Що треба знайти при реєстрації торгової марки в Україні

Налагоджуючи бізнес діяльність, підприємцю важливо приділяти час не тільки матеріальному боку питання. Облаштувати комфортне приміщення, зробити помітну вивіску і купити обладнання важливо. Але реєстрація торгової марки - не менш необхідна процедура. Фіксацію інтелектуальної власності належить пройти кожному, хто хоче захистити свої права на товар від зазіхань третіми особами. Краще, коли реєстрація торгової марки ініціюється заявником до виходу продукції на ринок. В цьому матеріалі ми розповімо як же зарегистрировать торговую марку.

Навіщо потрібна реєстрація

Реєстрація ТМ в Україні надає такі права і можливості:

  • Забезпечує безпеку товару, що випускається підприємством.
  • Можна збільшити ціну бренду.
  • Є варіант реалізувати по значній вартості франшизу.
  • Реєстрація престижного домену.
  • Присвоєння торгової марки дає право на застосування унікального знака.

Які документи необхідно надати

Інтереси компанії може представляти сам бізнесмен або його довірена особа. Якщо реєстрацією торгової марки займається представник, на нього оформляють нотаріально завірене доручення. Документи необхідно передати співробітнику Інституту промислової власності. Для оформлення заявки на отримання ТМ слід надати таку інформацію:

  • прохання про реєстрацію знаку, його складають в довільної формі, мова написання повинна бути українська;
  • основні відомості про заявника українською мовою, куди входять ПІБ підприємця, адреса проживання;
  • якісне зображення ТМ;
  • список товарів та послуг, видів бізнесу, для яких проситься торгівельна марка, розділених на категорії.

Реєстрація торгової марки, в тому числі повинна забезпечити охорону кольору чи комбінації відтінків на зображенні. Для цього потрібно написати відповідну заяву і надати зразки кольорових зображень. В майбутньому є можливість розділити заявку, щоб зареєструвати відразу кілька торгових марок для окремих категорій товарів, якщо вони з самого початку були описані в одній заявці.

Що відбувається після передачі документів по заявці

Заявку на оформлення ТМ разом з документами розглядають з боку науково-технічних показників. Планово проводяться кваліфікована і формальна експертизи. Отримавши експертний висновок, уповноважені співробітники Укрпатенту приймають одне з рішень:

  • реєстрація торгової марки для зафіксованих в заявці товарів або послуг;
  • відмова в реєстрації для зазначених товарних позицій;
  • реєстрація торгової марки для однієї групи товарів, відмова в оформленні номера для інших категорій.

Прийняте рішення фіксується в письмовому вигляді. Один примірник передають власникові бізнесу. Завершується процедура сплатою державного мита. Реєстрація торгової марки ціна на яку визначається грошовими витратами на видачу свідоцтва і збір за публікацію про видачу торгової марки. Рішення експертів оприлюднюють в офіційному бюлетені. Також інформацію вносять до Державного реєстру. На сплату державного мита власнику бізнесу законодавці виділили 3 місяці. В іншому випадку заявка втрачає свою силу.

Скільки триває реєстрація торгової марки

Реєстрація торгової марки залежить від повноти списку документів, наданих заявником в Укрпатент. Також їх важливо правильно заповнити. Скільки може тривати процедура реєстрації, точної цифри ніхто не скаже. Деякі витрачають на це кілька місяців, інші проходять оформлення знака за рік. Якщо отримати торгову марку необхідно якомога швидше, варто звернутися в компанію, яка надає допомогу в швидкому оформленні знака. Тоді реєстрація торгової марки проходить в прискореному форматі. Якщо в документах не допущені помарки, свідоцтво роблять протягом 1 місяця. Стандартний термін реєстрації торгової марки в Україні - 15 місяців.

Скільки коштує реєстрація торгової марки

Реєстрація торгової марки в Україні вимагає оплати 1000 гривень за кожен клас МКТП. У вартість реєстрації торгової марки в Україні також включають такі збори:

  • за надання запросау кількома заявниками - до первісної грошової суми додається 30% від збору;
  • якщо реєстрація торгової марки передбачає передачу кольорової картинки знаку, плюс 500 гривень;
  • коли на знак включають вказівку країни, доведеться пожертвувати додатково 6000 гривень.

Іноді від керівника компанії в Укрпатент надходить прохання про зміни в запиті з різних причин. Наприклад, необхідно змінити ім'я або змінилася адреса заявника. Тоді потрібно бути готовим доплатити. Реєстрація з видачею свідоцтва на чорно-білу торгову марку оцінюється в 150 гривень. Якщо знак зроблений в кольорі, внесок збільшують ще на 100 гривень. Отримання свідоцтва оплачується у вигляді держмита:

  • резиденти вносять за реєстрацію 85 гривень;
  • нерезиденти оплачують 200 доларів.
0
репостів
0
репостів