"Рятував цивільних і військових": історія бойового медика з Шепетівщини

Автор 29 червня 2024, 15:33
Віктор Климчук Віктор Климчук

Сімейний лікар Віктор Климчук з Ленківців, що на Шепетівщині, вперше в зону бойових дій поїхав у 2016 році під час АТО. Там надавав допомогу цивільним і військовим. Під час повномасштабного вторгнення працював начмедом у 88 батальйоні 106 бригади тероборони у Донецькій, Луганській, Сумській і Харківській областях.

Через вимушені обставини Віктор повернувся додому і до роботи в сімейній амбулаторії. Про це медик розповів Суспільне Хмельницький.

Щоденна робота завідувача Ленковецької амбулаторії Шепетівського району, сімейного лікаря Віктора Климчука — консультації, виїзди на виклики та прийом пацієнтів.

"Контингент населення від нуля і за сто років. Повноцінно надаємо допомогу, як людям похилого віку, так і "кнопочкам". Відбуваються планові огляди, проводиться вакцинація дітей та дорослого населення".

Віктору Климчуку – 34 роки, лікарем працює понад 10 із них. До роботи в амбулаторії повернувся два тижні тому із ЗСУ, де був начмедом батальйону.

"Я був у резерві в складі ТРО 88 батальйону, який знаходився у Шепетівці. Зараз він на виконанні бойових завдань. Я там був у складі лікаря. З початком повномасштабного вторгнення в перші ж години ми формувалися, збиралися, думати не було коли".

Віктор був у Донецькій, Луганській, Сумській і Харківській областях. Там працював із невідкладними станами людей.

"Це все на автоматизмі за роки праці, плюс стандарти надання невідкладної медичної допомоги в Збройних силах. У них є прописані протоколи. Ми самі навчалися, навчали наших бойових медиків для того, щоб все було правильно, вчасно і зберегло життя".

Віктор Климчук розповів, для нього це був не перший бойовий досвід, адже на схід України їздить з часів АТО.

"Перший виїзд був у 2016 році в складі першого добровольчого мобільного шпиталю, який формувався з 2014 року на базі Вінницького університету. У складі їхньої групи ми їздили на ротацію, надавали допомогу, як місцевому населенню, так і військовослужбовцям".

За його словами, робота під час повномасштабного вторгнення відрізняється від тієї, що була в АТО.

"Різниця – колосальна. Полягає і в тому, якою зброєю воюють: по нас і ми. У ті роки в більшості були кульові поранення, осколкових мало. Зараз навпаки: осколкових дуже багато, так, як ворог використовує всі види зброї, що в нього є: і дозволені, і заборонені всім світом".

Додому, на Хмельниччину, Віктор Климчук, повернувся вимушено – через обставини.

"Я готовий знову піти до війська. Звичайно це було б проблематично, бо сім’я б не відпускала. Але, думаю, вони мене зрозуміють".

Відео

0
репостів
0
репостів