Як вибрати пилосос по силі всмоктування

Пилосос - один з найнеобхідніших в побуті приладів, який хоча б раз в житті доводиться купувати кожному. Про стильний сучасний пилосос мріють багато господинь. Щоб він не розчарував вас у прибиранні, слід орієнтуватися не тільки на ціну і дизайн, але і на технічні характеристики, головною з яких є потужність.

Не варто скупитися і гнатися за рекордами, ви можете купить мощный пылесос в украине, але коли прийдуть рахунки за електрику, вони можуть вас неприємно здивувати. Давайте разом підберемо оптимальний варіант, який дозволить забезпечити чистоту в будинку і зберегти електроенергію.

Потужність пилососа і ефективність прибирання

При виборі пилососа треба звертати увагу на два параметри потужності: корисну, з якої всмоктується повітря, і споживану від електромережі.

В маркетингових цілях на корпусі пилососа пишеться споживана потужність, оскільки цей параметр завжди виглядає солідніше. Насправді пилосос може споживати велику кількість електроенергії і при цьому слабо всмоктувати повітря. Дані про потужність всмоктування шукайте в інструкції або специфікації пилососа. Також можна скористатися інформацією на сайтах виробників або продавців.

Споживана потужність, як правило, знаходиться в межах 1500-2500 Вт, корисна, або потужність всмоктування, - 350-500 Вт. Для стандартного прибирання невеликої квартири зазвичай вистачає пилососа з потужністю всмоктування 350-400 Вт. Алергікам, для яких особливо важлива якість прибирання, рекомендуються пилососи з максимальною корисною потужністю. Але будьте готові в такому разі до швидкого зношування вашого килимового покриття.

Поняття корисної потужності включає в себе два показники:

  • максимальна корисна потужність. Досягається в перші секунди після включення пилососа, якщо мішок порожній;
  • середньоефективна корисна потужність. Характеризує роботу пилососа упродовж всього прибирання. Потужність всмоктування повітря знижується в міру того, як заповнюється і забруднюється мішок. Тому середньоефективня потужність зазвичай на 30% нижче максимальної.

Від чого залежать «силові» характеристики пилососа?

Сучасний пилосос - складний прилад, і на його потужність всмоктування впливає цілий ряд факторів:

  • двигун. Це найголовніша деталь. ККД двигуна зазвичай становить 25-35%. Тобто при споживаній потужності 1500 Вт можна розраховувати на потужність двигуна 375-525 Вт. Такої потужності теоретично вистачить для будь-яких видів прибирання, але не варто забувати і про інші нюанси, що знижують корисну потужність;
  • тип пилососа. Мішок або контейнер для збору пилу - в залежності від того, чим оснащені пилососи, при однаковій потужності споживання можуть демонструвати різну потужність всмоктування;
  • типи і кількість фільтрів. Чим складніше фільтри і чим їх більше, тим менше потужність всмоктування. Пилосос з двома великопористими фільтрами покаже кращий видимий результат, ніж пилосос з п'ятьма дрібнопористими, які надають більший опір повітрю. Але і впорається він тільки з великої пилом, а перед пилком рослин, мікроорганізмами та іншими алергенами залишиться безсилий. Чого не сказати про сучасних пилосос з циклонічної системою фільтрації: вони не тільки можуть полегшити життя алергікам, а й показують безперервно високу потужність всмоктування за рахунок технології прискорення потоку повітря;
  • якість збірки пилососа. При однаковій потужності двигуна якісно зібраний пилосос з ретельним припасуванням деталей показує більш високу корисну потужність.

Як визначити необхідну вам потужність?

Отже, ми розібралися, які бувають потужності пилососа і від чого вона залежить. Тепер давайте подивимося, як нею «користуватися»:

  • 350 Вт - потужність всмоктування, достатня для сухого прибирання лінолеуму, паркету, плитки та інших гладких поверхонь. Якщо у вас немає килимів і ви не плануєте чистити м'які меблі, підійде недорогий, малопотужний пилосос;
  • 400 Вт - потужність всмоктування, що дозволяє успішно чистити ковролін і справлятися з великою кількістю пилу і шерсті, якщо в будинку є тварини;
  • 450 Вт і більше - потужність всмоктування, достатня для чищення килимів, довговорсових покриттів, м'яких меблів.

Найбільш зручний варіант - пилосос з регулятором потужності всмоктування, що дозволяє проводити прибирання будь-яких поверхонь з оптимальними витратами електроенергії. Регулятор може бути механічним або цифровим. Пилососи з цифровим регулюванням істотно дорожче.

Вертикальні пилососи, які вигідно виглядають в інтер'єрі і працюють від акумуляторів, зазвичай мають низьку потужністю всмоктування. Для великої квартири, в якій живуть сім'я і домашні тварини, вертикальні пилососи можуть бути рекомендовані тільки для щоденної підтримки чистоти. Те ж можна сказати і про роботи-пилососи. Виняток становлять останні розробки провідних виробників, де на якість прибирання впливає не тільки потужність всмоктування, а й насадки, конструкція пилососа і фільтри.

Як вибрати пилосос по потужності всмоктування? Підводимо підсумки

За потужністю всмоктування підібрати пилосос досить просто: чим більше площа і складніше прибирання, тим більший показник потрібно. Якщо дозволяють фінансові можливості, за інших рівних завжди варто вибирати найбільш потужний пилосос з регулятором: він точно вас не підведе. Крім того, жоден виробник не стане конструювати апарат зі свідомо дешевою зборкою і аксесуарами, якщо на ньому встановлений потужний якісний двигун.

Давайте уявимо собі, що ви визначилися з типом прибирання - сухе або вологе - і корисною потужністю пилососа, необхідної для ваших завдань. Ви приходите в магазин АЛЛО, перед вами стоять ряди красивих пилососів, і єдине, що ви бачите, - споживана потужність, позначена на корпусі.

Перш за все, виберіть моделі відомих світових виробників. Вони оснащені надійними двигунами з високим ККД і відрізняються якістю збірки. Якщо взяти умовно ККД двигуна рівним 35% і необхідну корисну потужність 450 Вт, то вийде, що споживана потужність складе 1285 Вт. Це електрику, яку буде потрібно тільки на роботу нічим не навантаженого двигуна! Щоб визначити необхідну вам споживану потужність, слід помножити цей показник, приблизно, на 1,5 або 2 - це залежить від того, як вирішено питання фільтрації пилу, які ще технології використовуються в даній конкретній моделі. Таким чином, якщо ваші вимоги до збирання приміщення досить високі і вам потрібна максимальна корисна потужність пилососа, орієнтуйтеся на сучасні моделі з потужністю споживання потужністю від 2000 Вт.

0
репостів
0
репостів