Чи варто у 2019 році розміщувати депозити у банках

Почався новий рік і знову часто почали питати на рахунок депозитів. Люди хвилюються і в той же момент хочуть зрозуміти, що їм робити з їхніми грошима. Давайте розберемося разом.

На поточний момент ставки по депозитах в гривні виросли, якщо порівнювати з минулим роком. Згідно з даними Українського індексу депозитів населення (цей індекс розраховується за ставками депозитів для населення серед 20 найбільших банків України). На початок 2019 року середня ставка по депозитах в гривні на 12 місяців склала біля 16,4%. Якщо зайти на сайт банку Альянс, то ми можемо спокійно знати депозит в гривні зі ставкою аж 18%. Рік тому цей показник був на рівні 13,5%. Тобто, з'явилося зростання. Це добре. Але чому зростання? Відкрию таємницю, яка не є таємницею для банкірів, але таємниця для багатьох українців.

Як зараз заробляють банки

В Україні дуже погано працює кредитування. Фактично не кредитують бізнес за винятком державних монополій. Населення може отримати тільки споживчі кредити. Іпотечне кредитування для населення не працює. І навряд чи щось може змінитися в 2019 році. Рік виборів і НБУ більше займається політикою, ніж економікою. Тому зараз банки заробляють на депозитних сертифікатах НБУ. Ставка за цими депозитними сертифікатами прив'язана до облікової ставки НБУ. А так як облікова ставка НБУ зараз 18%, то прибутковість депозитних сертифікатів НБУ на рівні 16-18% в залежності від терміну звернення. Тому банки залучають депозити населення в гривні і активно інвестують гроші в депозитні сертифікати НБУ. Ризик непогашення дорівнює нулю. (НБУ виплачують відсотки за своїми депозитними сертифікатами за рахунок емісії гривні).
 
Проблем для банків ніяких, а дохід хороший. В результаті і ставки по депозитах для населення в гривні зросли і будуть залишатися на цьому рівні до тих пір, поки НБУ не знизить облікову ставку, а якщо підвищить, то і банки підвищать ставки по депозитах в гривні.

Ось така проста математика. Тому немає нічого дивного, що зараз ставки по депозитах в гривні для населення вище ніж рік тому, тому що рік тому прибутковість депозитних сертифікатів НБУ була на рівні 15%.

Крім депозитних сертифікатів НБУ банки зараз заробляють на державних цінних паперах, які у нас називають ОВДП (облігації внутрішньої державної позики). Ці цінні папери розміщує Мінфін України під дуже хороший відсоток. ОВДП приносять дохід:

  • ОВДП у гривні - від 18-20% річних
  • ОВДП в доларах США 6,7-7,5%
  • ОВДП в Євро 4,6%.

Саме в ці цінні папери банки часто інвестують валюту, яку отримують у населення у вигляді валютних депозитів. Ризик інвестицій в ОВДП дуже низький. Мінфін України своєчасно погашає ОВДП і платить відсотки.

Найцікавіше, що Мінфін України платить відсотки по ОВДП за рахунок податків, які інші українці платять в казну. Як приклад: українці купують товари і платять ПДВ, за рахунок цього ПДВ Мінфін України виплачує відсотки по ОВДП, а вже банки за рахунок відсотків за ОВДП виплачують відсотки по депозитах населення. І знову ж таки в 2019 році очікується, що ставки по ОВДП будуть залишитися на високому рівні. Вибори вимагають більшої кількості нових і нових піар вливань (підвищення пенсій, зарплата бюджетникам і військовим, пільги для потрібних компаній), все це вимагає багато грошей з держбюджету і покривати дефіцит з держбюджету Мінфін буде за рахунок ОВДП. Так що поки що дохід влаштовує всіх, крім економіки. Це дуже небезпечно, коли банки не кредитують бізнес, а більше займаються фінансовими спекуляціями з НБУ і Мінфіном України. Але в найближчий рік це буде тривати і тому потрібно з цим змиритися і не забувати отримувати дохід на свій депозит, поки є можливість.

У чому ризик для економіки

Багато в чому відсутність нормального кредитування бізнесу і виплата відсотків по ОВДП за рахунок ПДВ і веде до зростання роздрібних цін. Бізнес змушений відсутність грошей перекривати зростанням цін. В результаті інфляція в Україні в 2019 році буде значно вище, ніж обіцяли 7% до держбюджету. За 2018 рік вона склала близько 10%, а в 2019 році чекаємо на рівні 15%. Але навіть при такому розкладі депозити в гривні можуть перекрити втрати від інфляції в поточному році. Можна не ризикувати і тримати гроші вдома, та потрібно розуміти, що інфляція знецінює гроші швидше в Україні, ніж можна їх витратити. Тому є два виходи. Або витратити гроші на необхідні витрати або розмістити їх у банку на депозит на термін 12 місяців і більше, поки відсотки високі. Хоча не можна багато заробити, але можна хоча б захистити гроші від інфляції.

Валютні ризики. В Україні завжди є валютний ризик. Тому його просто доводиться враховувати і намагатися не тримати всі гроші тільки в гривні або тільки в доларах США. Ставки по депозитах в доларах США були і будуть нижчими, ніж у гривні, так як прибутковість ОВДП в доларах значно нижче, ніж у гривні, і банкам просто не потрібні дорогі долари. Як результат - для того щоб більше заробити, треба вибирати гривню, але пам'ятати про девальвацію гривні. Виходячи з поточної прибутковості гривневих і доларових депозитів «точка розвороту» (це коли депозит в гривні по прибутковість порівнюється з депозитом в доларах США за рахунок девальвації гривні) становить 31 грн за долар США.

Якщо в 2019 році курс долар / гривня не подолає позначку в 31 грн за долар США, то депозити в гривні принесуть більше доходу. Якщо ж курс долара буде вище 31 грн, то депозити в доларах США будуть вигідніші. Остаточне рішення - який депозит краще гривневий або доларовий - кожен приймає самостійно.

Як бачите, нормальний розклад для розміщення грошей в банках на депозитах в Україні, якщо є гроші. Хоча вибори і лякають, але банкопаду не буде. Тому в 2019 році можуть закритися всього кілька невеликих банків, але вони зараз малопопулярні, і, якщо вони і закриються, мало хто це помітить. Що стосується великих банків, їм нічого зараз не загрожує.

Швидше, загрожує українцям зниження ставки НБУ і тоді ставки по депозитах в гривні і доларах США впадуть. Така закономірність у нас існує.

0
репостів
0
репостів