Княгиня Ольга: «залізна леді» Київської Русі

Історія київської княгині Ольги настільки заплутана, що історикам залишається лише висувати гіпотези щодо її походження та життя. Ольга централізувала владу в Київській Русі, об'єднала та зміцнила державу, голосно заявила про себе на міжнародній арені.

Вийшла заміж у 10 років

Згідно з літописом «Повість временних літ» на політичній арені княгиня з'являється в 903 році, коли Ігор Рюрикович вирішує одружитися. Літопис свідчить, що дружину Ольгу йому привели з «Плъскова». Частина істориків переклали цю назву як Псков, частина вважають, що це столиця давньої Болгарії - Плиск, а решта стверджує, що насправді вона була родом із втраченого міста недалеко від Києва.

Княгиня Ольга

Історики вважають, що колись районний центр село Плисків на Вінниччині міг бути місцем народження княгині. Там знайдено останки древнього городища, а ця земля була важливим стратегічним об'єктом того часу, кордоном полянських, древлянських і вуличних земель. У друкарському літописі кінця XV століття Ольга значилася дочкою Олега Віщого, який був опікуном Ігоря після смерті Рюрика.

Помста древлянам

«Повість временних літ» датує смерть князя Ігоря 945 роком. Князь помер від рук древлян через багаторазове збільшення данини. Оскільки син його був ще маленьким, на престол сходить Ольга.

В основі «Повісті временних літ» лежить легенда із символічним підтекстом про помсту Ольги древлянам після смерті свого чоловіка. Начебто древляни кілька разів посилали представників свого краю свататися до княгині, а Ольга щоразу їх нищила. Перший раз - закопавши в землю, другий - спалюючи в лазні, третій - наказавши дружині перебити всіх попередньо обпоївши. Остання була частиною своєрідної тризни на могилі чоловіка. Всі ці три вчинки були ритуалом язичницького поховання у символічному світлі.

Княгиня Ольга

Відповідно до історії про четверту помсту, Ольга пішла на древлянські землі з військом, перемігши їх встановила данини та податки, а потім повернулася до Києва. Пізніше Нестор-літописець робить врізання в текст Початкового своду і розповідає нам ще й про облогу столиці древлян Іскоростеня протягом цілого літа 946 року, а також про її жорстокий підпал.

Детальніше про військові хитрощі, які допомогли Ользі взяти столицю древлян, а також про її зносини з керівниками світових держав того часу читайте на популярному історичному сайту "My-Kiev.com".

0
репостів
0
репостів