Розділ Інше

Судилків - невеличкий штрих біографії польського прем'єр-міністра

Автор Галина Островська 28 січня 2017, 19:54
Ігнацій Ян Падеревський Ігнацій Ян Падеревський
Багато обдарованих, яскравих і харизматичних особистостей, що ввійшли до пантеону слави інших країн, завдячують частині своїх життєвих біографій Шепетівщині. Так сталося з Ігнацієм Яном Падеревським - відомою постаттю 19 століття, світової слави піаністом, композитором, громадським діячом, політиком, прем’єр-міністром Польщі. Цю особистість ми відкрили для себе у 2012 році, коли в Україні проходив фестиваль його імені у Львові. В шепетівському музеї теж відзначили дні пошанування відомого на увесь світ І. Я. Падеревського.

І хоча Подеревський народився у 1860 р. в селі Курилівка Подільської губернії (нині Хмільницький район Вінницької області) на цікавий період проживання сім’ї Падеревських на Шепетівщині.

Рід Падеревських мав дворянське походження, досі зберігається справа у фонді Волинських дворянських депутатських зборів, що є важливим джерелом для дослідження біографії І. Я. Подеревського. 10 березня 1802 р. Падеревські були внесені до 6-ої частини родовідної книги дворян Волинської губернії.

Мати, Поліксена Новицька походила з Білорусії. Їх дід Йосип Новицький в 1792 р. (саме в канун повстання Костюшко) був капітаном артилерії в литовському війську. Її батько Зигмуд Новицький вчився разом з Адамом Міцкевичем на літературному факультеті Віленського університету. Після придушення повстання 1830-1831 рр. сім’ю заслали в Калугу, де і народилася Поліксена - мати Подеревського. Калужське заслання підірвало здоров’я Поліксени. Вона померла зовсім молодою, залишивши трирічну дочку Антоніну і немовлям сина Ігнася. Хлопчик все життя проніс біль сирітства і гніву на Росію.

Батько Ігнація Ян Подеревський у 1863 році брав участь теж в антиросійському повстанні, і хоча за своїми релігійними переконаннями не приймав участі безпосередньо в озброєних сутичках, але ховав в домі зброю і мундири для повстанців. За це його кидають у в’язницю, а дітей віддають тітці.

Повернувшись з тюрми після 1,5 років ув’язнення, батько вирішує переселитися з поділля, оскільки була загроза репресії з боку влади. Таким чином сім’я переїздить до Судилкова, який на той час був містом, де й перебували з 1865 по 1872 роки.

Батько стає управителем маєтку у магнатів Шашкевичів. Він тут одружується вдруге, від цього шлюбу у 1875 році у Гната з’являється рідний брат (по батькові) - Йосип, який в майбутньому став знаним педагогом.

Дітей в Судилкові починають вчити грамоті. Батько помітив у сина перші іскринки музичного таланту. Він сам добре грав на скрипці, отож перші ази музичної грамоти мабуть були від батька. Гнат вже доволі вправно грав на фортепіано, хоча був в основному самоучкою на цьому інструменті. Батько наймає в сусідньому містечку Шепетівці вчителя музики, проте скоро зрозумів, що місцеві педагоги були вже не гідні чогось навчити маленького музичного в майбутньому генія. Є дані у свідченнях очевидців того часу, що маленький Ігнацій брав уроки гри на фортепіано у Петра Савинського. Природжений талант і велика працьовитість дозволила швидко досягти значних успіхів. Батько зрозумів, що сину необхідно надати гарну музичну освіту. І тут велику роль в освіті Ігнація відіграв товариш батька, учасник антиросійського повстання 1830 року Міхал Бабинський.

Дванадцятирічного Ігнація відправляють вчитися до Варшавського музичного інституту, де він навчався у 1872-1878 роках.

Так закінчився період перебування молодого Ігнація Подеревського на нашій землі.

Далі було навчання у Відні, Берліні, а потім розпочалось концертна діяльність. Шалений успіх виступів у Парижі, Лондоні, Сполучених Штатах. Отримує популярність і як композитор - його опера "Манру" була поставлена в Європі, виконана в театрі Метрополітен-опера. Але ставши знаменитим і багатим, Ігнацій Падеревський не забував про своїх рідних, придбав для родини будинок у Житомирі. Цей будинок зберігся до наших днів. Давав концерти у м. Львові. Про цього унікального багатогранного різними талантами чоловіка можна довідатися з його ґрунтовних біографій, тим паче, що останнім часом його повернули із забуття в Україні.

На сьогоднішній час йдуть дискусії щодо його політичної діяльності прем’єр-міністра Польщі у часи анексії Західної України в 1919 році. Чи приймав безпосередньо участь у придушенні державності Західно-Української народної республіки? Є різні версії, одні відмічають, що Падеревський відіграв ганебну роль щодо ЗУНР, інші його сучасники доводили, що він був прив’язаним до України і висловлювався що їй необхідно надати автономію.

Як би там не розвертались ці дискусії, ми знаємо, що це була розумні талановита людина і вона, наче одним крилом свого життя зачепила наш край.

У 1993 році письменник Валентин Грабовський знайшов у батьковому домі Падеревського в Житомирі музичний рукопис із шістьма невідомим творами Ігнація Падеревського. Ця подія стала сенсацією у світі музики. І ми радіємо разом зі всіма цій новині з музичного світу, зі скромного Судилкова та Шепетівки.
Останнє редагування 28 січня 2017, 21:30
0
репостів
0
репостів