Хто вам краще підходить в якості домашньої тварини: кіт чи собака?

Якщо ви думаєте про котів та собак в одному будинку, що це кінець світу, то ви помиляєтесь. Насправді, ці два види можуть добре ладнати, незважаючи на суттєві відмінності між ними. Але як ці відмінності можуть вплинути на ваші стосунки з домашньою твариною або ваше рішення взяти собі чотирилапого друга, якщо вам доведеться обрати лише одного з них? Нижче наведена інформація, яка допоможе вам вирішити дилему «кішка або собака» та відповісти на запитання: «Якого вихованця мені краще взяти?»

 100728946 catrelax

Собаки - зграйні тварини

У дикій природі собаки збиваються в зграї, де кожен стає частиною загальної справи для пошуку їжі та забезпечення захисту. У зграї зазвичай є альфа-собака, яку інші члени зграї сприймають як ватажка. У домашніх тварин цей інстинкт також присутній — він загалом робить собаку товариським, дружелюбним і зумовлює його прагнення бути частиною сім'ї або належати одній людині, яка забезпечуватиме її їжею та спрямовуватиме її дії.

Тварини інстинктивно йдуть за своєю зграєю, тому вони з великою радістю сприймають такі події, як подорож чи переїзд. Через цей же зграйний менталітет собакам складно залишатися на самоті, особливо на довгий час. Їм потрібна близькість та увага. Заведення цуценя можна порівняти з народженням маленької дитини.

Коти - мисливці-одиначки

Для порівняння: більшість котячих у дикій природі (за винятком левів) – одиночні нічні мисливці. На відміну від собак, кішки вміють стрибати та вибиратися на дерева, що допомагає їм у полюванні та полегшує втечу від небезпеки. Їхні гострі пазурі, які вони можуть випускати і ховати, забезпечують їм явну перевагу, коли справа доходить до лову здобичі та захисту від більших хижаків. Тому кішкам не потрібно об'єднуватися в зграї, щоб дбати про себе. Через це вони сильно розвинені власні інстинкти.

Все це робить домашніх кішок набагато незалежнішими порівняно з собаками. Така незалежність створює враження відстороненості. Вони часто сплять вдень і люблять тинятися по дому вночі. Кішки не тільки прагнуть мати свою територію, але й можуть мітити її, розбризкуючи сечу за межами лотка, особливо якщо вони не стерилізовані.

Подібні власні інстинкти призводять до того, що великі зміни, такі як переїзд або навіть просто перестановка меблів, стають для них джерелом стресу. Незважаючи на те, що завдяки своєму незалежному характеру кішки охочіше, ніж собаки, перебувають на самоті, важливо пам'ятати, що всі вони різні. Деякі породи товариські, ніж інші. Ці тварини здатні формувати дуже сильні зв'язки зі своїми господарями.

Коли кохана кішка зникає, у неї може розвинутися тривога, пов'язана з почуттям розлуки, особливо якщо її передають іншому власнику. Коти також дуже розумні, і, незважаючи на менталітет мисливця, закладений у їх ДНК, вони знають, хто їх годує та грає з ними. І хоча спочатку вони можуть бути не такими лагідними, як собаки, згодом здатні розвинути таку прихильність до свого господаря, що можуть годинами лежати, муркочучи, у нього під боком.

Кішки зазвичай живуть довше, ніж собаки, що іноді стає одним з визначальних факторів при виборі пухнастого вихованця.

Дресирування домашньої тварини: кішка чи собака

Якщо говорити про здатність до дресирування у собак і кішок, можна відзначити, що собаки, як правило, легше піддаються дресируванню. Зграйний менталітет собаки робить її готовою слідувати за ватажком і загалом більш слухняною за своєю природою. Як правило, дресирування цуценят – це процес відпрацювання та закріплення команд, які допомагають вам донести до вихованця свої бажання. А собаки так сильно хочуть догодити вам, що радо задовольняють ці бажання. Проте всі вони різні, і для деяких порід характерні темперамент і здатність до дресирування, які дозволяють їм з більшою готовністю підходити до навчання, ніж іншим.

Котів теж можна дресирувати, але не так успішно, як собак. Потрібно багато терпіння та послідовної практики, щоб подолати їх норовливу природу. Котів краще навчати розумінню встановлених меж.

Що стосується дотримання охайності в будинку, кішки мають перевагу в порівнянні з собаками. Вони використовують лоток на інстинктивному рівні. У деяких випадках досить просто вчасно показати кошеняті, де стоїть лоток. Якщо кішка не відразу засвоює, як користуватися лотком, або з часом забуває про нього, це часто вказує на можливі проблеми із здоров'ям. У цьому випадку вам слід проконсультуватися із ветеринарним лікарем.

Привчити собаку, особливо юну, ходити в туалет в положене місце може бути набагато складніше. Дресирування цуценя, спрямоване на те, щоб воно зрозуміло, де можна і де не можна це робити, зазвичай вимагає великої кількості повторень і позитивного закріплення

Візьміть до уваги простір

Подумайте про свої житлові умови, перш ніж заводити вихованця. Хоча собаки можуть бути абсолютно щасливими, живучи в маленькій квартирі, їм все одно необхідне фізичне навантаження на свіжому повітрі. Якщо ви ведете активний спосіб життя і можете ходити з собакою на прогулянки або випускати її побігати на задньому дворі, собака чудово вам підійде. Однак якщо ви живете у маленькій квартирі, відмінним компаньйоном вам може стати саме кішка. Кішки зазвичай отримують необхідну їм фізичну активність за рахунок ігор (відмінна можливість для встановлення зв'язку між вами та вашою вихованкою), а також завдяки своїй мисливській природі: коли переслідують видобуток (в даному випадку іграшки) і застрибують на дерева (у вашому випадку на котячі меблі та дерева для кішок). Тому котам зазвичай не потрібне дуже багато місця. Насправді, у великому будинку ви можете навіть втратити кішку з виду на деякий час, оскільки вони чудово вміють ховатися.

Витрати

Обсяги майбутніх витрат повинні обов'язково враховуватися при виборі домашньої тварини. Собака, як правило, обходиться дорожче, ніж кішка, якщо врахувати витрати на їжу, іграшки, заняття з дресирування, денний догляд та рахунки за послуги ветеринарного лікаря. Оскільки кішки за своєю природою незалежніші, вони вміють дбати про себе і, як правило, покладаються на свого господаря тільки в плані їжі. Навіть стимуляція гри може бути простою та економічною: буде достатньо, наприклад, ліхтарика або пір'їнка на паличці.

Яку тварину краще завести?

Темперамент та риси характеру відрізняються не тільки у котів та собак. За даними Psychology Today, господарі собак та кішок теж сильно відрізняються за цими параметрами. Більшість людей, які тримають тільки кішок, як правило, більш замкнені, менш товариські та самодостатні, в той час як господарі собак більш товариські, інтерактивні та відкриті для нових вражень.

Незалежно від того, наскільки ваш характер ближчий до типового собачника або типового кошатника, головне — слід пам'ятати, що собаці, швидше за все, знадобиться трохи більше часу та уваги, ніж кішці. Якщо ви шукаєте компаньйона, який завжди сидітиме біля вас, то вашим найкращим вибором буде щеня. Кішки теж можуть бути досить лагідними та уважними, але тільки до певного моменту. Вони, як правило, починають нудьгувати або перезбуджуватись набагато швидше, ніж собаки, і в такому разі їм захочеться втекти від вас на деякий час. Відповідно, якщо ви віддаєте перевагу, щоб домашня тварина становила вам компанію, але при цьому не особливо вас потребувало, подумайте про кішку.

Знову ж таки, все це узагальнення. Пам'ятайте, що кішки та собаки – це не лише різні види тварин, але й індивідуальні характери, і деякі з описаних узагальнень можуть не належати до конкретних тварин. Такі фактори, як генетика, порода, темперамент та історія життя тварини, відіграють роль у тому, наскільки дружелюбним, товариським і навчальним воно буде. Чий би бік у суперечці про кішок і собак ви не підтримували, важливо вивчити всі варіанти, перш ніж взяти вихованця в будинок. Розгляньте можливість взяти на невеликий термін кішку або собаку свого друга або родича, щоб зрозуміти, спілкування з якою твариною вам ближче. Обов'язково проведіть деякий час у місцевому притулку для тварин, перш ніж ухвалити остаточне рішення. Ви можете виявити, що прийняти таке рішення вам допоможе швидше не вид тварини, а прихильність до якогось конкретного вихованця. Який би вид домашніх тварин ви не віддавали перевагу, виявляючи досить любові і прихильності, ви обов'язково знайдете собі нерозлучного чотирилапого друга.

0
репостів
0
репостів