Як психологічно підготуватися до ЗНО

Вже незабаром в Україні стартує цьогорічне Зовнішнє незалежне оцінювання. Це найвідповідальніший період в житті випускників шкіл, яким треба зібрати всі сили в кулак і показати максимальний результат на ЗНО, щоб мати хороші перспективи при вступі до Вищих навчальних закладів. 

Як би ти добре не навчався у школі впродовж року, які б в тебе не були найвищі оцінки, ЗНО все одно потребує додаткової підготовки. Хтось починає повторювати весь пройдених матеріал смостійно, хтось наймає педагога для індивідуальних занять, а дехто навіть наймає онлайн репетитор до ЗНО".

Варіантів підготовки немало, але головне, що треба розуміти, для більшості випускників процес складання іспитів - дуже важлива і стресова подія. Тому окрім знань, потрібна психологічна робота над собою.

Ми поспілкувалися зі шкільним психологом Ольгою Коноваленко, яка розповіла нам, як побороти страх і тривожність перед іспитом.

Чи варто приймати заспокійливе перед здачею іспиту?

Заспокійливе пити не можна, тому що воно заспокоює і загальмовує всі процеси в організмі людини. Абітурієнту буде складно сконцентруватися і зробити все завдання. Краще випити води: відчуваєш, що нервуєш зроби вдих видих + вода (три ковтки).

Також допоможе заспокоїтися малювання на папері - потрібно подумати про проблему (в даному випадку про складне завдання) і малювати лежачу вісімку, кілька разів повторюючи це на папері.

У ніч перед іспитом варто вчити щось або все таки краще дати відпочити голові?

Перед смертю не надихаєшся - потрібно відпочити. Краще лягти спати раніше, погуляти, не сидіти біля комп'ютера, ніяких п'янок і гулянок, поїсти і релаксувати. Поговорити з рідними про те, що турбує.

Як налаштуватися перед здачею?

Можна прорепетирувати ситуацію. До речі тут дуже корисною є процедура пробного ЗНО. Воно допомагає сконцентруватися і побути в цій шкурі. Це потрібно не заради завдань, а для того, щоб відчути атмосферу, пережити ці відчуття. Після цього на реальній здачі іспиту вже буде не так страшно і тривожно.

Ольга також дала кілька важливих порад для батьків випускників:

  1.  Не показуйте дитині свою тривогу і хвилювання
  2.  Переконайте дитину, що кількість балів не найголовніше в житті
  3.  Контролюйте режим підготовки дитини. Не допускайте перенавантаження, поясніть дитині, що вона повинна відпочивати
  4.  Перед іспитом забезпечте випускнику повноцінний відпочинок. Він повинен добре виспатися і достатньо відпочити
  5.  Будьте м'якше до дитини. Коли вона ділиться переживаннями, підтримайте її словами: "Я в тебе вірю", "У тебе все вийде"

Всього кілька пунктів і ви подивіться, наскільки ваша дитина стане впевненіше в собі і почне підкорювати світ.

А випускникам ми щиро бажаємо високих результатів і міцних нервів. І наостанок хочемо порадити портал naurok.ua, який зібрав масу матеріалів, які допоможуть вам з підготовкою до Зовнішнього незалежного оцінювання.

0
репостів
0
репостів