Розділ Бізнес

Замість кубів – кіловати. В Україні по-новому платитимуть за газ. Це вплине на ціну

Автор Богдан Заїка 05 листопада 2021, 10:25

2 листопада Верховна Рада прийняла законопроєкт №2553. Він переводить усіх споживачів газу в Україні на європейську системи обліку: замість кубометрів – кіловат-години (кВт-год). Нові правила мають запрацювати вже з травня 2022 року. До цього часу облік газу буде відбуватися за "старою", нині діючою методикою, що створена ще за часів Радянського союзу.

Мій лічильник рахує в кубометрах, виходить, що він більше не потрібен? Мені встановлювати новий лічильник?

Ні, не треба. Перехід із кубометрів на кіловат-години насправді нічого не коштує. Трейдери, Оператор газотранспортної системи, оператор підземних сховищ (Укртрансгаз), постачальники газу та так звані облгази вже рахують спожитий газ в енергетичних одиницях. Облік відбувається паралельно – як у кубометрах, так і в кіловат-годинах, що відображається в платіжках споживачів.  

Грубо кажучи, з травня 2022 року населення та бізнес будуть платити за газ, як це роблять у Європі. Там не у всіх споживачів встановлено лічильники, що можуть конвертувати кубометри в енергетичні одиниці, пояснив LIGA.net Ілля Популях, помічник народного депутата та автора законопроєкту №2553 Андрія Жупанина.

Щоб уникнути зайвих витрат, в країнах Євросоюзу використовують спеціальні коефіцієнти – вони допомагають розрахувати, скільки споживач отримав енергії зі спожитого об'єму газу.

Це надто складно. Навіщо взагалі щось змінювати? Невже не можна залишити, як є?

Перехід споживачів на енергетичні одиниці – одне із зобов'язань України перед країнами ЄС в рамках асоціації. Зміна правил має вирішити три важливих проблеми на газовому ринку України, йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

По-перше, такий підхід більш справедливий. Він дозволяє споживачу порівнювати, яким джерелом енергії вигідніше опалювати будинок – газом чи електроенергією, оскільки, що те, що інше буде рахуватися в одній енергетичній одиниці.

По-друге, за новими правилами, споживачі більше не будуть переплачувати за неякісний газ і платити за так званим температурним коефіцієнтом. Зараз споживачі платять за використані кубометри, а будуть – за спожиту енергію. І чим якісніший газ, тим більше енергії з нього можна отримати.

По-третє, це набагато спростить для трейдерів та учасників процес імпортних та експортних операцій. У трейдерів уже сьогодні виникають адміністративні труднощі під час оформлення імпортного постачання з країн ЄС через різні системи обліку.

Через це вони купують у Європі газ у мегават-годинах, а потім, за коефіцієнтами перераховують у кубометри. Але оскільки калорійність газу змінюється, то змінюється й коефіцієнт, і у трейдерів часто виникають через це збитки.

Хто буде рахувати, скільки я маю заплатити за газ?

Ця функція залишиться за так званими облгазами, переконує LIGA.net директор нафтогазового департаменту НКРЕКП Тетяна Рябуха. Платіж буде вираховуватися за спеціальною формулою: об'єм спожитого газу, помножений на коефіцієнт теплоти згорання протягом місяця + ціна постачальника.

Споживачі, в яких лічильники рахують показники в кубометрах, так само передаватимуть дані постачальникам, а ті вже переводитимуть їх у кВт-год та обраховуватимуть вартість. Якщо споживач не відправив показники, постачальники рахують споживання самі. Так само відбувається в разі, якщо у споживача немає лічильника.

Кожен місяць коефіцієнт теплоти може бути різний – виходячи, звідки надходить газ до споживача. В одних областях України газ більш калорійний та теплоємний, в інших – навпаки. Про це свідчать відкриті дані Оператора ГТС України – від 8100 до майже 8400 ккал/м3 (норма – 7800 ккал/м3).

Усі ці показники будуть вказані в комунальних платіжках, каже помічник Жупанина Ілля Популях. І уточнює, що відповідні розрахунки можна буде також перевірити. Ця функція, за його словами, буде доступна в особистому кабінеті споживача на сайті свого облгазу.

Це вплине на вартість газу?

Прямо на вартість газу це не вплине, переконує Популях. Але витрати споживачів на газ можуть вирости. Чому?

По-перше, такий підхід не виключає, що облгази не зможуть зловживати своїм положенням і маніпулювати даними. Закон не запроваджує жодних механізмів захисту споживача від неякісної послуги, пояснює голова асоціації Енергоефективні міста України Святослав Павлюк.

По-друге, є ще один ризик. Згідно з формулою НКРЕКП, під час розрахунку платежів облгази будуть використовувати так званий вищий коефіцієнт теплоти згорання, він на 20% більший, ніж нині діючий середній показник згорання по країні – 8229 ккал/м3.

Зараз цей показник на вартість газу не впливає, але щойно нові правила запрацюють, він може збільшити рахунки споживачів на ті ж 20%, прогнозує Павлюк.

0
репостів
0
репостів