Шепетівщина потерпає від навали кліщів

Автор І.А. Матвійчук 08 березня 2020, 12:09

В даний час світова спільнота настільки занепокоєна поширенням коронавірусу серед населення, що інші, не менш небезпечні захворювання, відійшли на другий план. Внаслідок аномально теплої та м’якої зими вже почали просинатися кліщі. Останнім часом вони стали справжнім лихом, яке не дозволяє розслабитися ні в лісі, ні в міському парку.

Найуразливіші для них традиційно є діти і домашні улюбленці. І з появою першим неприродно теплих весняних днів більшість населення хоче вибратися десь на природу на пікнік, пожарити шашлик тощо. Найбільшою небезпекою, яку можна отримати від кліща, є бореліоз (хвороба Лайма). Це бактеріальна інфекція, яка передається виключно через укуси кліщів.

Тому щоб знизити ризик присмоктування кліща варто дотримуватися наступних порад:

  • Покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
  • Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.
  • Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі кількох метрів.
  • Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перемістившись із одягу.
  • Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби – аерозолі, які відлякують кліщів (препарати, що містять репеленти ДЕТА або акреп, випускаються в аерозольній упаковці).

 Дехто використовує для відлякування кліщів засоби від комарів. Робити це в жодному разі не можна! Кліщ, який потрапив в зону дії такого препарату, занадто збуджується і вже не повзає по тілу, обираючи містечко трохи краще (зазвичай на це у нього йде 2-3 години, і за цей час його встигають або зняти, або струсити), а всмоктується в будь-яке місце.

Якщо Ви все-таки не вбереглися і виявили на тілі кліща, варто дотримуватися наступного алгоритму дій:

  1. Негайно зверніться в медичний заклад.
  2. Якщо такої можливості немає, кліща необхідно якнайшвидше видалити. Поширеною помилкою є спроба «задушити» кліща олією, вазеліном, лаком або бензином. Також не можна стискати кліща, розчавлювати чи проколювати його, оскільки борелії та інші збудники хвороби можуть перебувати в усіх біологічних рідинах переносника. Видаляти кліща потрібно пінцетом або спеціальним інструментом. Найкраще це робити в рукавичках, захопивши кліща якомога ближче до шкіри. Після цього рівними вертикально спрямованими рухами треба повільно витягнути кліща зі шкіри. Якщо під руками немає пінцета чи спеціального інструменту, можна використовувати просту нитку, однак це збільшує шанси, що частина тіла комахи відірветься.
  3. Якщо при видаленні кліща у шкірі залишилися частини його ротової порожнини, це не становитиме великої небезпеки, оскільки ця частина тіла комахи не є інфекційною. Потрібно звернутися до лікаря або просто дати місцю укусу зажити.
  4. Після видалення кліща треба обробити відповідне місце антисептиком або промити водою з милом; людина, що видалила кліща, також повинна помити руки. Видаленого кліща (при умові, що він живий) рекомендовано відправити в лабораторію особливо-небезпечних інфекцій Державної установи «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України» за адресою: м. Хмельницький, вул. Храновського, 12 для подальшого дослідження на вміст борелій.

Завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень,

лікар із загальної гігієни Шепетівського міськміжрайонного відділу

ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України» І.А. Матвійчук

0
репостів
0
репостів