Мисливська рушниця: різновиди та особливості застосування

Вибір мисливської рушниці - завдання нітрохи не простіше, ніж вибір мобільного телефону або автомобіля, і настільки ж суб'єктивне. Як і всюди, серед шанувальників зброї є прихильники якихось конкретних моделей і фірм, які не визнають інші бренди, а також є любителі класики або ж шукачі свіжих новинок. Придбати мисливську зброю на власний смак та вподобання можна у збройному магазині STVOL. А щоб вибір був вдалим варто розрізняти, які бувають гладкоствольні рушниці і для чого їх можна застосовувати.

Одностовбурні однозарядні рушниці

Найпростіший, доступний і консервативний варіант. Вони вимогливі до ваших стрілецьким навичкам, оскільки є всього лише один патрон до перезаряджання і в разі промаху птах може полетіти, а звір - втекти, або ж, навпаки, вирішити атакувати вас. Непоганий вибір для полювання на птицю або дрібну дичину, до якої ви можете підійти на впевнений постріл. Також підходить для початкового навчання зі стрільби або як похідної чи експедиційної рушниці, коли носити зброю доводиться цілими днями, а стріляти з нього - пару разів за сезон.

Двоствольні рушниці

Вони бувають з вертикальним або горизонтальним розташуванням стовбурів, їх очевидний плюс - це те, що у вас є два швидких постріли. Ці рушниці дають можливість вибору стовбура, який буде стріляти першим, що дозволяє тримати напоготові два різних патрони, наприклад, один - з дробом (на птицю) і другий - для самооборони (якщо на вас випадково вийде ведмідь). Вибір двостволок величезний, від досить бюджетних моделей до «кращих рушниць» відомих європейських виробників, за ціною можна порівняти з хорошим автомобілем європейської чи американської марки. Двостволки з вертикальним розташуванням стовбурів також найчастіше використовуються для спортивної стендової стрільби по тарілочках.

«Помпові» рушниці з ручним перезарядженням

Американський винахід, більш відомий нам з різних бойовиків. В Америці дуже широко використовується для полювання. У трубчастому підстовбурному магазині зазвичай поміщається 3-5 патронів (буває і більше). Перезаряджання здійснюється рухом цівки «на себе - до себе», як в ручному насосі для велосипеда, звідси і назва. Плюси - скорострільність і нечутливість до типу і якості патрона. Мінуси - багато «мисливців-традиціоналістів» дивитимуться на вас скоса, особливо - якщо ви виберете конфігурацію «мілітарі», більш доречну в поліцейських операціях, ніж на полюванні. Проте мільйони американців успішно полюють з «помпами» на різноманітну дичину: від качки до ведмедя.

Самозарядні рушниці

Головний плюс самозарядних рушниць - їх скорострільність. Все, що потрібно для повторного пострілу, - це просто натиснути на спусковий гачок ще раз. Більшість сучасних самозарядних рушниць мають досить високу надійність і безвідмовно працюють з патронами заводського спорядження, дозволяючи певне «підстроювання» механізму перезаряджання під обраний вами боєприпас. Мисливські «самозарядки», як правило, мають трубчасті підствольні магазини на 3-5 патронів, що споряджаються по одному патрону через спеціальне вікно знизу. У світі на сьогодні найбільш популярні дві схеми роботи автоматики самозарядних рушниць: газовідвідна та інерційна. Газовідвідна схема забезпечує більш надійну роботу на широкому спектрі патронів, тоді як інерційна схема простіша в догляді та чищенні. Вибір самозарядних рушниць також дуже широкий: від порівняно бюджетних моделей до досить дорогих «іномарок».

0
репостів
0
репостів