Сила світла: як вибирати і використовувати сонячні батареї на дачі

Мати в своєму розпорядженні автономне джерело електроенергії — мрія будь-якого дачника або господаря приватного будинку. Сьогодні монтаж сонячних панелей користується великою популярністю. Ця технологічна і екологічна установка буде потрібна в майбутньому і вже сьогодні допоможе зберегти сімейний бюджет.

сонячна енергія

Принципи роботи

В основі роботи фотоелектричних систем енергопостачання лежить принцип фотоефекту, тобто перетворення сонячного світла в електроенергію. Фотоелементи являють собою пластини — напівпровідники, що складаються з кремнію. В середньому, період експлуатації подібних систем для будинку становить 25 років. Але також варто дізнатись що це — автономні інвертори.

Критерії вибору

Перш ніж вибирати панелі для дачі, потрібно враховувати наступні фактори:


  • визначити тип, відповідний за розмірами;
  • продуктивність;
  • специфіку клімату та географічного положення;
  • наявність сумісності з електромережею;
  • доцільність в плані вкладень і окупність.

Для заміського будинку не потрібні занадто потужні батареї, адже логічно припустити, що взимку відчувається нестача сонячного світла, а основний час відвідування дачних ділянок — літо. Отже, немає резону використовувати систему для опалення. Але доступної потужності цілком вистачить для постачання енергією електроприладів, побутової техніки та освітлення.

Склад комплекту


  • Сонячні панелі (СП). Відрізняються за кількістю і з'єднанням (послідовне або паралельне).
  • Контролер. Розташовується послідовно між акумуляторами і фотоелементами, потрібен для стабілізації напруги в інверторі.
  • Інвертор. Паралельно підключається до акумуляторів і перетворює струм.
  • Акумулятор.
  • Додаткові елементи (кріплення, роз'єми, дроти).

Застосування сонячних батарей

Для досягнення максимального ККД батареї варто розташовувати з південного боку даху (або на стінах) дачі. Необхідно встановити мінімум 2 модулі для ефективного вловлювання сонячного світла. При монтажі враховується кут нахилу. Як правило, він дорівнює географічній широті місцевості, де планують встановити панелі.

Монтаж

СП краще укладати на дахи з металевим або керамічним покриттям, а також враховувати фактори нахилу поверхні, надійності кроквяної системи і великої кількості снігу взимку. В якості основи для кріплення фотоелектричних елементів до даху виступають алюмінієві панелі. Щоб скоротити втрату струму, інвертор розташовують ближче до фотоелементів, наприклад, на горищі.

сонячна енергія

Практична користь

Акумулятор допомагає зберегти енергію, накопичену вдень, для живлення електроприладів, приладів освітлення і нагрівачів в темний час доби. Контролер дає можливість регулювати витрату енергії. Ця система забезпечує безперебійне електроживлення і робить будинок майже або повністю автономним.

В середньому, сонячні батареї потужністю 400В можуть виробляти 40-45 кВт в теплі місяці і 7-15 кВт — в холодні. Завдяки проєкту "зелений тариф" можна як зменшити власні витрати на оплату електроенергії, так і вигідно продати її надлишки державі.

При всіх плюсах сонячних батарей виділяються і недоліки, такі як досить тривала окупність, складність монтажу і не завжди достатній коефіцієнт корисної дії. До того ж пристрої і механізми, що використовують поновлювані ресурси, ще довго будуть програвати традиційним методам отримання електроенергії. Але майбутнє вже диктує свої права, і скоро сонячні батареї стануть невіддільною частиною сучасного життя.

0
репостів
0
репостів