Розділ Бізнес

"Лавандове кубелечко" на 1,5 тисячі кущів створила родина на Шепетівщині

Автор 12 липня 2021, 21:26
"Лавандове кубелечко" на 1,5 тисячі кущів створила родина на Шепетівщині Суспільне Поділля

Півтора тисячі кущів лаванди росте у родини Білоус у селі Прислуч Полонської тергромади Шепетівського району. Родина займається вирощуванням різних квітів, кущів та дерев. Лаванду вирішити вирощувати для душі, каже Іванна Білоус.

Займатися квітами родина Білоус почала 8 років тому. Любов до квітів та французького стилю Прованс спонукала спробувати зайнятися вирощуванням лаванди, каже Іванна Білоус.

«Ми думаємо: коли ми в ту Францію попадемо? От так нам подобається стиль Прованс. І ми з Каріною вирішили: ну, якщо ми не можемо поки добратися до Франції, то зробимо такий невеличкий шматочок Провансу у себе».

Вивчили сорти та замовили палетку зі ста черенків з Нідерландів, каже Іванна Білоус. Додає: обрали сорт "лаванда інтермедіа платінум Ніко", в якого високий квітконос, великий густий колосок і сильний аромат.

"Саме з цього сорту створюють поля Провансу, де на фотографіях вони такі безкрайні і на них темно-фіолетові великі кущі», - каже Іванна.

Родині знадобилось три роки, щоб зі ста черенків на полі з'явилося півтора тисячі кущів лаванди.

Каріна Білоус пригадує: назва плантації «Лавандове кубелечко» з’явилася випадково. Щоранку, каже, спостерігали, як лелека гуляє між рядами, збирає суху траву й носить у своє звите гніздо. А ще часто у гості забігав заєць.

«В нього теж десь тут кубло, певно. То тут кубелечко не тільки буслів, а й різної-різної живності. І хотілося, щоб назва була автентична, українська, наша місцева, рідна. Та, що вибирає зсередини, від якої йдуть мурашки», - каже Каріна.

Додає: полюбляє працювати в теплицях та створювати квіткові композиції з різних квітів.

«Лавандовим кубелечком» родини Білоус зацікавилися для фотосесій. То ж на території вирішили облаштувати кілька експериментальних фотозон.

«Весь світ хоче фото. Молодь хоче цей момент зафіксувати, зробити на камеру красивий знімок, зробити якусь гарну інсталяцію, сфотографуватися. Їм важливі емоції. Зараз весь світ живе емоціями», - продовжує Каріна.

Іванна додає: родина зібрала 20 сортів лаванди, які мають різне забарвлення та навіть аромат. Їх тримають у теплицях. Є сорт лаванди для підвіконня. Крім лаванди, в теплицях вирощують різні сорти китайської гвоздики, гортензію, м’яту, розмарин та інші спеції.

Суспільне

Відео

0
репостів
0
репостів