Фугувальні верстати: як обрати потрібний

Будь-які роботи з деревом, не важливо чи це будівництво будинку, чи виготовлення меблів, передбачають кілька стадій обробки деревини. Один з первинних процесів — це фугування. Воно проводиться після того, як дошки вже розпиляні. Фугування — це певний вид стругання. При цьому дерев'яна поверхня вирівнюється, стає гладкою і рівною. Усуваються всі дефекти: задирки, нерівності. При невеликих побутових роботах можна використовувати звичайний фуганок або рубанок. Але в разі, якщо обсяги робіт великі, вам просто не обійтися без фугувального верстата.

Фугувальний верстат по дереву — сучасний інструмент для якісного і швидкого стругання дерев'яних брусків і дощок різних розмірів. Сам верстат за конструкцією простий, функціональний, зручний і дуже ефективний. Головними елементами його конструкції є: робочий стіл з рухомою стільницею, вал з ножами, електромотор, роликовий механізм і опори під заготовку. Деталь для оброблювання рухається на ножовий вал за допомогою роликового механізму. Опорами під заготовку регулюється її кут нахилу. Рухи стільниці вгору-вниз керують товщиною деталі.

Знімок екрана о 18.51.15

Зараз на сучасному ринку фугувальні верстати представлені численними виробниками і мають великий модельний ряд. Щоб покупка виправдовувала вкладені в неї кошти і приносила практичну користь, потрібно розуміти, як вибрати фугувальний верстат по дереву. Для цього, в першу чергу, варто реально враховувати співвідношення розмірів заготовок і передбачуваний обсяг робіт. Найкращий вибір верстатів можна знайти на сайті https://king.if.ua/.

Потужність верстата

Потужність верстата визначається встановленим електродвигуном. Якщо його величина складає 3000 Вт — цей верстат побутового призначення. Він витримує малі та середні навантаження. Призначений для приватного використання. Його можна використовувати під час ремонтних робіт в будинку. Такий верстат незамінний, якщо ви хочете зробити своїми руками паркан, двері, табуретку.

Якщо ж значення потужності понад 3000 Вт, то це вже професійні фугувальні верстати. Вони розраховані на великі обсяги та максимальну витривалість. Найчастіше їх купують в меблеві цехи, майстерні.57b908f4e93cc29364b8b3cd21365719

Різновид валу

Стругальний вал — основний робочий елемент фугувального верстата. На нього припадає максимальне навантаження. Стандартно, він може бути одно- або двостороннім. Односторонній використовується для обробки однієї половини дерева. Двосторонній — має можливість одночасно обстругуються дві площини. Чим більше діаметр ножового вала, тим якісніше буде кінцевий результат. Не варто забувати і про швидкість обертання валу, оскільки вона безпосередньо вказує на інтенсивність робочого процесу.

Параметри стругання

Під час вибору фугувального верстата, звертайте увагу на параметри стругання. Тобто на глибину і ширину. Вони підбираються індивідуально, згідно з розмірами оброблюваного матеріалу. Глибина залежить від різальної частини над підошвою верстата. Шар стругання деревини в побутових верстатах в основному до 3 мм. Професійні фугувальні верстати знімають товстішу стружку — від 3 мм і більше. Для того, щоб товста стружка не забивав в отвір, у таких верстатів збільшено відстань між ножем і колодкою. Зручніший у роботі фугувальний верстат з регулюванням висоти стругання. Тоді можна вибирати зручнішу і фіксувати на потрібному значенні.

Кількість ножів та їхні розміри

Стругальний вал складається з різної кількості ножів. Їх може бути два, три або чотири. Варто зауважити, що чим більша кількість ножів містить вал, тим акуратніше і якісніше проходить обробка дерев'яної поверхні. Точність і гладкість обробки поверхні залежить також від розміру і форми стругальних ножів. Леза можуть бути 4-сторонніми або 2-сторонніми.

0
репостів
0
репостів