Як організувати роботу складського господарства?

Це одне з найважливіших питань в бізнесі. Адже зберігання товарів є частиною логістичного процесу будь-якого підприємства. Будь то склад крупного виробництва, оптової фірми, супермаркету або ж невеликого магазину, важливо, щоб там була продумана система зберігання, працював відповідальний персонал, використовувалося якісне спеціалізоване складське устаткування. Від цих факторів залежить ефективність діяльності фірми і її прибутковість, тому, сьогодні до організації складських процесів пред'являються високі вимоги.

Що стосується розвитку складського господарства в Україні, то не можна сказати, що воно йшло стрімкими темпами. Аж до середини XX століття практично всі операції на складі виконувалися вручну, незважаючи на те, що площа приміщення могла досягати декількох тисяч квадратних метрів. Рівень механізації в цій сфері становив всього 12-15%. Прогрес припав на кінець 90-х років. Тоді почалося будівництво нових складів і технічне переоснащення старих. Ці процеси тривають і донині. Складське господарство сьогодні розвивається особливо активно. Склади існують не тільки при торгових і виробничих підприємствах, але і функціонують як самостійні складні «організми». Показником є ​​зростаючий попит на складську нерухомість та широка пропозиція високоякісного складського обладнання vizok.net.ua

В організації або реорганізації складського господарства найважливішими факторами є грамотно вибудувана логістика, дотримання термінів поставок, збереження товару і безпека працюючих на складі людей. Велику роль в цьому відіграє те, за допомогою якого устаткування виконується переміщення вантажів по складу від місця вивантаження до місця зберігання або, навпаки, зі складу на полиці магазину. Зараз спостерігається тенденція автоматизації всіх складських процесів - від введення новітніх комп'ютерних технологій до впровадження сучасної техніки для перевезення і складування продукції.

Але в різних сферах діяльності є свої особливості роботи складу. Це залежить від площі приміщення, товарообігу, кількості персоналу та виду продукції, яка там зберігається. Тому і використовується різна складське устаткування.

Візок знадобиться всюди!

Потрібно перевозити товар в мішках, коробках або ящиках? Найпростішим і недорогим пристроєм для цього є складський візок. Без нього не обійтися на складі, на ринку, в магазині. Конструкція його досить проста: металева платформа встановлена ​​на колесах, до неї кріпиться ручка для перевезення. Уклавши на платформу кілька упаковок товару, можна перевозити його на невеликі відстані вручну (при загальній вазі вантажу до 500 - 600 кг). Існують ще моделі з гідравлічним підйомним механізмом, які дозволяють підхоплювати вантажі, укладені на піддон - це так звані рохлі. Можна з найменшими витратами сил і часу занурити на платформу відразу всі коробки, а не поштучно. Існують ще самохідні візки, оснащені електроприводом, що дозволяє перевозити важкі вантажі без особливих зусиль. Дане обладнання просто незамінне на складах великої площі або в великих супермаркетах, де потрібно дуже оперативно перевозити товари.

По конструкції розрізняють чотириколісні і двоколісні візки. Перші більш компактні, маневрені і призначені для перевезення коробок, другі підходять для транспортування вантажів як в коробках, так і цілих палетів і мішків. Існують ще й спеціалізовані моделі, наприклад, для перевезення бочок, газових балонів, коліс, дрібноштучних товарів і т.д. Тому можна без проблем підібрати найбільш підходящу модель під специфіку робіт. 

Швидкий підйом і переміщення палет зі штабелером

Коли на підприємство вантажі приходять, зберігаються і відвантажуються паллетами, необхідно більш продуктивне обладнання, ніж ручний візок. Адже часто доводиться складувати палети не тільки на перших ярусах стелажів, а й на друге і навіть на третє. Особливо актуальне це питання для складів оптових і виробничих компаній. Є техніка, за допомогою якої можна і перевозити вантажі, і піднімати їх на висоту в кілька метрів.

Штабелер являє собою складське устаткування з високою вертикальною щоглою, по якій вгору / вниз переміщаються підйомні вила. Якщо щогла телескопічна, то можна піднімати вантажі на верхні стелажі висотою до 4-5 метрів. Завдяки гідравлічному приводу полегшується підйом палетів вагою до 1000 кг, для більш важких, вагою в 1500 - 2000 кг, краще вибрати штабелер з електропідйомом (не доведеться з силою тиснути на важіль, досить натиснути на кнопку). Переміщення обладнання з вантажем може здійснюватися вручну або ж автоматично (при наявності електроприводу). Електроенергія для приведення в дію коліс або підйомного механізму виробляється вбудованим акумулятором.

При виборі штабелера за типом приводу слід враховувати три важливі чинники:

  • Площа складського приміщення
  • Вантажообіг підприємства
  • Середня вага палети

Коли за зміну доводиться перемещати понад 100 палетів вагою в 1000-1500 кг за складом площею в кілька сотень квадратних метрів, безсумнівно, оптимальним рішенням буде покупка штабелера з електроприводом. Він дозволить скоротити трудомісткість, час і допоможе справлятися з обсягом робіт в термін. Якщо ж потрібно тільки переміщати товар на палетах, наприклад, в супермаркеті зі складу в торговий зал, можна вибрати модель з гідравлічним приводом. 

Підбирач замовлень. На допомогу комірникові

На складах, де зберігаються різні види продукції, часто буває необхідно набирати замовлення з різнорідних позицій. Наприклад, на оптових підприємствах доводиться укомплектовувати невеликі партії товару з десятків позицій канцтоварів, побутової хімії, витратних матеріалів, одноразового посуду. Від оперативності збору кожного замовлення залежить дотримання термінів відвантажень. Часто трапляється, що комірникові для одного замовлення доводиться набирати товар на різних стелажах і ярусах. Справлятися з цим завданням легко і швидко йому допоможе підбирач замовлень. Це спеціальне складське устаткування, яке складається з опорної площадки на колесах, на якій закріплений підйомний механізм з майданчиком для навантаження і кабіною з блоком управління. Комірник заходить в кабіну, натискає на кнопку підйому, і піднімається на необхідну висоту. На потрібному ярусі він робить зупинку і набирає товари, складаючи їх на майданчик. Кабіна має захисні огорожі, що робить роботу на висоті більш безпечною. Висота підйому може досягати 3-4 метрів, а вантажопідйомність становити кілька сотень кілограм (в розрахунок береться вага комірника і товарів, які він набирає). Підйом, опускання і переміщення - всі ці операції виконуються без зусиль користувача, завдяки електрогідравлічному приводу. Крім того, на панелі управління можуть бути передбачені індикатори для оповіщення про виникаючі в процесі роботи неполадки.

Роликові системи - універсальний підхід до будь-якого вантажу

При перевезенні великогабаритних вантажів не завжди можна використовувати звичайний візок або штабелер, так як опорний майданчик може не підійти по розмірах. Наприклад, спроба перевезти за допомогою рохля верстат, який не вміщується на вила, може бути невдалим. Вантаж може впасти, якщо його ненадійно зафіксувати. Навіщо так ризикувати? Адже для цих цілей існують спеціальні пристосування - роликові системи для переміщення вантажів. Особливістю їх є відсутність стандартної платформи для вантажу. Є кілька елементів, які можуть бути з'єднані один з одним або бути роздільними - на кожному з них є колеса. Це дозволяє переміщати вантажі різних габаритів, підкочуючи під них кожен з елементів окремо. У одного елемента обов'язково є ручка, за яку потрібно тягнути при переміщенні. А щоб майданчики не викочувалися з-під вантажу, на них передбачені спеціальні накладки. Опорних елементів може бути від 2 до 6 штук. Часто такі роликові системи використовуються в магазинах побутової техніки, на складах автозапчастин, в фірмах, що займаються переїздами.

0
репостів
0
репостів