Водостічна система для даху: опис і розрахунок

З назви зрозуміло, що дана система призначена для відведення води з покрівлі будівлі. У статті пояснимо, для чого необхідно встановлювати водостік і наведемо інструкцію по його розрахунку.

Чи потрібна водостічна система?

Деякі забудовники запевняють, що в установці водостічної системи немає великої необхідності. По-перше це призведе до витрат на матеріал, по-друге монтаж системи також не найдешевше задоволення. Іншими словами, вода з даху повинна вільно стікати на вимощення, а в подальшому на землю. Дійсно спеціальна системи стоку води не потрібна, якщо:

  • збільшити звис даху до 0,7-0,8м;
  • виконати якісну гідроізоляцію фундаменту і стін цоколя;
  • в якості облицювання цоколя використовувати волого-і морозостійкий матеріал (наприклад, клінкерну плитку, природний камінь або цокольний сайдинг);
  • забезпечити необхідний ухил вимощення в сторону, протилежну дому;

Порахувавши витрати на додаткові роботи і матеріали, наведені в даному списку, можна зрозуміти, що установка водостічної системи для даху буде набагато дешевше. Також не варто забувати про комфортне проведення часу недалеко від будівлі. Без водостоку під час сильного дощу пройти в будинок буде вкрай важко. 

Елементи водостоку

  • Жолоб працює як основний приймач води з даху;
  • Кронштейни необхідні для кріплення жолоба: короткі до лобової дошки, довгі монтуються прямо на обрешітку;
  • З'єднувач жолоба має гумове ущільнення і необхідний для герметичного стику жолобів;
  • Заглушка перешкоджає виходу води за межі крайніх жолобів, тим самим весь стік з даху потрапляє тільки в воронки;
  • Воронка жолоба - сполучний елемент між жолобом і водостічної трубою;
  • Коліно труби необхідно для повороту труби до фасаду будівлі для зручного кріплення, встановлюється з 2-х сторін сполучної труби;
  • Труба сполучна нарізається певної довжини, що залежить від ширини виносу схилу даху;
  • Труба водостічна здійснює вертикальний стік води;
  • Тримач труби фіксує її до стіни будівлі;
  • Відведення задає напрямок потоку води з водостічної труби

Розрахунок водостічної системи

Для того, щоб зробити самостійний розрахунок водостічної системи необхідно перш за все заміряти відстань, на яку буде встановлюватися в подальшому водостік. У випадку з двосхилим дахом досить знати ширину скатів (для жолоба) і висоту від карниза до нижньої частини будинку (для стічної труби).

Після того, як відомі всі необхідні розміри можна приступити до розрахунку даного матеріалу.

Почати слід з підрахунку одного з основних елементів водостічної системи - жолоба. Як правило, його довжина становить 3м, але можуть бути відмінності в залежності від виробника. Розберемося на прикладі будинку з односхилим дахом розміром 6 на 16, де 16 метрів - довжина карниза, 6м - довжина ската.

Нехитрим діленням, округляючи в більшу кількість, отримаємо, що жолобів в даному випадку знадобиться 6 штук: 16/3 = 6. Таким же чином можна розрахувати кількість і для інших розмірів. Варто зазначити, що необов'язково здійснювати розрахунок цілої кількості жолобів, обрізки що залишилися можна успішно використовувати для іншої будівлі.

Наступним етапом дізнаємося, скільки потрібно гаків (тримачів) для жолоба. Середня відстань, на яке вони монтуються становить 0,7 метра. Аналогічним чином отримуємо, що кронштейнів потрібно 16 / 0,7 = 23.

Заглушки розраховуються дуже просто. Для такої форми даху їх кількість складе 2 штуки.

Також для збільшення герметичності водостічної системи слід встановити з'єднувачі жолоби з гумовою прокладкою. Всього знадобитися 5 елементів.

Для того, щоб дізнатися точну кількість воронок, які здійснюють стік води з жолоба в зливну трубу, потрібно враховувати важливий момент: на кожен елемент водостоку не повинно припадати більше 50 м2 покрівлі. Іншими словами, якщо в даному випадку Ви має скат довжиною понад 6 метрів, краще встановити по 2 воронки на кожну сторону будинку. В іншому випадку вся система буде виконувати свої функції не на всі 100%, і надалі можливі протікання води через жолоб. У нашому випадку слід встановити воронки в кількості 2 штук.

Кількість колін труби розраховується за правилом: по 3 на кожну воронку. Один з них буде виконувати функцію відведення та розташовуватися в самій нижній частині труби.

Як і жолоби, труби мають довжину близько 3 метрів і є ще з'єднувальні елементи (довжиною 1 метр), які монтуються між 2 колінами і призначені для обводу схилу даху. Відповідно, можна без зусиль дізнатися скільки труб потрібно для конкретної водостічної системи.

Не забудьте про кріплення труби. Їх потрібно по 1 штуці на кожен метр труби. Всі ці елементи є в магазині Rainway (РейнВей) 90 https://rainway-shop.com.ua/rainway-90. Можете зайти і переглянути як вони виглядають.

Для більш складних дахів водостік розраховується індивідуально з використанням додаткових елементів, таких як кут жолоба (зовнішній і внутрішній), трійник труби і т.д.

Сподіваємося, що ця стаття допоможе Вам визначитися, скільки потрібно комплектуючих для водозбору приватного будинку, дачі або лазні.

0
репостів
0
репостів