Як краще позбуватись та запобігати ментруального болю

За даними лікарів, до 80% жінок страждають від болю при місячних. З поправкою на те, що статистика враховує тільки тих, хто зібрався і дійшов до лікаря, без перебільшення можна сказати: про те, що такі болючі місячні, на власному досвіді знає кожна жінка. Просто у когось ця проблема виникає епізодично - на тлі простуди або перевтоми, а когось переслідує все життя, буквально викреслюючи з неї 3-5 днів щомісяця. Чому виникають сильні болі під час місячних і що з ними робити?

Норма менструального циклу

Насправді, що б не говорили мами і бабусі, теж настраждалися від цієї напасті, болі при місячних - аж ніяк не норма. Нормальна менструація протікає безболісно. Звичайно, може відчуватися невеликий дискомфорт через спазми - але саме невеликий, що не заважає повсякденним заняттям, а не сильні болі, через які неможливо вести звичний спосіб життя.

Як же проходить нормальний менструальний цикл? Тривалість менструального циклу вважають від першого дня місячних і до початку наступних. Першу половину циклу називають фолікулярної фазою. В цей час в яєчнику зростає спеціальне утворення - фолікул, всередині якого дозріває яйцеклітина. Ці два тижні в жіночому організмі переважають гормони під назвою «естрогени». Вони не тільки стимулюють розмноження клітин слизової оболонки матки і піхви, а й впливають на весь організм жінки:

  • покращують мінералізацію кісток;
  • підсилюють синтез колагену в шкірі;
  • покращують пам'ять, увагу, мислення;
  • знижують вироблення шкірного сала;
  • нормалізують ліпідний склад крові.

Це час, коли здорова жінка відчуває себе бадьорою, енергійною і працездатною.

Приблизно через 14 днів від першого дня менструації фолікул розривається, і з нього виходить яйцеклітина. Цей процес називається овуляцією. Вилуплена яйцеклітина відправляється в подорож по матковій трубі, а на місці колишнього фолікула утворюється жовте тіло. Наступні два тижні циклу називають лютеїнової фазою. Жовте тіло виробляє прогестерон - гормон, який готує організм до вагітності. Під його дією стає товща слизова оболонка матки, готуючись прийняти запліднену яйцеклітину, розслабляються м'язи матки, злегка підвищується температура тіла. Крім того, прогестерон виводить з організму зайву рідину і підвищує апетит.

Якщо запліднена яйцеклітина імплантується в матці, жовте тіло зберігається до тих пір, поки не розвинеться плацента, яка і візьме на себе функцію вироблення гормонів для підтримки вагітності. Якщо ж вагітність не трапляється, жовте тіло поступово відмирає - атрофується. Концентрація жіночих гормонів в крові різко падає, судини слизової оболонки матки спазмуються, і слизова оболонка, втративши харчування, теж відмирає і виводиться з організму під час менструації. Починається новий цикл.

У нормі тривалість циклу становить від 21 до 35 днів, головне, щоб він був регулярним, тобто між місячними проходило рівна кількість часу. Ідеальним вважається цикл в 28 днів.

Якщо гормональний баланс нормальний, організм жінки працює, що називається, як годинник, вона не відчуває ніякого дискомфорту ні перед місячними, ні під час них. Але при порушенні гормонального балансу може розвинутися дисменорея - біль під час місячних. Причому найчастіше причина не в якихось серйозних патологічних процесах всередині організму, а в банальній нестачі вітамінів - адже саме вітаміни беруть участь в регуляції всіх обмінних процесів всередині нашого тіла, включаючи вироблення і активацію гормонів.

Дисменорея - болючі місячні: причини і прояви

Дисменорея, або хворобливі місячні, буває первинною і вторинною. Вторинним називається процес, викликаний якимось захворюванням. Тому, якщо характер менструацій раптом змінився: вони стали рясніше або навпаки дуже мізерними і безболісні раніше місячні стали завдавати дискомфорт, - потрібно звернутися до лікаря.

Первинна дисменорея - це стан, коли формально жінка абсолютно здорова, а біль при місячних зберігається. Нерідко до болю приєднуються і інші симптоми, які, м'яко кажучи, ускладнюють життя. Їх можна розділити на наступні групи:

  • Емоційно-психічні - дратівливість, погіршення настрою аж до депресії, сонливість або, навпаки, безсоння, повна втрата апетиту або неконтрольований «жор», підвищена чутливість до запахів. Все це результат змін в нервовій системі, супутніх болів при місячних.
  • Вегетативні симптоми - викликані порушенням регуляції з боку автономної вегетативної нервової системи, яка контролює роботу судин і внутрішніх органів. Це такі прояви, як головний біль, озноб або відчуття жару, нудота, запаморочення, похолодання рук і ніг, гикавка, сухість у роті, здуття живота, часте сечовипускання.
  • Обмінно-ендокринні симптоми - прояви дисбалансу гормонів в організмі: свербіж шкіри, набряки, слабкість, блювання, біль у суглобах і м'язах.

Якщо хворобливі місячні заважають жити, тим більше - супроводжуються іншими неприємними симптомами, потрібно звернутися до лікаря, щоб він підібрав лікування.

Що робити, коли при місячних болить живіт

Напрошується рішення - починати пити знеболюючі засоби, тим більше що їх активно рекламують. Найпопулярнішим із них є НО-ШПА, тільки обов'язково порадьтеся зі спеціалістами No-Spa, чи підійде він саме для вас. Але все одно це не вирішення проблеми. Знеболюючі препарати знімають симптоми, але не усувають причину. При цьому такі препарати не кращим чином впливають на стан шлунково-кишкового тракту.

Ще один напрямок в терапії болю при менструації - циклічна вітамінотерапія. Вітаміни та мінерали, підібрані відповідно до потреб жіночого організму в ту чи іншу фазу циклу м'яко регулюють гормональний баланс, нормалізують роботу репродуктивної системи. Найчастіше цього буває достатньо для усунення симптомів. 

Нерідко при болісних менструаціях призначають гормональні препарати. Ці засоби ефективно і швидко стабілізують гормональний баланс, оскільки дозування гормонів в кожній таблетці ретельно розраховані. Але приймати їх можна тільки за призначенням лікаря, тим більше що список протипоказань та побічних ефектів досить широкий.

0
репостів
0
репостів