Йдемо на фріланс. Як заробити новачкові і де знайти перші замовлення?

4 3 mtblog kopiya 4Сьогодні все більше людей шукають віддалену роботу або хочуть піти в самостійне плавання, тобто на фріланс. З якими ризиками може зіткнутися початківець-фрілансер і як знайти першого клієнта? Давайте розберемося разом.

Чи готові почати з нуля?

У переважній більшості випадків фрілансери шукають клієнтів, працюють і заробляють в інтернеті. Копірайтери, дизайнери, інтернет-маркетологи, редактори, аналітики, консультанти та хто завгодно ще легко можуть вести професійну діяльність в глобальній мережі. При це існує важливе правило, яке повинна розуміти будь-яка людина, яка шукає самостійний заробіток: поняття «фріланс для новачків» аж ніяк не передбачає співробітників без відповідної кваліфікації та досвіду роботи. Інтернет краще розглядати як нову компанію, в якій потрібно заслужити авторитет і високу зарплату. Навіть якщо ви працювали в крутому креативному агентстві і за кожен текст або макет реклами отримували по 100 доларів, то у всесвітній павутині в більшості випадків вам все одно потрібно буде починати з самих низів. Довіра доведеться заробити - будьте до цього готові.

Також потрібно враховувати, що кожен, хто шукає заробіток на фрілансі, стикається з нерівномірністю навантаження: один місяць замовлень може бути занадто багато, а наступні два можуть стати провальними. Звідси випливає наступне: такий вид зайнятості несе в собі набагато більше ризиків, ніж стандартна робота в офісі. Можна в один момент залишитися без замовників, а значить, і без грошей.

Якщо ви готові взяти на себе відповідальність за свій трудовий шлях і твердо вирішили стати господарем самому собі, то робота на фрілансі для початківців стане для вас справжнім океаном можливостей.

Фріланс: як почати

Коли ви приходите на реальне співбесіду, то людина навпроти оцінює ваш зовнішній вигляд, манеру мови, професійні знання і навички. В інтернеті все відбувається точно так само, тільки за своїми правилами. Тому перше, що потрібно зробити - це не думати, де знайти клієнтів фрілансеру, а подбати про своє інтернет-образі. Зробіть обов'язково:

  • Робочу пошту, скайп і робочий телефон, до якого будуть підключені месенджери. Дотримуйтеся вимог ділової стиль: справжнє ім'я (в тому числі і в якості поштової адреси) і ділове фото на аватарі справлять враження на потенційних замовників.
  • Очищення ваших профілів в соціальних мережах. Немає анекдотів, котиків і політичним висловлюванням. Створіть на своїх сторінках окремий пост про початок роботи на фрілансі і пошуку замовників. Якщо дорожите особистими сторінками і хочете продовжувати постити меми, варто завести професійний паблік або окремий профіль для просування себе як професіонала.
  • Акаунти на біржах фріланса. Виберіть кілька сайтів, на яких можна зустріти замовників за вашим профілем роботи. Приблизний список бірж ви знайдете нижче
  • Свій сайт. Це не обов'язково, але заробити на фрілансі зі своєю презентаційної сторінкою легше, ніж без неї. Сьогодні створити лендінг завдяки спеціальним ресурсам нескладно. Таке завдання можна вирішити за один день.
  • Календар тематичних бізнес-заходів в своїй сфері. Часто фрілансери і замовники зустрічаються в рамках різних офлайн-форумів і конференцій, щоб познайомитися і обмінятися контактами. Останнім часом став популярний онлайн-формат, який теж може бути корисний для розширення контактів.

Обов'язково розкажіть своїм друзям і знайомим про те, що ви змінили формат роботи і стали фрілансером. Раптом у вашому оточенні є потенційні замовники? Знайомі люди будуть спочатку більш лояльні і дадуть можливість «обкатати» новий професійний шлях. У спокійній атмосфері зробіть роботу на «відмінно».

Пам'ятайте, що живі рекомендації в бізнесі як і раніше працюють найкраще.

Створення портфоліо, або як знайти клієнтів фрілансеру

Якщо у вас за плечима є досвід роботи в сфері, яку ви вибрали для фрілансу, то для портфоліо ви просто дістаєте зі свого багажу кращі проекти і демонструєте їх замовникам. Фріланс для новачків без досвіду теж можливий. Але якщо ви стартуєте з нуля, то для створення гарного портфоліо потрібно буде попрацювати. При цьому не має значення, яка у вас освіта і які курси ви пройшли - самі по собі дипломи і сертифікати мало кого цікавлять, якщо вони не підкріплені прикладами конкретних робіт. Потрібно зробити кілька проектів, які покажуть ваші здібності. Дизайнери малюють для портфоліо логотипи, копірайтери - пишуть текст, що і так далі.

Після створення проектів для портфоліо варто відправити їх друзям і попросити зворотного зв'язку. Що сподобалось? Чого бракує? Чи викликає довіру ваша презентація? Звернулися б ви самі до подібного виконавцю? Такі прості кроки допоможуть зробити ваше портфоліо дійсно привабливим, що дозволить заробити на фрілансі новачкові без досвіду.

Біржі для пошуку замовників

Дизайнерам, які задаються питанням «Як заробляти на фрілансі новачкові?», Варто звернути увагу на такі ресурси як Illustrators.ru, Coroflot, DesignCrowd. перв

ий сайт - це російськомовне співтовариство, а при базовому англійською ви можете знайти замовників за кордоном і за вищими цінами на другому і третьому сайті.

Копірайтери і журналісти можуть завести собі аккаунти на Text.ru, Advego, eTXT. Можете писати англійською? Придивіться до ресурсу Constant Content, де статтю реально можна продати за 100 доларів.

Універсальними спільнотами для пошуку клієнтів можна назвати FL.ru, Kwork, Workzilla і «Яндекс.Послуги». На цих сайтах можна заробляти на фрілансі новачкові практично в будь-яких сферах.

Стати підмайстром

Ще одна можливість піти на фріланс для початківців - це стати субпідрядником. Варіант може бути цікавим для тих, хто вже став профі в офлайні і тепер не хоче виконувати занадто прості завдання в онлайн-сфері. У будь-якій професії є топові виконавці, які коштують дорого і мають серйозний потік замовлень. Можна звернутися до них, продемонструвати свої навички та попросити передати частину проектів. Природно, не за повну вартість - частина грошей залишається у того, хто отримав замовлення і передав його вам. Крім того, у багатьох випадках доведеться ділитися не тільки грошима, а й авторськими правами. Тобто безпосередній одержувач замовлення може здавати проект під своїм ім'ям. Але зате так можна відразу отримати досить високооплачувані замовлення. Тобто це взаємовигідна співпраця.

З пропозицією попрацювати «підмайстром» можна звернутися не тільки до досвідчених фрілансерам, а й до профільних агентства, які теж можуть бути зацікавлені в підрядників.

Стати фрілансером не складно, якщо ви володієте професією, що дозволяє працювати онлайн. Для цього бажано мати активні та охайні профілі в соціальних мережах і професійних спільнотах, а також бути активним і користуватися будь-якими можливостями для підвищення свого авторитету в інтернеті. Пам'ятайте, що деякий час початківці фахівці працюють практично безкоштовно, але по-справжньому замотивовані люди за кілька місяців можуть вирости і почати заробляти на фрілансі гідні гроші.

0
репостів
0
репостів