний наповнювач ні в якому разі не слід змивати в каналізацію, адже він не розчиняється у воді і може серйозно засмітити труби. Також цей наповнювач небезпечний для кошенят в разі його проковтування.

Деревні наповнювачі виготовляються шляхом пресування тирси і її перетворенням на спеціальні гранули високої щільності. Під час використання в туалеті після намокання вони перетворюються на однорідну сипучу масу, що може залишатися на лапках та спричиняти пил навколо лотка.  Цей наповнювач не відзначається високими всотуючими та запахостримуючими властивостями, але є найбільш доступним по ціні в порівнянні з іншими. Також цей вид наповнювача є абсолютно безпечним при випадковому проковтуванні і може бути спокійно змитий в унітаз без загрози засмічення або пошкодження каналізації. Також слід мати на увазі, що часто такі наповнювачі доповнюються ароматизаторами, що може бути не прийнято котиком.

Мінеральні наповнювачі являють собою суміші з бентонітового або цеолітового піску, який на відміну від деревного наповнювача чудово вбирає вологу та утримує неприємний запах. Цеолітові гранули добре збираються в грудочки, що запобігає забрудненню лап улюбленця та місця навколо лотка. Але цей наповнювач не можна утилізувати в унітаз з метою попередження закупорки каналізаційних труб.

Соєвий наповнювач має натуральний склад та являє собою спресовані волокна сої, може випускатися без запаху або з легким ароматом. Основною перевагою даного наповнювача є надійне утримання неприємного запаху та чудова вбираюча здатність. Внаслідок намокання утворену грудку можна з легкістю вийняти лопаткою з лотка, викинути спокійно в унітаз  і заповнити порожнє місце новим наповнювачем. Це дозволяє економічно використовувати наповнювач та підтримувати чистоту і гігієну. Соєвий варіант чудово підходить завдяки своїй структурі для привчання до туалету маленьких кошенят і є абсолютно безпечним для них в разі проковтування.

Більш детально про вибір і облаштування туалету для кота можна почитати в статті.

Основні поради при виборі наповнювача

Звичайно, хазяїн обирає наповнювач для покупки раціонально, а пухнастик – доцільно для себе. Повністю ігнорувати його незадоволення покупкою не вийде, адже демонстрація цього буде надто промовистою. Саме тому найдоцільнішою порадою буде для початку не купувати великі упаковки навіть нехай акційного продукту, а поекспериментувати з маленькими дозами. Адже в разі «бойкоту» буде не так шкода витрачених коштів. А він цілком можливий у кицьки з ряду причин:

  • Не подобається консистенція
  • З’явилася алергія на запах
  • Лякає звук торохкотіння
  • Занадто пилить при загрібанні і т.д.

Причини вам кицька не озвучить, але своє незадоволення покаже чітко. Саме тому слід уважно поспостерігати за нею при покупці та не журити в разі її незадоволення. Адже завдяки широкому асортименту даного товару ви точно дійдете згоди!

0
репостів
0
репостів