Розділ Культура

У рік Шевченка в Шепетівці встановлять погруддя Кобзаря

Автор Наталія Гурінович 31 січня 2014, 22:31
Як тільки минуть сніг та морози, на площі Шевченка продовжаться роботи зі встановлення погруддя Кобзаря. Постамент знаходитиметься не на місці закладеного каменя, а ближче до Будинку побуту. Обличчям дивитиметься на музей Миколи Островського. Сучасні вимоги до пам’ятників, за словами фахівців, дещо змінилися — постаменти зазвичай споруджують невисокі, ніби ближче до людей
— На виготовлення пам’ятника потрібно майже мільйон гривень, таких коштів у міста немає, — розповів Володимир Донков, головний архітектор міста. — Тих, що є на рахунку, нам вистачає на встановлення лише погруддя. Висота пам’ятника становитиме понад 3 метри. Виготовлять погруддя зі граніту київські скульптори Олесь Сидорчук та Борис Крилов.

Епопея зі встановлення в місті пам’ятника тягнеться з 2004 року, коли був закладений символічний камінь. — За каденції Володимира Васьковського площу перед міськвиконкомом назвали на честь Тараса Шевченка,  — пригадав Богдан Одуд, у 2004 році — керуючий справами Шепетівського міськвиконкому.  — В той період вже були домовленості про виготовлення пам’ятника зі львівським скульптором, що родом із Шепетівки. До речі, він вже виготовив макет  — це моло- дий Шевченко, що сидить на камені. Але подальших робіт майстер не здійснював, бо в замовника не вистачило коштів. Коли міським головою став Валерій Малькін, 9 березня 2004 року відбулося урочисте відкриття каменя на місці майбутнього пам’ятника. Тоді до міста приїхали відомі політики  — Олексій Івченко, Василь Червоній. Згодом, за ініціативи Валерія Малькіна, підприємці міста внесли на спеціальний рахунок 150 тисяч гривень. Утім, встановлення погруддя — теж добра новина: будемо мати місце, до якого можна прийти, щоб вшанувати Великого Кобзаря. Вже протягом десяти років біля цього символічного каменя здійснюються урочистості.

— Цьогоріч сподіває- мося провести благоустрій пам’ятника в селі Пліщині,  — додав Михайло Полодюк.  — Восени 2013-го вже зробили там косметичний ремонт. Керівництво району пообіцяло навесні провести роботи з його облаштування.
Останнє редагування 31 січня 2014, 22:37
0
репостів
0
репостів