Якщо пральна машина не перемикається на віджимання

Одним з основних параметрів пральної машини є максимальна швидкість її віджиму. І хоча пральні машини купуються в домашнє господарство не так часто, приблизно раз на 5-10 років, мабуть кожен з нас завжди звертає увагу при купівлі на цю характеристику. Дійсно, віджим є не тільки важливою характеристикою сучасної машини, а й важливим етапом при пранні.

Завдяки якісному віджиму, білизна стає хоч і не сухою, але практично такою. Залишається лише трохи досушити речі, та вже скоро їх можна буде вдягати. Тому, якщо пральна машина зненацька перестає віджимати, а ми дістаємо з барабану мокру білизну, це визиває негативні емоції та дискомфорт у подальшому сушінні. До речі, можливо таке, що машина не віджимає, тому що не може злити воду, про причини чого можно дізнатись - lviv-remont.com.ua/pralna-mashina-ne-zlivae.

Пам’ятайте! Якщо пральна машина перестала віджимати білизну – це прояв виникнення поломки!

Прояви того, що пральна машина не віджимає

Стиральная машина с открытым корпусом готова для обслуживания

Відсутність віджиму є лише проявом та негативним наслідком поломки, що виникла. В залежності від характеру поломки та першопричини відсутності віджиму, прояви та признаки цього можуть бути різними. Звичайно, зрозуміти, що пральна машина не віджимає можна дуже легко, адже ми постійно дістаємо мокру білизну з барабану. Але обов’язково необхідно виявити, як саме поводить себе пральна машина, це допоможе нам у подальшій діагностиці.

Як поводить себе пральна машина, якщо не відбувається віджим:

· Програма прання зупиняється, в баку залишається вода, машинка не зливає відпрацьовану воду й не переходить на віджим;

· Програма прання зупиняється, відпрацьована вода зливається, але віджим білизни не відбувається, з неї капає вода;

· Віджим починається, але барабан не може досягти необхідних обертів, крутиться дуже повільно, білизна не може бути віджата, може супроводжуватися стороннім шумом;

· Відпрацьована вода зливається з баку дуже повільно, після остаточного зливу пральна машина не може перейти на віджим.

Пошук поломки або помилки в роботі пральної машини цілковито залежить від того, як саме поводить себе пристрій. Дуже часто при відсутності віджиму, пральна машина не зливай й воду з баку. Але в цьому випадку необхідно ретельно перевірити параметри встановленої програми. Наприклад, якщо ви встановили програму «Нічне прання», то злив та віджим в ній не відбувається.

Якщо злив води все ж таки відбувається, але віджиму в подальшому немає, необхідно поспостерігати за тим, як поводить себе пральна машина при зливі. Якщо він відбувається надто повільно або супроводжується гучним стороннім шумом, це прояв поломки. Якщо він проходить як потрібно, знову перевірте налаштування, можливо віджим в програмі прання вимкнено.

Що робити, якщо пральна машина не віджимає?

polomka stiralnoy mashiny panika

Відпрацьована вода не зливається, пральна машина не переходить до режиму віджиму

В цьому випадку знайти причину достатньо просто. Щоб розпочати віджим, пральна машина повинна злити відпрацьовану під час прання воду в каналізацію. Якщо вода не зливається з баку, відповідно, програма прання не може перейти на режим віджиму. Таким чином, розуміємо, що необхідно виявити причину, чому пральна машина не може злити воду.

Доцільніше за все розпочати пошук першопричини зі зливної помпи. Перш за все необхідно дістати та перевірити зливний фільтр. Відкриваємо дверцята, де розташований фільтр, обережно відкручуємо його, та ретельно чистимо від забруднень та промиваємо. Якщо зливний фільтр надто забруднений, то причина неможливості зливу може бути саме в ньому, але все одно необхідно зазирнути в середину та перевірити крильчатку. На ній не має бути нічого намотано, вона має вільно крутитися.

Якщо чищення зливного фільтру не принесло бажаного результату, необхідно перевірити зливний патрубок. В залежності від моделі пральної машини, легше за все дістатися до патрубка можна через дно, або знявши передню або задню панель. Патрубок обережно знімаємо, розтиснувши хомути та перевіряємо на забруднення. Якщо є затор, прочищаємо його.

У разі, якщо патрубок виявився чистим, перевіряємо на забруднення помпу. Якщо вони є, чистимо та збираємо пральну машину. Після всіх дій вмикаємо пристрій в програму полоскання та віджиму. Якщо проблема залишається, необхідно повністю замінити зливну помпу на нову, вона не працює.

Пральна машина пере та зливає воду, але не віджимає

Досить складною поломкою може виявитися ситуація, коли програма прання розпочинається нормально та продовжується аж до поки не настає час перейти на віджим. Якщо перед настанням віджиму барабан зупиняється, а на дисплеї з’явився код помилки, або цикл прання просто завершується без віджиму, це може бути ознакою поломки двигуна пральної машини. В такому випадку краще звернутися до досвідченого майстра, адже перевірка та діагностика мотору вимагає великого досвіду.

Не залежно від моделі пральної машини, щоб дістатися двигуна, необхідно зняти задню панель та зняти двигун з кріплень. Першим чином необхідно перевірити щітки, якщо ремонтується пральна машина з колекторним двигуном. Щітки не мають бути зношеними, якщо це так, то їх необхідно замінити на нові. При роботі пральної машини зі зношеними щітками, можна почути сторонній шум, вібрації стають більш відчутними, у найскладніших ситуаціях можна побачити навіть іскри.

Всю проводку двигуна необхідно перевірити візуально. На ній не має бути пригорілих ділянок, а контакти не мають бути окисленими. Якщо вдасться виявити подібні ділянки, проводку краще замінити на нову, адже ізоляція стане лише тимчасовою мірою. Також не зайвим стане перевірка котушок двигуна за допомогою мультиметру. Він одразу виявить поломку, якщо вона має місце бути.

У випадку якщо котушки двигуна мають несправність, ремонт частіше за все виявляється недоцільним, двигун необхідно замінити на новий.

Пральна машина переходить на віджим, але оберти барабану недостатні

Якщо після прання ми дістаємо білизну яка мокра та з неї тече вода, робимо підсумок, що пральна машина не віджимала його. Коли така ситуація регулярно повторюється, відповідно, робимо підсумок про те, що пральна машина зламалася та не спроможна провести віджим. Насправді все так і є, скоріш за все. Але підсумок про те, що пральна машина не віджимає може бути помилковим. Вона може перейти на етап віджиму й барабан буде обертатися, але при недостатній швидкості.

Це дуже важливий нюанс, адже від цього залежить те, яку поломку необхідно шукати першочергово. Щоб впевнитися в тому, що пральна машина переходить (або не переходить) на етап віджиму, поспостерігайте за її роботою у відповідний час.

Якщо вдалося впевнитися в тому, що віджим відбувається, але оберти при цьому дуже малі, не ті, які встановлені в параметрах програми прання, необхідно перш за все перевірити приводний ремінь. Для цього знімаємо задню панель корпусу пральної машини та оглядаємо його. Якщо ремінь надто розтягнувся та проковзує, його необхідно замінити на новий. Робиться це достатньо просто, в такому випадку можна обійтися власними силами.

Більш складним виявляється ремонт, якщо ремінь буде в порядку. Це означає, що необхідно знімати з кріплень двигун та перевіряти таходатчик. Для цих цілей нам знадобиться мультиметр. У випадку, якщо таходатчик (датчик Холла) виявляється зламаним, його не ремонтують, а просто міняють на новий.

Як відкрити заблоковані дверцята пральної машини?

razborka stiralnoy mashinki

Якщо пральна машина не переходить на етап віджиму в програмі прання та на панелі керування сигналізує про помилку, дверцята частіше за все залишаються заблокованими, адже програма не завершена. Якщо ми запускатимемо програму прання заново, то ситуація повторюватиметься, ми не зможемо відкрити дверцята. В такому випадку необхідно діяти не стандартно.

Наші дії будуть залежати від того, яким саме чином поводить себе пральна машина:

· Відпрацьована вода зливається, але віджим не настає, на панелі індикатори сигналізують про помилку, дверцята заблоковані – дії достатньо прості, необхідно вимкнути пральну машину, кабель живлення дістаємо з розетки та очікуємо 3-5 хвилин. Після таких дій напруга перестає подаватися на пристрій блокування люку, він має розблокуватися.

· Вода не зливається та залишається в баку, віджим не стартує, на панелі є сигнал про помилку, дверцята заблоковані – в цьому випадку необхідно спочатку злити воду, але не забуваємо відключити пральну машину з розетки, це наша безпека. Заздалегідь готуємо резервуар достатньої ємності, та підставляємо під зливний фільтр й викручуємо його. Як тільки ми зіллємо всю воду, люк розблокується.

Відкрити заблоковані дверцята пральної машини необхідно для того, щоб дістати з барабану білизну. Не слід залишати її там на час ремонтних робіт, адже на ній може з’явитися неприємний запах.

Підсумок

Відсутність віджиму в пральній машині є прояв поломки. В такому випадку необхідно проводити діагностику, та виявити першопричину. В цьому нам зможуть допомогти прояви, за якими необхідно поспостерігати. Таким чином, якщо пральна машина не зливає воду та не переходить на віджим, то першопричину слід шукати в зливній системі. Інколи може знадобитися цілковита заміна зливного насосу.

У випадку, якщо вода зливається, але пральна машина не може перейти на віджим, то проблему слід шукати в двигуні машинки. Можливо щітки зносилися, погоріла проводка або несправна обмотка. Також, при най неприємніших обставинах може знадобитися повна заміна двигуна.

Якщо ж віджим все-таки розпочинається, але оберти недостатні, то причина може бути в розтягненому ремені або несправності таходатчика. Почергово перевіряємо ремінь та датчик. При виявлені відхилень від норми, ремінь або датчик необхідно замінити, ремонт недоцільний.

Информація від майстра по пральним машинам сервіса “Львів-Ремонт”.

0
репостів
0
репостів