Що потрібно знати про купівлю iPhone на аукціоні eBay

Смартфони та інші гаджети - одна з найпопулярніших, якщо і зовсім не найпопулярніша з категорій покупок в іноземних онлайн-магазинах. У той же час, продукція компанії Apple є домінуючою в сегменті смартфонів. Зовсім не дивно, що багато споживачів, рано чи пізно, замислюються про покупку заповітного Айфона за кордоном. Тим більше, що іноді є моделі як ця червона https://tehnoezh.ua/b-u-apple-iphone-xr-128-gb-red-5.html, яку дуже важко дістати в Україні. Сьогодні ми поговоримо про те, як придбати його на відомому міжнародному маркетплейсі - eBay.

Купівля нових iphone, на що звернути увагу

Перш за все, варто розібратися, що розуміти під фразою «новий айфон». Градація стану товарів на eBay дозволяє продавцям трохи хитрувати з виставленими товарами. Якщо, наприклад, слово «New» в графі «Condition» хоча б має позначати новий запечатаний апарат, то розпливчасте «Open box» вже не так зобов'язує продавця. Покупець має на увазі, що це новий пристрій, який «дістали, погралися, і виставили на продаж», а по факту це може бути апарат з парою місяців експлуатації за плечима.

Так ось, якщо ми говоримо саме про смартфонах в стані «New», то покупка подібного на eBay в більшості випадків буде не виправдана - ціни на актуальні моделі айфонів (наприклад, iPhone XR і iPhone XS) зараз по всьому світу приблизно однакові, невелику економію з'їсть дорога доставка, та ще й ризики такої покупки відчутно вище, ніж в офіційному роздробі. Є тільки два варіанти придбання iPhone на eBay, які можуть бути хоч трохи доцільні з точки зору економії:

  • Купівля новітньої моделі, яка ще недоступна в офіційному роздрібі. Перекупники, які торгують онлайн, можуть бути менш жадібними, ніж такі ж перекупки «на місці».
  • Купівля минулих моделей в новому стані. Найчастіше на eBay можна знайти айфони минулого модельного року (iPhone X і iPhone 8), а то й двох років (iPhone 7 і 7 PLUS, iPhone SE), в новому стані. Тут треба бути обережним: айфони - це дуже ходовий товар, і ймовірність того, що вони просто пролежать два роки на складі і будуть розпродані пізніше задешево, досить мала. Тому багато магазинів продаватимуть під виглядом таких відремонтовані ( "відновлені") апарати.

Звичайно, в першу чергу варто звернути увагу на рейтинг продавця: якщо це приватний продавець з давньою датою реєстрації і невеликою кількістю продажів в рік, то його рейтинг може бути і нижче 90 відсотків, адже навіть один нейтральний або негативний відгук сильно може впустити його нижче цього порога. Якщо ж це професійний продавець з великим обсягом продажів, то рейтинг нижче 99 відсотків - вже, як правило, привід задуматися. У будь-якому випадку, треба подивитися які конкретно негативні відгуки залишають покупці, і які товари виставляв продавець останнім часом - якщо це була дрібнота за пару доларів, а тепер раптом айфони, то це майже напевно шахраї.

Ну і, звичайно, не варто брати різні операторські версії смартфонів, якщо вони не розблоковані продавцем. Так, є різні способи обходу блокування ( "прокладка" під сімку, або так званий "гевей"), або платні сервіси по розблокуванню, але перші неефективні і несуть тимчасовий характер, а другі не можуть дати стовідсоткової гарантії розблокування, та й вартість у них НЕ копійчана. У пошуковому фільтрі eBay передбачений спеціальний фільтр, «Network», в якому необхідно вибрати пункт «Unlocked», і шукати тільки серед розблокованих варіантів.

В описі також має бути написано щось на кшталт «GSM Unlocked», «Factory unlocked», або «Global unlocked». І, знову ж таки, необхідно тримати на вазі рейтинг і історію продажів продавця - під виглядом «розблокованого» шахрай може

продавати айфон зі впаяним розблоковним чіпом (аналог "прокладки" під SIM-карту) - той може перестати працювати після оновлення ОС, або за інших причин.

Як купити б/у айфон і не потрапити на заблокований?

Купівля вдживаного смартфона може бути набагато більш доцільним занаттям - як актуальні, так і попередні моделі помітно втрачають в ціні, будучи використаними. Звичайно, ціна буде залежати від багатьох факторів: збереження комплектації, стан корпусу і екрану, наявність додаткових аксесуарів і т.д. У будь-якому випадку, якщо у покупця немає упереджень щодо вживаної техніки, подібний айфон може стати вигідним придбанням, при грамотному підході. Щоправда іноді бу iphone на спеціалізованих магазинах в Україні часто буває дешевшим, адже магазини купують такі телефони оптом і менше витрачають на доставку і оплату податків.

Рейтинг продавця в цьому випадку вже не має визначального значення, адже в більшості випадків «беушні» айфони продають приватні продавці, а це значить, що він може робити зовсім одну-дві продажі в рік, і один нейтральний відгук від неадекватного покупця помітно занизить його рейтинг . Інша справа, якщо рейтинг нульовий, а сам продавець тільки зареєструвався - так, можливо, це просто його перший продаж, але якщо на цей аккаунт не було навіть покупок, то ймовірність потенційного обману з його боку дуже велика, краще не ризикувати.

Старі смартфони виставляють і професійні реселлери з великою кількістю продажів, тут алгоритм дій схожий з таким при покупці нового апарату. Читаємо відгуки і уважно вивчаємо опис лота з приводу прив'язки до мереж.

При покупці ж у «непрофесійних» продавців, особливо на аукціонах (докладніше про те, як економити з їх допомогою - у відповідній статті), важливо спілкуватися з селлером і активно цікавитися подробицями про смартфон. Три основні критерії, які слід дізнатися при покупці - це блокування iCloud, «чистота» IMEI, а також ESN. Перевірити iPhone по IMEI і серійним номером можна на численних спеціалізованих сайтах (знаходяться в пошуковій системі), в тому числі і на офіційному сайті Apple. Якщо телефон заблоковано через iCloud - він просто-напросто не пустить вас далі вікна введення пароля, відповідно, він може піти тільки на запчастини.

Два інших параметра не так критичні: опис з фразою Bad ESN може ставитися тільки до операторських смартфонів CDMA-мереж (Verizon і Sprint, наприклад). Якщо до блокування ESN смартфон вже був розлочений на GSM-мережі (стандарт зв'язку, який використовується повсюдно в Україні і країнах СНД), то це блокування ніяк не вплине на працездатність айфона в наших краях. Те саме можна сказати і до Bad IMEI - якщо смартфон вже був відв'язано від свого оператора, то внесення до чорного списку (blacklisted) в США не вплине на його працездатність в інших країнах. Інша справа, що смартфони з чорних списків можуть бути вкраденими, і якщо продавець не може гарантувати законне походження даного апарату, то краще краще його не розглядати до придбання.

А ось якщо апарат не відв'язано від оператора і має Bad ESN / IMEI, то від його покупки краще відмовитися - зняття блокування і відв'язування від оператора коштуватимуть відчутних грошей, а може і зовсім бути неможливими.

0
репостів
0
репостів