Від Шепетівки до Лондона: як потрапити в найкращі ВУЗи Європи?

Навчання за кордоном — це безумовно найкраще, що ви можете зробити для старту успішного професійного життя. Від вибору вишу залежить майбутнє працевлаштування, кар’єра та самореалізація у житті. Європа — одне з найкращих місць для навчання студентів з усього світу. Ту вам і той же клімат, що й в Україні, і багато відносно недорогих університетів. Від дружніх спільнот до цікавих подорожей. Європа має весь цей набір.

university 105709 640

Повірте у себе і починайте працювати вже зараз

Навчання в Європі — це реально. Якщо ви наполегливий, амбітний, працьовитий, то крок за кроком ви зможете досягти цієї мети. Ваше головне завдання — чітко визначитися, що саме ви хочете від вищої освіти, і ким себе бачите в майбутньому. Проаналізуйте, яких фахівців сьогодні потребують в Україні та світі. Звісно, зважте свої фінансові можливості. Якщо в Польщі ви можете цілком комфортно жити за 500 євро на місяць, то у Франції цього вистачить лише на оплату проживання.

Щоб вибрати з тисяч європейських вузів, найкраще погортати студентські форуми, групи в соціальних мережах, канали в Telegram. Так ви дізнаєтесь не лише про те, які університети є найпопулярніші серед українців, але й побачите відгуки про навчання, проживання, викладачів тощо.

Звузьте коло пошуків до кількох вузів. Звісно, можна подавати документи і у 20 закладів одночасно, але зазвичай університети беруть плату за розгляд заявки, тому краще зосередити свою енергію на кількох конкретних закладах.

Західні приймальні комісії враховують не просто ваші оцінки в школі, але оцінюють вступника як особистість, його активність, участь у додаткових активностях, волонтерстві тощо. Яким же має бути ідеальний профіль абітурієнта для європейського університету?

  1. Сильна перша освіта.

Хороша базова освіта з доброю успішністю. Це показує потенційного студента як старанного учня.

  1. Добрі результати тестувань.

Деякі університети (або окремі спеціальності) вимагають складання додаткових стандартизованих тестів. Якщо ви збираєтесь на післядипломну освіту, готуйтеся до тестів GRE. Бізнес-школи можуть вимагати скласти тест GMAT. Не забувайте про сертифікати IELTS або й TOEFL про рівень володіння англійською мовою.

  1. Наукова робота.

Досвід роботи в наукових дослідженнях не є обов’язковим, але якщо ви його маєте, це одразу виокремить вас із загальної маси вступників. Участь у проєктах Малої академії наук України чи навіть невеличка публікація в науковому часописі в рази збільшить ваші шанси на зарахування.

  1. Резюме, мотиваційний лист, рекомендації.

Для оцінки вступника як особистості західні університети просять від них додаткові твори та рекомендації викладачів. Пам’ятайте, що написання есе є одним з найважливіших моментів. Те, як ви його напишете, яку інформацію про себе розповісте, як продемонструєте мотивацію, може виділити вашу кандидатуру серед багатьох. І найкраще, щоб ці листи та есе писали фахівці. Так, на сервісі Top Essay Writing можна знайти багато надійних фірм, які надають такі послуги. Мотиваційний лист — це потужний інструмент, і до його підготовки треба серйозно підійти.

  1. Позашкільна активність.

Виключно добрі оцінки не гарантують вам місце в університеті. На відміну від українських, західні університети хочуть бачити в себе різнобічно розвинених людей. Поміркуйте вже зараз про свою соціальну чи волонтерську активність. Беріть участь у подіях життя своєї громади, благодійних акціях, шкільному самоврядуванні тощо. На Заході шукають не «зубрилок», а перш за все активну і цілеспрямовану молодь.

Наостанок декілька цікавих фактів про освіту в Європі:

  • у Норвегії вища освіта усіх рівнів є безкоштовною для іноземних студентів;
  • безкоштовні навчальні програми пропонують окремі університети в Німеччині, Швеції, Данії, Фінляндії;
  • щороку університети ЄС закінчують понад 4 мільйони студентів, найбільше у Франції (близько 800 тисяч);
  • близько 25% європейських студентів вивчають бізнес, менеджмент і право;
  • тільки 40% європейців у віці 30-34 роки мають вищу освіту;

woman 6026979 640

Удача посміхається активним

Підсумовуючи написане, нагадаємо, що багато країн та університетів Євросоюзу пропонують чимало стипендіальних програм, грантів, програм обміну тощо. Поцікавтеся ними на освітніх порталах, урядових сайтах, студентських групах в Інтернеті. Часто удача посміхається там, де її не чекаєш. І ще — маючи студентську візу однієї з країн ЄС, ви можете вільно подорожувати усім Євросоюзом. Круто, чи не так? Тож не зволікайте, а вперто рухайтеся до мрії!

Олена Крилова

Олена Крилова — це талановита українська фрілансерка, яка обожнює писати тексти, що приносять користь людям. Пишучи про освіту, вона завжди хоче бути впевнена, що студенти знайдуть для себе інформацію, яка допоможе в навчанні та спонукатиме до активності. Її хобі — подорожі й читання книг із саморозвитку. Читаючи історії успіху, Олена мотивує до успіху і своїх читачів.

0
репостів
0
репостів