Як кинути палити та як саме куріння цигарок завдає шкоди організму

Автор 28 травня 2020, 15:15

Природньо, що кожна людина хоче жити довго та щасливо. Запорукою повноцінного життя є здоров'я, дбати про яке має сама людина. Здоровий спосіб життя - найбільш ефективний метод не розгубити потенціалу, яким при народженні наділила матінка-природа. Проте, багато людей не дотримуються навіть елементарних норм. В першу чергу, це стосується паління. Це одна із найбільш небезпечних звичок не лише для здоров'я курця, але й тих, хто його оточує.

Щороку у світі від паління помирають понад 4 мільйони осіб, 65% із них – жителі розвинутих країн. За кількістю курців у Європі лідирує Греція, де палить 40 % всього населення, а на останньому місці - Швеція, де палить лише кожен 5-й. В антирейтингу країн-лідерів за темпами паління Україна перебуває на 11 місці у світі. Також вона належить до країн Європи, в яких високий рівень поширення тютюнопаління, особливо серед молоді. Масштаби поширення цієї шкідливої звички та її наслідки стали реальною загрозою для існування нації.

Епідеміологічні дослідження, проведені у деяких країнах, свідчать, що куріння призводить до передчасної смерті 50% постійних курців, які почали палити ще підлітками, а половина з них - помирає у працездатному віці. Загалом, вживання тютюну є фактором ризику розвитку більш як 25 хвороб.

Навіть знаючи підтверджені наукою факти про шкоду куріння, багато людей у всьому світі продовжують палити. Більшості курців, які все ж вирішили відмовитись від тютюну, дуже важко покинути курити. Це зумовлено низкою причин. Зокрема, наслідки тютюнопаління проявляються лише через багато років після залучення до сигарет. Тому більшість курців молодого віку виглядають здоровими та бадьорими, і зв'язок між курінням і хворобами поки не є очевидним. До того ж, тютюнова індустрія докладає величезних зусиль для створення образу курця як здорової людини, яка досягає успіху у житті. По-друге, нікотин, що міститься у тютюні, викликає подібну до наркотичної залежність, в окремих випадках таку ж сильну, як і героїн. Тому курцю зі стажем дуже важко відмовитись від сигарет. Отже, коли молода людина починає курити, вона не усвідомлює або під впливом різних факторів завідома ігнорує негативні наслідки. Коли ж згодом розуміє про безглуздість такого вчинку, відмовитись від сигарет дуже важко.

Дослідження популярності куріння серед 13-16-літніх свідчать, що більшість підлітків (84% хлопців та 69% дівчат) пробували курити. На щастя, не всі з них палять регулярно. Більше тих, хто курив хоча б один раз протягом останнього місяця перед опитуванням (41%). Тих, хто курить майже щодня – 20%. Тобто, кожен п'ятий серед 13-16-річних в містах палить систематично. Відомо, що на організм дітей нікотин діє у 10-15 разів сильніше, ніж на організм дорослої людини.

За даними інституту кардіології імені академіка М.Д. Стражеско, серед жителів міст палить більше половини молодих людей та кожна третя-четверта жінка, переважно фертильного віку. Популярність цієї шкідливої звички серед чоловіків протягом останніх років не має тенденції до зниження, а серед жінок зростає (в 4 рази за два десятиліття).

В Україні курить близько 50% чоловіків, а в містах – і 20% жінок працездатного віку. Загалом, це близько 9 мільйонів активних курців або 1/3 всього працездатного населення. Таким чином, тютюнова залежність хоча б одного члена родини актуальна для більшості сімей в Україні. Що, так само, завдає страждань через хвороби, передчасну смерть, великі матеріальні затрати.

За аналогічних умов життя та доступності медико-санітарної допомоги чоловіки мають більше шкідливих звичок, серед яких і тютюнопаління. Саме тому рівень смертності чоловіків працездатного віку майже у 4 рази перевищує рівень смертності жінок працездатного віку. Зокрема, від злоякісних новоутворень помирає удвічі більше чоловіків, хвороб системи кровообігу - у 4,5 рази, інфаркту міокарда – більш, ніж у 8 разів, хвороб органів дихання - майже у 6 разів.

За даними експертів ВООЗ, щороку в нашій країні від хвороб, пов'язаних з тютюнопалінням, гине більше 120 тисяч людей. Враховуючи тенденцію останніх років, показники смертності через 2-3 десятиліття можуть бути набагато вищими.

У зниженні рівня споживання тютюну ключову роль відіграє не лише первинна профілактика цієї згубної звички, а й надання допомоги тим, хто хоче, але не може самотужки кинути палити.

Не менше шкоди завдає і так зване «пасивне» куріння. Радіус впливу цигаркового диму – більше 5 метрів. Отже, якщо людина палить в квартирі на другому поверсі, дим наносить шкоду мешканцям першого і третього. А година перебування в задимленому приміщенні відповідає 4 випаленим цигаркам. Тому варто купувати якісне підлогове покриття, щоб воно не пропускало не лише дим, але і шум.

Ті, хто кинув палити до 30-35 років, живуть майже стільки ж, скільки й ті, хто ніколи не курив. Через рік після припинення куріння ризик ішемічної хвороби серця зменшується на 50%, а вірогідність серцевого нападу знижується навіть через день після відмови від куріння.

За даними досліджень, в країнах з високим рівнем доходів значна частка курців 16-річного віку хочуть, але не можуть кинути палити. Більше 75% курців хотіли б кинути палити і кожен третій робив щонайменше 3 спроби позбавитись від цієї згубної звички.

У сім’ях, де чоловіки палять: жінки мають у 4 рази вищі шанси померти від раку легень; новонароджені діти вдвічі частіше хворіють на запалення легень або бронхіт упродовж першого року життя. Серед дітей, чиї батьки палять, в 2 рази більше тих, хто хотів би курити, ніж серед дітей, батьки яких не курять.

Людина, яка звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується настрій, зникає нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Але така ейфорія триває недовго і щоб збадьоритися людині треба знову братися за цигарку.

Більшість курців своєю залежністю «завдячують» підлітковим компаніям та прагненню виглядати дорослими.

Яку конкретно шкоду наносить паління

Шкідливі речовини, що надходять до організму людини разом з тютюновим димом, насамперед діють на органи дихання. Таким чином, виникає хронічне запалення верхніх дихальних шляхів та порушення їх функцій. Повністю вилікувати їх, не кинувши палити, - неможливо. Хронічне запалення поступово призводить до порушення газообміну у легенях, організм потерпає від кисневого голодування. Це, зі свого боку, викликає навантаження на серце та розвиток серцево-легеневої недостатності. Знижуючи опірність легеневої тканини до інфекцій, куріння сприяє розвитку туберкульозу легень. Тривалі хронічні зміни в легенях та бронхах передують переродженню нормальних клітин у злоякісні з наступним розвитком злоякісних пухлин.

Нікотин є сильною отрутою для нервових клітин. Особливо чутлива до нього вегетативна нервова система, що безпосередньо регулює діяльність всіх внутрішніх органів. Хронічне отруєння нікотином призводить до порушень у роботі всіх відділів нервової системи, починаючи з головного мозку і закінчуючи периферійними нервами, ускладнюючи перебіг таких захворювань як неврити, радикуліти, плексити тощо. Вживання тютюну сприяє розвитку неврастенії з підвищеною збудливістю, дратівливістю, швидкою втомлюваністю, порушеннями сну, провокує приступи мігрені та епілепсії Токсичний вплив від систематичного куріння викликає зниження зору, слуху та нюху.

Нікотин не дарма називають одним з найнебезпечніших ворогів серцево-судинної системи. Хвороби кровоносної системи у курців посідають перше місце серед інших захворювань. Вони - головна причина смертності та інвалідності населення.

Особливо чутливі до нікотину серцеві (коронарні) судини. Внаслідок їх звуження, обмежується надходження крові до серцевого м'яза. Це призводить до порушення його живлення, розвитку стенокардії та інфаркту міокарда. Після викурювання однієї цигарки судини організму перебувають у звуженому стані протягом 30 хвилин. Таким чином, у людини, яка випалює за день пачку цигарок, судини протягом дня постійно перебувають у звуженому стані. Це призводить до підвищення кров'яного тиску з подальшим розвитком гіпертонічної хвороби.

З курінням тісно пов'язане таке захворювання, як облітеруючий ендартеріїт. Артерії, переважно нижніх кінцівок, постійно звужуються. Внаслідок цього виникає гангрена ніг і єдиним способом порятунку життя людини стає ампутація.

Тому вирішальним засобом профілактики захворювань серця і судин у курців є своєчасна та повна відмова від звички палити.

Шкідливого впливу від куріння зазнають також різні відділи травного тракту, починаючи з порожнини рота і закінчуючи кишківником. Так, нікотин пригнічує функцію слинних залоз, швидше псуються зуби, аміак з тютюнового диму може викликати запалення ясен, внаслідок чого зуби можуть розхитуватись і випадати. Погіршується функція шлунку, з'являється гастрит, який може переходити у виразкову хворобу шлунку або дванадцятипалої кишки. Навіть у некурців, котрі систематично бувають у накуреному приміщенні, через це може виникати виразкова хвороба.

У курців завжди посилена перистальтика кишок, що призводить до послаблення кишківника. Крім того, звуження судин слизової оболонки кишківника призводить до значного погіршення всмоктування поживних речовин, внаслідок чого страждають обмінні процеси організму.

Хронічне отруєння складниками тютюнового диму призводить до посиленої знешкоджуючої дії печінки, яка змушена працювати «понаднормово». Це неминуче призводить до того, що в організмі курця затримуються продукти обміну речовин та інші отрути, та й сама печінка зазнає інтенсивного отруєння. Порушення функції печінки, в першу чергу, позначається на загальному стані організму.

Як паління впливає на статевий потяг?

Паління негативно впливає і на роботу ендокринної системи. Найбільш страждає функція щитовидної, підшлункової, статевих залоз та наднирників. У чоловіків-курців поступово знижується статевий потяг, починає розвиватись статева слабкість, менше виробляється здорових, життєздатних сперматозоїдів. У «хронічних» курців відбуваються незворотні зміни в статевих залозах, розвивається стійка імпотенція. Якщо ж незворотні зміни ще не настали, то, відмовившись від куріння, чоловік має всі шанси на значне поліпшення статевої функції, а іноді й цілковите її відновлення. Тому кожному курцеві, який хоче розпочати лікування ослабленої статевої функції, необхідно передусім кинути палити.

У жінок пристрасть до тютюну також викликає порушення статевої функції. Знижується статевий потяг, порушується функція яєчників, менструальний цикл стає нерегулярним, раніше розпочинається клімактеричний період. Навіть «пасивне» куріння може викликати хворобливі зміни в організмі жінок.

Паління недопустиме і під час вагітності. Нікотин має здатність проникати крізь плаценту в кров зародка. Тютюнова отрута в організмі вагітної жінки несприятливо впливає на формування та розвиток плоду, затримується його ріст. Таким чином, майбутня мати погіршує здоров’я дитини ще в утробі. Якщо жінка палить в період лактації, шкідливі речовини потрапляють до дитини з молоком.

Страждає і зовнішність жінок, котрі палять. Їх шкіра стає сухою, втрачає свою пружність, рано з'являються зморшки. Обличчя блідне і жінка виглядає значно старше. З цієї ж причини волосся у жінок-курців стає жорстким, тьмим, ламким та більше випадає.

Як кинути палити?

Більшість людей намагаються кинути палити, але не всі можуть мобілізувати вольові зусилля, щоб утриматись від куріння зовсім. Отже, кілька рекомендацій для тих, хто бажає кинути палити.

  1. Насамперед мотивуйте себе, чому вам треба кинути палити. Складіть список причин. Вранці та ввечері переглядайте його, за потреби – змінюючи та доповнюючи.
  2. Виберіть дату відмови від паління. Не шукайте причин, щоб відкласти її на більш пізній термін.
  3. Намітьте проміжні цілі на шляху до кінцевої відмови від куріння. Наприклад, збільшуйте кожний день інтервали між випалюванням цигарок.
  4. Не паліть на голодний шлунок, під час їжі і перед сном.
  5. Випалюйте тільки половину цигарки.
  6. Якщо раптово виникло бажання закурити, намагайтесь стриматись 10 хвилин - за цей час бажання, зазвичай, зникає.
  7. Приберіть з кімнати цигарки, запальнички, сірники, попільнички, що нагадують про паління.
  8. При наближенні дати цілковитої відмови від куріння, спробуйте не палити протягом 24, 48, 72 години. Визначте найбільш важкі ситуації, коли бажання палити майже нестерпне, намітьте собі інші способи реагування на стрес. Шукайте не причину, щоб закурити (перенервував, втомився, за компанію і т.п.), а вихід із будь-якої ситуації в ролі некурця.
  9. Якщо виникає бажання взяти до рук цигарку, замініть її жувальною гумкою, яблуком, морквою, капустяним качаном, а не цукерками, сухарями і т.п.
  10. За тиждень-два до остаточної відмови від куріння почніть вживати вітамін С у таблетках по 200 - 300 мг на день (якщо немає протипоказань). Збільшіть свою фізичну активність, більше часу проводьте на свіжому повітрі. Щонайменше на 3-4 тижні відмовтесь від вживання алкоголю, міцного чаю і кави, гострих та солоних продуктів. Споживайте більше рослинної їжі, соків. Пийте 2,5 - 3 літри рідини на день.
  11. Після того, як кинули палити, за жодних обставин не беріть до рук сигарет, навіть з метою експерименту. Пам'ятайте, що одна затяжка може перекреслити всі досягнення на шляху до здорового життя.

Як свідчить досвід, різні заходи підтримки, такі як консультації-поради медпрацівників, індивідуальні програми припинення куріння, застосування нікотинзамісних (антинікотинова жувальна гумка, антинікотиновий пластир тощо) та інших лікарських засобів, проведення освітньо-пропагандистських заходів, можуть значно підвищити успіх справи. Найкращі результати щодо відмови від куріння дає поєднання різних заходів та методів з використанням нікотинзамісної терапії. Правильне її застосування вдвічі підвищує успіх відмови від куріння. Допомогти ж у цьому можуть відповідні спеціалісти - лікарі-наркологи.

Здоров'я - річ крихка. Тому, щоб довго залишатися здоровими, енергійними та молодими, необхідно постійно піклуватися про себе. Дотримання здорового способу життя – це шанс зміцнити потенціал, даний нам природою, та виправити помилки, яких припускаємося у повсякденному житті.

КНП «ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я»

Останнє редагування 28 травня 2020, 15:26
0
репостів
0
репостів