Все про таксі Туреччини: особливості, вартість, методи обману.

Ринок таксі в Україні дуже добре розвинутий, і ми вже звикли що все більше цю сферу регулює автоматика і все працює як годинник. Розцінки, відстань, назва машини - все перед очима у нашому смартфоні. Коли я поїхала на відпочинок у Туреччину, то гадала, що там все ще краще, але як я помилялась.

Таксі в Туреччині відносно недорогий вид транспорту. І популярний він як у місцевих жителів, так і у туристів. Тільки ось до мандрівників тут ставлення інше, хочуть побільше урвати грошей за поїздку. Але про це трохи пізніше. Для початку розповім про характер турецьких водіїв і манеру водіння.

Водійський менталітет

Сідаючи в таксі, не розраховуйте на те, що вас будуть везти як кришталеву вазу. Багато водіїв думають, що вони зобов'язані обігнати праворуч, перетнути суцільну, підрізати, сигналити без розбору всіх, чи то через те що везеш красуню, чи то через те що добре пообідав.

Страшнувато якось. Емоційні турки, ох і емоційні. А ще балакучі. А ось з англійським у них погано, так що можуть виникнути проблеми з комунікацією. Завчіть краще завчасно кілька фраз на турецькому, щоб можна було пояснити водієві куди вас потрібно везти.

Ліцензії на роботу в таксі

На них водії прямо-таки моляться. Дорога це штука, а її втрата може обернутися для водія справжньою трагедією. Нелегальних таксистів в Туреччині дуже мало. Особисто я не зустрічала шоферів, які б «косили» під легального таксиста.

Однак тут поширена інша практика. Практично в кожному барі і магазині є хлопчисько, до якого можна підійти і сказати: «Чуєш, малий, мені тут на завтра карета потрібна, підсобиш?» І в потрібний час вас зустріне ефенді на своїй машині (ніяким чином не пов'язаною зі службою таксі) і відвезе куди запланували. Поїздка обійдеться дешевше ніж на таксі, але тут свої ризики. Сідати незрозуміло до кого в машину - це раз. А по-друге, в разі аварії ви не отримаєте відшкодування від страхової компанії. Тепер трохи про автомобілях таксі. Ліцензований авто авто має ряд таких елементів:

  • воно завжди жовтого кольору;
  • на даху автомобіля встановлена ​​табличка з написом «Taksi»;
  • на самому автомобілі написані номер телефону компанії і назва фірми-перевізника;
  • в салоні автомобіля є таксометер.

Якщо чогось з перерахованого вище не виявили на або в автомобілі, то краще утримайтеся від поїздки.

Хитрощі таксистів

Їх тут вагон і маленький візок. Розглянемо їх по-порядку. 

Показати місто

Так я називаю полум'яне бажання таксиста покатати туриста по всьому місту замість того, щоб самим коротким шляхом відвезти його до потрібного об'єкту. Ну логіка зрозуміла: звідки турист із Павлівки може знати найкоротший шлях до Блакитної мечеті, наприклад? Ось і розглядає пасажир прекрасні пейзажі за вікном, а куруши все капають і капають в кишеню таксиста. А якщо мандрівник засне в машині? Ляпота! :).

Моя порада: робити вигляд, що Туреччина ваш рідний дім і ви тут кожен кущ знаєте. Ну адже правда, краще приділити 20 хвилин на вивченні потрібного маршруту через гугл-карти, ніж заплатити за поїздку в два рази більше. Можна сказати водієві за якою саме вулиці ви хочете поїхати, або повз якого магазина повинен проходити ваш маршрут.

Якщо ви вже сіли в машину, автомобіль рушив і ви розумієте, що таксист все-таки вирішив покатати вас по окрузі, то попросіть зупинитися, і вийдіть з автомобіля. Бажано попросити це зробити в людному місці, так як шофер може почати потім сперечатися. А якщо навколо буде багато людей, вам же безпечніше. Є ще чудовий сервіс, який допомагає розрахувати приблизну вартість поїздки в конкретному місті і прокласти найбільш оптимальний маршрут, але про нього я розповім трішки пізніше. 

Зламаний лічильник

Знаменита відмовка таксистів. Однак варто пам'ятати, що зі зламаним лічильником машина не може виїжджати на виклики. Так що сміливо виходьте з машини. У 90% випадках лічильник миттєво воскресає. Але двічі подумайте, чи хочете ви пуститися в дорогу з таксистом, якщо ви вже і так знаєте що він обманщик. Може він по шляху відпрацює на вас ще якийсь прийомчик зі своєї шахрайської колекції?

Необнуленний лічильник

При посадці дивіться уважно на лічильник, на ньому повинен відображатися тільки посадковий тариф (в кожному місті він різний, так що уточніть його завчасно). Деякі таксисти можуть на лічильнику залишити суму від попереднього лічильника. І заплатите ви за себе і за того хлопця. 

Це ціна з людини!

Я навіть не знаю, на кого розрахований такий вид таксистських розводів. Але, мабуть, трапляються індивідууми, які ведуться і на цю пісню. Запам'ятайте! Ціна на лічильнику вказана за поїздку в цілому! 

Немає здачі

Розлучення світового масштабу прямо-таки. Поїздка коштує 35 лір (приблизно 9 EUR), ви даєте таксисту 40 лір (10,5 EUR), а він починає запевняти, що немає у нього 5 лір (1,3 EUR).

Ресторанне / готельне таксі

Попросили на респешн замовити вам таксі. Все чинно і благопристойно пройшло, машинка жовта під'їхала, ви в неї завантажилися, томно розглядаєте пейзажі за вікном. А по приїзду виявляється, що вартість значно вище, ніж в офіційних службах таксі. У чому ж справа?

Це трансфер від закладу, а не таксі, і він, найчастіше, набагато дорожче. Як не потрапити в халепу? Для початку уточнити на респешн або у офіціанта, яка саме послуга буде надана: трансфер від ресторану, готелю або виклик автомобіля з таксопарку? При посадці в машину зверніть увагу на табличку, розташовану на даху автомобіля. Якщо на ній написано «Taksi» - значить все ок, сідайте це дійсно автомобіль офіційної служби. А якщо на цій табличці красується назва готелю чи ресторану, значить вам пропонують трансфер від закладу.

Чайові

Деякі таксисти можуть їх досить-таки наполегливо і нахабно вимагати. Ви не зобов'язані залишати таксисту на чай. Хіба що він вам дуже сподобався.

Денний і нічний тариф. Фіксована ціна

Тут потрібно бути дуже уважним. У деяких містах дійсно можуть бути і денні, і нічні тарифи, і фіксовані ціни на проїзд. Однак в Стамбулі, де я відпочивала, такого не практикують! Немає денного або нічного тарифу, як про це запевняють безліч туристичних сайтів. Тариф єдиний на будь-який час доби!

Крадіжки

Лякали мене історіями про те, як таксисти привозили клієнтів в аеропорт, потім брали їх багаж і відносили в бар. А там мандрівників грабували. А куди ж турист без багажу? Природно він піде за таксистом, і може влипнути в неприємну історію. 

Підміна купюри

На лічильнику, припустимо, 48 лір (приблизно 12,5 EUR). Даєте таксисту купюру в 50 лір (13,1 EUR), а він потримавши її три секунди в руках і підмінивши на іншу меншого номіналу, починає вам пхати банкноту номіналом в 5 лір (1,3 EUR) і запевняти що саме таку купюру ви йому і дали.

Погрожуйте поліцією, виходьте з машини і не реагуйте на провокації. Деякі таксисти можуть навіть з бійкою полізти, так що будьте уважні. Плануючи таки метод шахрайства, вони можуть зупинитися метрів за 100 від людних місць, щоб в разі чого, вам не змогли прийти на допомогу. 

Деякі таксисти навіть примудряються скомбінувати кілька видів обманів. Так що перед поїздкою перечитайте все що я вище написала і будьте пильні! Нахабний таксист особливо вразливим мандрівникам може зіпсувати відпочинок всього за одну поїздку!

Пам'ятка для туриста

Розповім про пару особливостей в поїздках, дам кілька порад і поділюся Лайфхаком, які значно полегшать вам поїздки в таксі, і зроблять їх більш приємними.

В якості палива в машинах використовується скраплений газ. Це, звичайно, економно, але є невеликий мінус. Третина багажника машини займає балон з газом. 

Іноді після покупок сумки ставлю в салон автомобіля, так як в багажник не поміщаються. У турецькому таксі, можливо, доведеться валізи і на руках тримати. Так що якщо у вас велика компанія, і в кожного по три сумки, то краще замовте машину просторіше. 

Максимальна кількість пасажирів, які сідають в легкову машину становить чотири людини. Але таксисти вважають за краще перевозити не більш трьох пасажирів за раз.

Жінки, до речі, на переднє сидіння не сідають. Така ось традиція склалася в цій мусульманській країні, що не можна прекрасній статі їздити на передньому сидінні автомобіля. І навіть якщо ви не мусульманка, не варто нехтувати цим правилом.

Перед посадкою в таксі запишіть номер машини і назву компанії. Якщо виникнуть якісь проблеми під час поїздки ця інформація вам знадобиться. Та й, особисто я, будь б на місці таксиста, помітивши якісь шаманські танці клієнта навколо машини з блокнотом в руках, вже тричі подумала б, перш ніж намагатися його надурити.

Користуйтеся громадським транспортом для того, щоб виїхати з туристичного району і тільки потім беріть таксі. Кількість шахрайських випадків за участю таксистів на квадратний кілометр найвище саме біля популярних пам'яток. Наприклад, на площі Таксим.

Туристична поліція. Це підрозділ поліції створено для захисту туристів. Але допоможуть вони вам тільки в тому випадку, якщо ви дійсно праві. Викликати її, тому що вас не влаштувала вартість поїздки по лічильнику, не варто. Ось номер телефону туристичної поліції в Стамбулі: +90 (212) 527 45 03.

Далі я розповім вам про декілька способів того, як можна замовити таксі.

Замовлення таксі

Отже, є такі варіанти:

Сісти в машині на стоянці. Біля вокзалів, аеропортів, пам'яток, магазинів ви зможете побачити стоянки з автомобілями. Позначено вони табличкою «Taksi». Вибирайте таксі з адекватним на вигляд водієм і в путь.

Спіймати таксі на вулиці. У деяких регіонах країни така практика не поширена і вважається моветоном. У багатьох містах таксисти можуть самі ловити пасажирів. Автомобіль таксі призупиняється і деякий час їде по дорозі з однаковою швидкістю з туристом крокуючим по тротуару, водій як би запрошує сісти до нього в машину.

Кнопка виклику таксі. На деяких стовпах і деревах розташовані спеціальні кнопки, натиснувши на які ви викличите собі машинку, яка приїде буквально через кілька хв до потрібного стовпа.

По телефону. Це самий стандартний і поширений спосіб виклику таксі. Якщо «мовами не володієте», то попросіть замовити таксі співробітника готелю / ресторану, але згадайте що вам потрібно саме таксі, а не трансфер від закладу.

З викликом таксі розібралися, а тепер переходимо до питання про те, у скільки ж обійдеться поїздка.

Вартість таксі

Про якусь єдину вартість таксі по всій країні говорити дуже важко. Залежно від регіону можуть діяти різні тарифи, в деяких містах вартість проїзду фіксована. Так що потрібно орієнтуватися на місці. 

Зараз розповім яка ситуація з ціною на таксі в Стамбулі на даний момент.

Посадка в таксі обійдеться в 4,35 лір (приблизно 1 EUR).

Один кілометр шляху по лічильнику - 2,1 ліри (близько 0,47 EUR).

0
репостів
0
репостів