Як лікувати нежить? Рекомендації для дорослих пацієнтів

7b1dd8682ef4f39fa07b88dacd83bf4dВажке дихання, нескінченні носові хустинки, роздратування на крилах носа - з нежиттю хоч раз стикалася, напевно, кожна доросла людина. У цьому стані немає нічого приємного. Воно може позбавити сил і грунтовно зіпсувати настрій на кілька днів. Для того щоб максимально скоротити цей термін, сучасна медицина пропонує різні ліки від нежитю - деякі можна застосовувати тільки за призначенням лікаря, а інші - на безрецептурного основі. У цій статті ми спробуємо розібратися в різновидах і принципах дії таких препаратів.

Причини і види нежиті

Що таке нежить, відомо всім: і дорослим, і дітям. Але не всі уявляють собі механізм його появи. Але ж для того щоб зрозуміти, як швидко його позбутися, варто зацікавитися цим питанням.

Внутрішня оболонка носової порожнини виробляє слиз, який має антисептичну дію, вбиваючи безліч шкідливих мікроорганізмів, що потрапляють разом з повітрям. Миготливі клітини слизової носа з мікроскопічними віями забезпечують безперервний рух цієї рідини у напрямку від носових отворів до гортані, тому під час відсутності захворювань, людина не помічає роботи даного механізму. Однак варто інфекції або алергену взяти верх над імунним захистом, виникає набряк слизової оболонки і мозок «дає команду» про збільшення секреції слизу. Вії перестають справлятися зі своєю роботою - так і виникає нежить. Крім того іноді під впливом патогенних факторів кількість рухливих вій знижується - це може стати приводом для затяжного захворювання.

Існує кілька типів нежиті. Серед основних можна виділити наступні:

  • Гострий риніт. Виникає внаслідок інфекційного ураження слизової оболонки. Має кілька стадій: перша характеризується сухістю і палінням в носі, друга - закладеністю носових проходів і великою кількістю рідкого слизу, третя - появою гнійних виділень з носа, що виникли внаслідок відповіді імунної системи. Після цього симптоми поступово сходять нанівець. Весь процес може займати як 2-3 дня, так і більш тривалий час залежно від особливостей і стану організму.
  • Хронічний риніт. Це захворювання, яке можна охарактеризувати як тривалий минаючий нежить з періодами ремісії (зникнення симптомів). Воно виникає в результаті погано пролікованого захворювання або при складному його перебігу.
  • Алергічний риніт. Виникає внаслідок негайної реакції організму на певний алерген. Часто має сезонний характер.

Незалежно від причини, нежить може стати передумовою для серйозних проблем зі здоров'ям.

Куди приводить ... нежить

Мабуть, кожен чув приказку, що якщо нежить лікувати, то він проходить за 2 тижні, а якщо ні - за 14 днів. Можливо, іноді так і відбувається. Але іноді непролікований нежить веде прямо до виникнення набагато більш небезпечних і неприємних захворювань.

Слиз, який забиває носові проходи, застоюється і сприяє просуванню інфекції по дихальних шляхах. В результаті нешкідливий нежить може перерости в синусит, тобто запалення носових пазух. Це під час відсутності лікування може стати причиною виникнення і більш небезпечних захворювань. Інодідоводиться вже застосовувати лікування бронхіту небулайзером.

Неправильна терапія або її відсутність загрожує перетворенням гострого нежитю в хронічний. А це означає, що одужання відкладається на невизначений термін. Для того щоб захворювання не отримало розвитку, слід вжити заходів.

Чим лікувати сильний нежить?

Головне треба пам'ятати, що організм сам має побороту недугу, ми можемо йому лише допомогти. Для прикладу важливо вживати багато рідини, якщо ви переносите нежить на ногах, то врато купити термос, щоб у вас постійно був із собою запас теплого чаю.    

Перш ніж вибирати ліки для дорослих, необхідно точно знати причину виникнення риніту. Залежно від неї може знадобитися один з наступних препаратів:

  • Протиалергічні ліки. Засновані на діючій речовині, блокуючій реакції гістаміну, що відповідає за прояви алергії. Можуть випускатися як в формі таблеток, так і в інших видах, наприклад, назальних спреїв, як от Форінекс спрей. Показанням до призначення може служити алергічний риніт, у тому числі і цілорічний.
  • Противірусні ліки. Можуть бути використані як для профілактики, так і для лікування нежиті у дорослих на початкових стадіях, в перші дні хвороби. Дія ліків направлена на стимуляцію імунної системи або безпосередньо на атаку вірусу. Існують назальні форми противірусних ліків. Їх застосовують при ГРЗ, ГРВІ, застуді.
  • Антибактеріальні ліки (антибіотики). Використання при нежиті антибіотиків може бути раціонально лише при приєднанні до звичайної причини риніту - вірусного зараження - ускладнення у вигляді бактеріальної інфекції. Антибіотики можуть призначити при хронічному нежиті або при поширенні запалення в навколоносових пазухах.
  • Глюкокортикостероїди. Це гормональні засоби, які мають протизапальну, імунорегулюючу і антиалергічну дію. Для лікування нежиті підходять препарати місцевого застосування - краплі або спреї. Їх використовують при хронічному риніті, синуситі, поліпи, алергічний риніт.

Кожне з цих засобів можна назвати «важкою артилерією» в лікуванні нежиті у дорослих. Вони мають певні протипоказання і побічні ефекти, тому дані медикаменти не завжди можна вживати без призначення лікаря. 

Існує ще два типи ліків, які широко застосовують для лікування риніту, викликаного різними причинами. Це судинозвужувальні засоби, що протистоять нежиті практично будь-якої етіології, а також препарати на основі морської води.

Як вибрати безрецептурний препарат від нежиті?

В першу чергу звертайте увагу на склад засобу від нежитю, наприклад, натуральна морська вода по цілющим властивостям відрізняється від води на основі морської солі. Остання володіє зниженою кількістю корисних мінеральних речовин за рахунок технології їх виробництва. Також необхідно враховувати вікові обмеження. Не кожен спрей підійде для дитини, адже в молодшому віці носові перегородки більш уразливі - необхідно використовувати спеціальні насадки з обмежувальним кільцем для визначення глибини введення спрею в ніздрю дитини, а також передбачають м'яке розпорошення для дбайливого і нетравматичного зрошення порожнини.

Не варто ставитися до нежиті легковажно - це вже звичне захворювання може бути причиною досить серйозних ускладнень, якщо від нього вчасно не позбутися. Але, як ми з'ясували, є різні групи засобів для вирішення проблеми нежиті: судинозвужувальні препарати і засоби на основі натуральної морської води. Перші звужують судини слизової носа і тим самим зменшують закладеність носа. Їх застосування доцільно не більше 5-7 днів. А ліки на основі морської води діють м'яко і природно. Причому застосовувати їх можна протягом тривалого періоду часу, а також в профілактичних цілях. Це особливо важливо для тих, хто не з чуток знає, що хвороби легше уникнути, ніж її лікувати.

0
репостів
0
репостів