Особливості розсувних систем шафи-купе

Однією з основних елементів будь-якої шафи-купе є розсувна система. Без неї навіть називатися шафа «купе» не може, оскільки саме вона дозволяє відчиняти двері не назовні, а плавно відводити у бік, економлячи цим самим вільний простір в кімнаті. Виробників і видів розсувних систем шаф купе у світі безліч. Але не дивлячись на таке розмаїття форм, все ж їх можна розділити на два великих типи. 

Це підвісна розсувна система. У ній двері підвішуються на верхню напрямну, і все навантаження припадає на верхні ролики, які за цю направляючу і кріпляться. 

Другий тип - опорна розсувна система. У ній двері спираються на нижні ролики, встановлені на рейці. А верхня напрямна служить тільки для підтримки дверей у вертикальному положенні. 

Розглянемо будову кожного типу розсувних систем детальніше.

Опорна розсувна система

Має у своєму складі верхню і нижню направляючі рейки, верхні і нижні ролики та профіль, з якого збирається рамка жорсткості для дверного 5fb94489b69b02da87d7377ef14b67bbполотна. Направляючі і профіль виготовляються у двох варіантах - сталевому і алюмінієвому. З них алюмінієвий дорожчий і міцніший, а сталевий дешевший і менш міцний. Рейки і профіль можуть випускатися в декількох стандартних кольорах, проте завдяки новим технологіям, в наш час можуть бути виготовлені практично будь-якого забарвлення.

Нижня направляюча служить для напрямку руху роликів і може бути як врізна, так і накладна. Накладна рейка простіша в установці, а врізна має більш приємний естетичний вигляд і дозволяє виготовити дверне полотно безпосередньо до підлоги. В той час як накладна такої можливості не дає. 

Це плоский рельєфний профіль, що має дві колії, в які і вставляються нижні ролики системи. Двері розташовуються по коліях в шаховому порядку, що і забезпечує їх безперешкодне переміщення відносно один одного. Верхня напрямна - це m-подібний тонкостінний профіль, в осередку якого вставляються верхні ролики і служить для підтримки дверей у вертикальному положенні. Ніякого істотного навантаження ця деталь не несе.

422f0134710dbdfe1407eb93c6303f74Двері пересувається по рейці за допомогою двох роликів, які втоплюються у нижню частину дверей. Сам ролик виготовляється з жорсткого пластика, а для дверей з великою масою має металеву втулку, що дозволяє нести великі навантаження. Ролик оснащений системою регулювання, виготовленої з металу і вміщеній в металевий корпус. Завдяки цій системі можна відрегулювати положення дверей відносно горизонтальної осі. Це допомагає забезпечити роликам найменше навантаження, а значить, і збільшити термін служби розсувної системи. Стандартно, ролики розраховані на 60-100 тисяч відкриттів двері, або на 15-20 років безперебійної роботи.

Верхні ролики схожі на каретки з пружиною, що притискають їх до верхньої направляючої. Це дозволяє краще підтримувати двері в необхідному положенні. Профіль для обрамлення дверного полотна є П-подібного штампування з перетином внутрішнього зазору 6, 10 або 16 міліметрів і служить для додання жорсткості дверного полотна. На краях профіль має замки, службовці для кріплення до нього верхніх і нижніх роликів. Перевагами опорної системи можна вважати простоту збірки і надійність в експлуатації. Так само опорна система дозволяє виготовляти двері досить велику вагу.

Підвісна розсувна система

Підвісна розсувна система містить верхню напрямну, що має рейки для руху дверей. Тут механізм руху складається з пари роликових кареток і 9479c8e0ec2b7eafba6449d3e85722e2стопорного механізму, що фіксує двері. Каретки виготовляються з міцної пластмаси, і мають металеві втулки, що дозволяють витримувати великі навантаження, або алюмінію і мають два або чотири ролики. Якщо каретка має чотири ролики, то вони встановлюються попарно на одній осі, що збільшує надійність механізму. Для збільшення плавності ходу на роликах іноді встановлюють підшипники. Верхня напрямна - це міцний П-подібний профіль, що має всередині досить широкі полички по обидва боки. Ці полички і служать опорою для роликової каретки, яка рухається ними, як по рейках. Напрямна виготовляється зі сталі або алюмінію, де алюмінієвий варіант коштує дорожче, завдяки високій міцності і легкості конструкції. Стопор обмежує поздовжній рух дверей і не дає можливості роликам каретки виїхати за межі направляючої.

Вважається, що при русі підвісної системи, двері можуть розгойдуватися, тим самим створюючи загрозу зірватися з направляючою і впасти. Однак цей момент був врахований виробниками і з метою стабілізації системи був створений спеціальний механізм. Це прапорець на стрижні або куточок, який має підошву. Основною перевагою підвісний розсувної системи можна назвати безшумність руху дверей. Ще одна перевага полягає в можливості використання важчих дверних полотен. Це значно збільшує діапазон матеріалів, що використовуються для виготовлення дверей. Так само серед переваг можна назвати легкість складання системи і досить дешеві механізми. До 2b7166ee8d5c65cdcc4a65aea28256d3того ж, підвісна розсувна система не вимагає обов'язкової наявності на дверному полотні обрамлення з профілю. Воно потрібне тільки в тих випадках, коли дверне полотно планується виготовити дзеркальним або скляним.

В іншому, будь-яка система крім переваг має і свої недоліки, проте вони можуть бути не тільки типовими, але і видовими, забезпеченими дизайнерськими і конструктивними рішеннями певної системи конкретного виробника фурнітури. При цьому, недоліки систем одного типу, але різних виробників, можуть бути різні, а можуть бути і зовсім відсутні. Тому при виборі системи розсувних дверей слід більш уважно вивчити специфікацію і керуватися не тільки її ціною або ім'ям виробника, а й здоровим глуздом.

0
репостів
0
репостів