Яке харчування потрібно для кето-дієти і про що важливо пам'ятати

Keto 8.jpgКето-дієта була, причому ще з часів Стародавньої Греції, є і, швидше за все, залишиться привабливою надовго для представниць прекрасної половини людства. Але перш, ніж зіткнутися з її побічними ефектами, корисно дізнатися, що бажане більшістю прихильників дієти схуднення, саме і є свого роду побічним ефектом. А значить, необхідна як мінімум обережність, а як максимум - відмова від популярного способу скинути вагу, не відмовившись від делікатесів.

Кето-дієта набирає популярність після розповідей знаменитостей про її чудодійні властивості. Зірка реаліті-шоу Кім Кардашьян порадила дієту після того, як втратила на ній 27 кілограм. А для топ-моделі Адріани Ліми і актриси Холлі Беррі - це спосіб життя. Дієта дійсно дає можливість скинути вагу в рекордні терміни, при цьому харчуючись смачною і калорійною їжею.

Про кето-дієту розповіли у EVA Blog

Суть дієти полягає в тому, щоб виключити зі свого раціону будь-які вуглеводи. При їх нестачі організм починає розщеплювати жири, як альтернативне джерело енергії. Печінка виробляє кетони для підтримки нормальної роботи мозку, саме тому такий процес називається кетозом.

Жирів на кетогенній дієті потрібно їсти дуже багато, так як більше організму нізвідки брати енергію. Смажене м'ясо, авокадо, масла, сири, соуси, яйця і риба складають базове кето-меню. Дозволених овочів зовсім небагато, тому найважче на такій дієті вегетаріанцям, а також любителям алкоголю, від якого теж доведеться відмовитися.

До кето взагалі потрібно підходити з великою увагою. По-перше, необхідно планувати свій раціон так, щоб отримувати всі необхідні поживні речовини навіть без вуглеводів. Це непросто: вітамін С, наприклад, міститься в основному у фруктах і деяких овочах, а відмовляючись від круп, організм позбавляє себе великої кількості заліза і вітаміну В. Ще складніше те, що ця дієта помітно відрізняється від інших своєю строгістю. Якщо при звичайному схудненні від однієї цукерки фігура навряд чи постраждає, то на кето це можна призвести до серйозних наслідків. Щоб організм не викинуло зі стану кетоза, потрібно споживати менше 20 грам вуглеводів в день, тому будь-який невірний крок може спричинити за собою повернення маси тіла.

Ще одна складність виникає при переході організму в кетоз. У більшості може початися так званий кето-грип, основними симптомами якого є температура, слабкість, головний біль, нудота і дратівливість. Такий перехід може тривати до п'яти днів, після чого повинен настати приплив сил, підвищення концентрації і довгоочікувана втрата ваги. Деяких кето-грип обходить стороною або проявляється в дуже легкій формі. Дієтологи закликають не боятися такого стану і пити більше води з сіллю для полегшення симптомів.

Коли відбувається перехід, починають використовуватися не тільки споживані жири, але і ті, які були запасені організмом «на чорний день». З цим і пов'язана швидка втрата ваги. В середньому, кето-дієта дозволяє втрачати один кілограм на тиждень. Але схуднення - це лише один з ефектів дієти.

Що думають лікарі

Педіатр Анатолій Петров здивувався, дізнавшись, що кето використовують для схуднення і розповів про її медичних властивості:

«Я, звичайно, чув про те, що люди сідають на кетогенную дієту, щоб схуднути, але не думав, що це досягло таких масштабів. Грубо кажучи, схуднення тут ні при чому. До неї вдавалися ще в Стародавній Греції, а потім десь з двадцятих років вона почала поширюватися в Америці. І цю дієту спочатку розробили для лікування епілепсії у дітей. Якщо антиепілептичні препарати не допомагають зупинити напади, що іноді трапляється, то прописують кетогенную дієту. Коли в крові підвищується рівень кетонів, за рахунок голодування або відсутності глюкози, знижується частота нападів. Ще вона може допомогти при діабеті 2-го типу. Звичайно, якщо дуже хочеться, можна схуднути за рахунок неї. Але потрібно бути готовим до побічних ефектів »

Приватний нутриціолог Ганні Андріївні Симоненко також зазначила, що схуднення є лише одним з результатів кето харчування:

«Мені багато хто говорив, що у них пройшли акне або навіть алергічні висипання. Швидше за все, це пов'язано з тим, що кетоз допомагає вивести з організму зайву воду і очистити його від токсинів ».

Навіть якщо вона допоможе очистити шкіру, ризики пов'язані з таким харчуванням не зовсім виправдані. Анна Андріївна пояснила, що можуть виникнути серйозні проблеми з нирками через зміни у виведенні води з організму. Ще більш небезпечна аритмія, яка пов'язана зі зменшенням рівня електролітів. Відразливим побічним ефектом кетоза є запах ацетону з рота, що виникає через розщеплення печінкою певних мікроелементів.

Існує ще безліч побічних ефектів: неправильне функціонування шлунково-кишкового тракту, нерегулярний сон і ослаблення кісток. Найнеприємніше в кето-дієті навіть не ризики для здоров'я, а то, що на ній доведеться сидіти постійно. Справа в тому, що при переході на звичайне харчування в тілі починають відновлюватися звичні процеси та відбувається накопичення вуглеводів. Це призводить до того, що велика частина зайвої ваги знову повертаєтся, і всі страждання виявляються марними.

Анна Симоненко винесла такий вердикт кето-дієті:

«Мені здається, це дуже екстремальний спосіб схуднення з зайвими труднощами. Кето-дієта дуже неоднозначна, і не так багато досліджень на рахунок її довготривалих наслідків для організму. Я б порадила, скоріше, інтервальне голодування, при якому ви можете 8 годинника їсти, а наступні 16 вживати тільки рідини, або щось легке і не містить глюкози. Принцип схуднення дуже схожий на кето-дієту, але це набагато безпечніше і відхилення від такої дієти не так страшні. Інтервальне голодування можна практикувати іноді, під настрій ».

0
репостів
0
репостів