Розділ Бізнес

Скільки шепетівські ЗМІ отримали наших грошей за піар місцевої влади у 2021 році

Автор 17 січня 2022, 18:57

Попри роздержавлення ЗМІ в Україні, яке тривало протягом 2016-2018 років, шепетівські газети продовжують фактично утримуватись за рахунок платників податків. Більше того, це вдається навіть газеті, сайту та телеканалу, які ніколи не були державними. Ми підрахували хто найбільше отримав грошей шепетівчан за минулий 2021 рік, а також коротко опишемо, які бонуси отримала одна з шепетівських газет у попередні роки.

 Перш за все, варто зауважити для чого взагалі запроваджувалось роздержавлення ЗМІ:

  • забезпечення рівних конкурентних умов для ЗМІ;
  • економія бюджетних коштів;
  • зменшення впливу та тиску державної влади на ЗМІ, «оздоровлення» інформаційного простору.

Реформа мала на меті зробити журналістику незалежною та конкурентною, але у підсумку, Закон України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" залишив масу привілеїв для колишніх хвалителів влади. Зокрема, вже з назви Закону зрозуміло, що він чомусь стосується лише друкованої преси.

Однак найприкріше, що у процесі реформування, майно (крім приміщень і земельних ділянок), що на момент набрання чинності цим Законом перебувало на балансі редакції, передається у власність зазначеному суб’єкту господарювання безоплатно. Приміщення ж передаються в оренду строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій.

Тобто все майно, яке за наші кошти набувала комунальна газета всі роки існування, абсолютно безкоштовно отримує у приватне користування редакція.

Якщо поглянути на Шепетівку, то найбільше від цього закону виграла редактор газети "Шепетівський вісник" Мороз Світлана Григорівна, адже вона безкоштовно заволоділа 62% газети, разом із підписною базою та матеріальними активами. І, як ви зрозумієте з цієї статті трішки далі, це не останній її переможний здобуток.

Недосконалі Закони України зіграли на руку не лише газеті "Шепетівський вісник". Насправді зараз отримують вигоду із архаїчних Законів будь які друковані ЗМІ. Деякі нормативні акти органи самоврядування, бюджетні організації та навіть приватні підприємства зобов'язані публікувати у друкованій пресі.

В еру інтернету, коли кожна організація має свій офіційний сайт і могла б публікувати інформацію там, вони змушені звертатись до послуг газет. Це при тому, що реальні тиражі шепетівських газет не перевищують 4000 на тиждень. Таким чином, свій шмат пирога постійно отримує газета "День за Днем", яка конкурує за цей вид послуг із тим же "Шепетівським вісником". 

Але наші місцеві чиновники йдуть далі і публікують за наші гроші поздоровлення, проплачені та вигідні їм матеріали, витрачають кошти на відеопоздоровлення та однобокі "паркетні" репортажі.

Для прикладу, на вітальний ролик, де шепетівчан вітали з новорічними святами депутати та міський голова, витратили 16 500 грн з кишень тих самих шепетівчан. Отримав їх шепетівський телеканал "Лайк ТВ", який зараз фактично належить місцевому депутату Руслану Савчуку. Не набагато меншу суму отримали газети за ті самі вітання шепетівчан зі святами.

Що ж, давайте все таки порахуємо скільки коштів платників податків отримали шепетівські ЗМІ у 2021 році і складемо імпровізований рейтинг. У цьому нам допоможе аналітична система youcontrol.com.ua.

Шепетівський вісник 

Найбільше у 2021 році за рахунок наших коштів збагатилась газета "Шепетівський вісник". Загальна сума отриманих бюджетних коштів становить 323 276 грн.

Окрім поздоровлень, оголошень та "висвітлення роботи" органів самоврядування, їм вдається ще й збільшити власні тиражі за рахунок платників податків. Для прикладу Ленковецька сільська рада оформила аж 18 підписок газети за 7128 грн. Таким же чином оформляли передплату Шепетівська міська рада організації ветеранів України (21 підписок) та Шепетівський центр первинної медико-санітарної допомоги. 

Щодо загальних сум, то найбільше заплатив за "висвітлення діяльності" Виконавчий комітет Шепетівської міської ради - більше 200 000 грн. За послуги з підготовки та розміщення інформаційних матеріалів про діяльність Хмельницької АЕС газета отримає 70 000 грн.

Серед замовників послуг також: Ленковецька сільська рада, Судилківська сільська рада, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області, Грицівська селищна рада, Комунальне підприємство "Шепетівське ремонтно-експлуатаційне підприємство Шепетівської міської ради", Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства, Михайлюцька сільська рада.

День за днем 

Друге місце за обсягом отриманих бюджетних коштів посідає газета "День за Днем". За 2021 рік ця шепетівська газета отримали 173 066 грн.

Тут теж найбільше заплатив Виконавчий комітет Шепетівської міської ради - 148 500 грн. Слідом за ним йде Шепетівське підприємство теплових мереж, яке за оголошення має сплатити 20 000 грн.

Серед замовників послуг також Хмельницький обласний центр зайнятості та Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства.

Лайк ТВ

Недалеко йде від представників преси приватний телеканал Лайк ТВ. За 2021 рік він отримав 149 800 грн платників податків.

Найбільше до цієї суми теж доклався Виконавчий комітет Шепетівської міської ради - 147 500 грн. За ці кошти телеканал виготовляв iнформацiйні сюжети про сесiї міської ради, відеопроект про школи міста, програми, відеопоздоровлення та святкові відео.

Також інформаційний сюжет за 1500 грн замовив Шепетівський професійний ліцей та Шепетівський центр первинної медико-санітарної допомоги за 3 500 грн. Вони у свою чергу фінансуються з місцевого бюджету.

Хмельниччина північ

Багато хто з вас вперше чує про назву цього онлайн-ресурсу, а він вже встиг освоїти 125 923 грн бюджетних коштів за 2021 рік. І хоч 49 970 грн з цієї суми Міністерство аграрної політики та продовольства України заплатило за виготовлення брендових ручок, пакетів та папок, але все одно немалі кошти цей сайт дістав із кишень шепетівчан за так зване "висвітлення роботи" органів самоврядування. 

Володіє цим феноманельно успішним онлайн ЗМІ Василик Богдан Сергійович - син членкині виконавчого комітету Шепетівської міської ради та колишної співвласниці телеканалу Лайк ТВ Василик Тетяни Павлівни.

Не встигли вони запустити сайт, як вже 20 000 грн бюджетних коштів їм заплатив Виконавчий комітет Шепетівської міської ради. Яким чином нікому невідомий сайт без аудиторії отримав таку суму на висвітлення роботи органу самоврядування нам невідомо.

Серед замовників послуг також: Шепетівський центр первинної медико-санітарної допомоги, КП «Славутський центр первинної медико-санітарної допомоги» Славутської міської ради, Судилківська сільська рада, Крупецька сільська рада, Плужненська сільська рада, Білогірська селищна рада.

І на останок...

В цій статті ми перелічили далеко не всі платежі, які отримували шепетівські ЗМІ впродовж 2021 року. Не всі вони проходять через систему Прозоро, є багато дрібних платежів, які взагалі здійснюються готівкою. Але вже навіть цього достатньо, щоб зрозуміти, що незалежної та конкурентної журналістики у нас немає.

Доки місцева влада в ручному режимі розподіляє кошти платників податків серед ЗМІ за власний піар, нам сподіватись на те, що журналісти готуватимуть критичний матеріал про цю владу - наївно.

Передбачаючи ваше питання, чому серед цих ЗМІ немає нашого медіа, то тут все просто. Ми за всі роки існування ніколи не отримували бюджетних коштів за матеріали на сайті і не збираємось починати цю ганебну практику. Можливо саме тому наше медіа і стало найпопулярнішим в регіоні, навіть враховуючи замовне блокування нашої групи "Шепетівка віртуальна".

На 2022 рік Шепетівська міська рада запланувала 113,6 тис грн на виготовлення та розміщення інформаційних матеріалів в ефірі телерадіокомпаній, а також 284,4 тис. грн. - у друкованих засобах масової інформації про діяльність міської ради, її виконавчих органів. З сайтом Хмельниччина Північ вже навіть встигли підписати договір на 33 600 грн.

Депутати проголосували за відповідну програму і тепер лише ваша реакція на цей матеріал може вирішити долю цих коштів. Направду пів мільйона гривень варто витрачати на вирішення реальних проблем в місті, а не "висвітлення роботи" у шепетівських ЗМІ. Тим паче, що у більшості організацій є пресслужби, які за це отримують зарплатню.

Останнє редагування 17 січня 2022, 19:12
0
репостів
0
репостів