Шепетівська лікарня отримує кисень із Хмельницької АЕС

Автор 30 жовтня 2021, 13:25

Хмельницька атомна електростанція  виробляє кисень для Славутської та Шепетівської лікарні, розповів заступник генерального директора з якості та управління Хмельницької атомної електростанції Олександр Годнєв. Ще з двома медзакладами планує укласти договір.

Хмельницька атомна електростанція має на території кисневу станцію, яка виробляє технічний кисень та азот для потреб станції, розповідає заступник генерального директора з якості та управління Хмельницької атомної електростанції Олександр Годнєв. За його словами, ліцензію на виготовлення медичного кисню підприємство отримало навесні:

"Наша установка відповідає вимогам для виробництва кисню медичного. Це низькотемпературна ратифікація повітря, яке забирається ззовні".

Повітря, яке набирають ззовні, подається у три компресори. Тут воно стискається та охолоджується, а далі надходить до блоку поділу, розповідає інженер з експлуатації азотно-кисневої станції Світлана Литвинюк. Додає:

"Перед цим він також проходить процес охолодження та очистки повітря. І вже тоді, коли подається на колону, то там іде вже процес поділу повітря на азот і на кисень".

Стежать за процесом апаратники розподілу повітря, зазначає Світлана Литвинюк. Зокрема, вони дивляться за показниками приладів. Якість кисню перевіряють у лабораторії, каже лаборантка Яна Мізандронцева. Зокрема, досліджують, чи є кислоти та луги.

Працює киснева станція без вихідних. 20 людей чергують позмінно, розповідає уповноважена особа з виробництва медичного кисню Тетяна Хоменко. Додає: наповнюють по п'ять балонів впродовж двох годин, кожен по 40 літрів. За добу їх буде 80.

Виробництво медичного кисню - це соціальний проєкт. На кисневій станції ХАЕС тільки наповнюю балони, пояснює Олександр Годнєв. Доставку організовують лікарні самостійно. Додає: прийняли рішення постачати медичним закладам кисень зі знижкою 99 %. На поточний час укладено два договори: зі Славутою та Шепетівкою.

У Славутській міській лікарні ситуація з киснем напружена, розповів директор підприємства Леонід Радзивілюк. Через збільшенням хворих на ковід щодоби підприємство потребує сто балонів. Тридцять беруть раз на добу на атомній станції.

За словами Олександра Годнєва, киснева станція не може посилити виробництво. Найперше, виробляють кисень та азот для потреб атомної електростанції, бо від цього залежить безпека.

Суспільне Поділля

Відео

0
репостів
0
репостів