Як стати мисливцем

Полювання — найкраще заняття, яке може існувати для виплеску енергії, що накопичилася. Процес добування складається з широкого спектру позитивних факторів та емоцій: азарт, задоволення, інтерес, розвиток терпіння, знань та навичок. І крім того, він подарує можливість завжди залишатися ситим.

Мисливець

Збори та придбання рушниці

З порога магазин зброї зустрічає безліччю речей: сотні рушниць, вішалки, що ломляться від костюмів і вітрини з різними гаджетами. Звісно, ​​зайвого товару тут немає. Але й початківцю з цього потрібно далеко не все.

Одяг

До костюма висуваються такі вимоги:

  • міцність — тканина та фурнітура повинні бути надійними та зносостійкими;
  • зручність — відсутність стиснення у русі та можливих перешкод при веденні вогню;
  • підтримка оптимального температурного режиму – збереження тепла, відведення вологи, а також непродувність;
  • відсутність демаскуючих факторів – блиску, сторонніх звуків під час руху, яскравих кольорів.

Одяг підбирається виходячи із сезону.

У теплу пору року необхідний костюм, у якому не буде спекотно під сонцем та холодно під час поривів вітру. Незважаючи на спеку, в одязі не повинно бути відкритих ділянок шкіри, щоб уникнути зовнішніх подразників.

У міжсезоння потрібен варіант із щільної тканини замість утеплювача. Осінь і весна багаті на дощі, через що костюм повинен мати водовідштовхувальні властивості. Також можна придбати дощовик.

Зимовий комплект передбачає багатошаровість. Базовий шар – термобілизна, що затримує тепло і відводить піт. Проміжний – толстовки, водолазки та флісові кофти. Останній — непромокальний теплий верхній одяг.

Все вищеописане доукомплектовується взуттям, утепленими рукавичками, носками та захистом обличчя.

Спорядження та предмети похідного побуту

Пошук звіра та стрільба відбуваються в умовах без найменшого натяку на цивілізацію. Необхідно заздалегідь подбати про перебування в дикій природі, купивши амуніцію та речі для бівака:

  1. Носити патрони в кишені ненадійно та небезпечно. Для цього існує спеціальний виріб – патронташ. Варто віддати перевагу моделям з кишенями, клапан яких запобігає впливу негативних факторів навколишнього середовища на боєзапас.
  2. Ніж – головна деталь спорядження, здатна замінити ножиці, відкривалку для консервів, слюсарний інструмент та навіть лопату. Виріб може мати будь-яку форму, довжину леза та обробку рукоятки. Але головне, щоб він був простим та надійним.
  3. Засоби розведення вогню. Запастися лише одноразовою запальничкою — нерозумно. Вкрай бажано додати на підстрахування пачку мисливських сірників, які здатні підтримувати горіння навіть під водою.
  4. Столові предмети та ємність для води та приготування їжі. Активна рухова діяльність супроводжується постійною спрагою і часто звертатися до рюкзака за пляшкою вкрай незручно. Проблема вирішується звичайною флягою чи сучасним гідратором. Серед посуду для готування знову ж таки потрібно вибрати щось між мінімалістичним казанком та технологічною похідною кухнею. Для споживання їжі можна обійтися набором з виделки та ложки.
  5. Налобний ліхтар. Навіть якщо ночівля не входить у плани, варто взяти його із собою — трапляється всяке.
  6. Рюкзак. При виборі слід виходити із двох аспектів. Перший – об’єм для речей, другий – простір для складування добутої дичини. Для перенесення спорядження та провізії з розрахунку на 3 дні достатньо 30 літрів об’єму. У випадку з дичиною – близько 1,5-2 літрів із розрахунку на 1 одиницю птиці. Склавши обидві змінні вийде необхідний об’єм.
  7. Аптечка – набір має бути розрахований на вирішення двох завдань: обробку травм та лікування хвороб.

Список не вичерпний – до нього входять виключно позиції першої необхідності. Доповнювати його потрібно виходячи з особливостей майбутніх вилазок.

Процедура отримання дозволу на зброю та ліцензії (або відстрілювальної картки) на полювання

Полювання — сфера строго контролю та відповідальності, у зв'язку з чим доведеться запастися терпінням та пройти низку процедур.

Порядок отримання дозволу на зброю викладено в Інструкції, затвердженій Наказом МВС України №622 від 21.08.98 р. Але перш за все, вам слід подбати про місце зберігання вашої майбутньої покупки – необхідно придбати сейф для зброї та правильно його встановити.

Після купівлі рушниці, її потрібно зареєструвати у відповідальному органі МВС протягом 10 діб.

Далі слід скласти іспит та отримати посвідчення мисливця у місцевому управлінні лісового господарства. Одночасно з посвідченням видається картка обліку добутої дичини. Безпосередньо перед полюванням, в організації яка утримує мисливське угіддя потрібно додатково отримати ліцензію або відстрілювальну картку – в залежності від типу дичини.

Яку рушницю купити?

Асортимент сучасного ринку гладкоствола досить широкий – на вітринах безліч напівавтоматів, помповиків та інших видів рушниць. Однак достатнім і, мабуть, найкращим вибором буде двоствольна або одноствольна моделі. «Класика» має все, що потрібно початківцю:

  • легку вагу;
  • надійність;
  • запас міцності;
  • прикладистість.

Однак головна перевага полягає в тому, що з простою рушницею легше привчитися до культури стрільби — саме вона дасть поняття цінності ураження цілі з одного пострілу.

Додатковий плюс — порівняно низька вартість виробів навіть у новому стані. Ще бюджетнішим буде придбання зброї з рук. Але на ринку вживаних рушниць багато сильно зношених екземплярів, тому купувати зброю б/в можна лише у компанії більш досвідченого стрілка та наявності вільного часу на пошуки.

Що стосується виробників, то спочатку можна обмежитися бюджетною моделлю. Але за наявності коштів на продукцію відомих брендів, новий мисливець також не пошкодує про своє рішення. Широкий вибір рушниць будь-якої цінової категорії є на сайті zbroya.store.

При покупці зброї слід також закладати до бюджету витрати на аксесуари для її носіння та обслуговування. Першорядно, необхідний набір для чищення. Зброя повинна перебувати в чистоті через дві обставини:

1. При стрільбі в каналі ствола утворюється нагар, що відкладається в нарости і перешкоджає нормальному веденню вогню. Крім того, він притягує вологу, що призводить до виникнення осередків корозії. Провести процедуру чищення бажано не пізніше ніж за добу після виїзду.

2. Механіка також потребує догляду. Рухливі частини і вузли вимагають мастила і чищення, інакше можна зіткнутися з осічкою в самий невідповідний момент.

Далі потрібно визначитися з тим, як рушниця носитиметься. Традиційний варіант – плечовий ремінь. На ринку зустрічаються сучасні та нестандартні рішення: сумки-чохли для одночасного носіння та транспортування, тактичні системи, химерні ковбойські «колчани» та багато іншого.

"Бойове хрещення"

Зібравши все необхідне, залишається визначитися з ціллю.

Качка – найкраща мішень для початківців

В першу чергу необхідно вирішити, у який спосіб буде вестися полювання, оскільки темперамент у всіх різний: хтось воліє вичікувати на одній точці, а хтось – перебувати в постійному русі. Щоб не розчаруватися в полюванні в цілому, варто спробувати обидва способи.

У плані універсальності найкращим вибором стане птиця. Вона добувається як із засідки, так і на ходу. Переважна більшість новачків починають з качки. І більшість із них зупиняється на ній у майбутньому. Затребуваність птиці пояснюється безліччю переваг. Основна з них – низька маса в порівнянні з будь-якою іншою дичиною. Завжди можна вийти самому без напарників та повернутися з трофеями. Якщо захід триває більше доби, то можна приготувати качку прямо на місці. Крім іншого, добування водоплавної менш небезпечне порівняно з іншими видами полювання. Як правило, птах береться вліт, або безпосередньо біля води, тому ймовірність зустріти людину в секторі вогню вкрай низька.

Нюанси полювання на качку

Кожен, хто пов'язав себе з водоплавною, приходить до поступового розвитку процесу її добування. У результаті виникає потреба у придбанні додаткових «помічників». У цьому питанні думки розходяться.

Перший табір мисливців вважає за краще добувати качку з собакою. Це автентичний та правильний спосіб. Тварина вирішує безліч завдань:

  • подачу добутої дичини, що особливо актуально на водоймі;
  • підйом на крило під стрілка;
  • пошук підранка та багато іншого.

Однак, разом з цим з'являються турботи щодо утримання та дресирування собаки.

Ті, хто з низки причин не може дозволити собі домашню тварину, зупиняються на плавзасобах. Полювання з човна, це не тільки зручне вилучення добутої дичини, а й окремий стиль, що дозволяє:

  • діяти із засідки на невеликих озерах без течії та з безліччю природних укриттів;
  • працювати з під'їзду на малих течіях та відкритій місцевості.

Тут не обійдеться без складнощів. Крім необхідності транспортування та обслуговування додаткового вантажу, доведеться освоїти практику управління ним. Крім того, необхідно діяти максимально тихо, що вимагає терпіння.

Також треба підібрати патрони під розглянутий вид дичини. Класичний номер дробу для качки – 5. Однак на більші екземпляри за типом крижня варто взяти номер від 4 до 2.

Як бачимо, полювання – це не найдешевше хобі, і воно вимагає серйозного процесу підготовки, проте дарує незабутні емоції. Тому якщо відчуваєте потяг до цього заняття, але ніколи не пробували – наважуйтесь. Зрештою зброю та амуніцію завжди можна продати іншим мисливцям, якщо розчаруєтеся. А досвід неоціненний.

0
репостів
0
репостів